Son doğalgaz faturam 9.500 TL gelmişti fakat reisimiz sağolsun(!), sayesinde 4.500 TL ödedim.
Bir daha kimseye Bebek var ondan bize çok geliyor demiyeceğim ![]()
Sizin Hamam ve Saunanın Rıhtım üyeleri için bir indirimi mevcut mu acaba?
Rendenin yönettiği tüm “haber” hesaplarını bloklayıp geçin arkadaşlar resmi haber kuruluşları dışında hiç bir hesaba inanmıyorum artık.
Haberi paylaşması benden rendelemesi senden olsun. Resmi haber kaynak geçene kadar diğer tüm kanallar haber paylaşımı yapıyorlar. Önüme hangisi çıkarsa bilgilendirme için paylaşıp geçiyorum.
Gelelim Ay’ın en uzak noktasından çekilen resme;
@Everfever Asıl şurada oturup güzel dünyamıza bakmamız lazım ![]()
Atacan oraya masayı sağında semaver solunda mangal. İnce belli bardakta çayın. Dönsün dursun dünya…
Aksiyon alma vakti geldi
Kaynakları fazla tüketir olduk ve son hızda devam ediyoruz. Son verilere göre dünyada 2.5 milyar insanın yaşaması gerekirken 8.5 milyar insan yaşıyormuş. Sözüm ona Thanos haklıydı. Kıymetini bilemedik. ![]()
2,5 idealmiş de 8,5 çokmuş…
Kim diyor bunları demeyeceğim, kimlerin dedikleri malum.
En basitinden; GDO neden var? Ayrıca her geçen gün ucuzlayan deniz suyu arıtma projeleri neden var?
Bıraksın o ‘artistler’ fosil yakıtları, kıssınlar pazara sürdükleri fazlalıkları vesaire…
Asıl sorun kalabalık oluşumuz değil, adil bir bölüşümün olmayışı.
Science Alert haberiydi. Arkasındakiler kimdir muhtemelen bellidir. Adil pay ne zaman aldık ki bu saatten sonra daha da zor. Yeteri kadar beslensek tamam diyoruz. Diğer sorunlara fırsat kalmıyor zaten.
Dünya’nın karanlık yüzünü merak ettim ![]()
Dünyanın karanlık yüzü yok
İçi dışı bir. ![]()
İşte bunlar hep kütleçekimi
Karanlık yüzü yok ama ben hep “ateşli yüzünü” merak ederim dünyanın.
@Overaged pek içi dışı da bir değil gibi hocam.
Arada bir öfkelenip içini kusunca ateşli yüzü ile tanışıyoruz.
Fantastic Four gibi dönsünlerde şu hayatımıza bir renk gelsin artık. ![]()
Silver Surfer arkalarından gelebilir ![]()
Ay uzaya çıktınız da ne oldu, başınız göğe mi erdi?
Şempanzeler söz konusu olunca bana çok da şaşırtıcı gelmiyor.
https://www.reuters.com/world/scientists-stunned-chimpanzees-turn-friends-killing-spree-2026-04-09/
Çeviriyi Gemini 3.1 pro ile yaptırdım.
Bilim İnsanları Şaşkın: Şempanzeler “Ölüm Saçan” Arkadaşlara Dönüştü
KIBALE ULUSAL PARKI, Uganda – Uganda’nın sık ormanlarında yirmi yılı aşkın süredir barış içinde hüküm süren efsanevi “Ngogo” şempanze grubu, bilim insanlarını dehşete düşüren bir iç savaşa sürüklendi. Uzun süreli dostluklar, organize bir şiddet dalgasıyla yerle bir olurken, eski müttefikler artık birbirlerini sistematik olarak infaz ediyor.
Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, daha önce birleşik olan bu devasa topluluğun Batı ve Merkez olmak üzere iki rakip kampa bölünmesinin ardından yaşanan vahşeti detaylandırıyor. Araştırmacılar, 2024’ten bu yana devam eden ve şiddeti giderek artan bu çatışmalarda en az 28 ölüm vakası belgeledi.
Teksas Üniversitesi’nden biyolojik antropolog Aaron Sandel, “Onları 20 yıldır tanıyoruz; birlikte yemek yiyen, birbirini tımar eden ve yavrularını beraber büyüten bireylerin şimdi birbirlerini parçalamasını izlemek tek kelimeyle sarsıcı,” dedi. “Bu sadece bir bölge kavgası değil; dünün dostlarının bugünün amansız düşmanlarına dönüştüğü bir süreç.”
Organize İnfazlar
Gözlemlere göre, Batı grubu üyeleri daha küçük olan Merkez grubunun sınırlarına sessiz devriyeler düzenliyor. Bu baskınlar genellikle kaotik değil, aksine son derece stratejik: Hedef alınan birey kıstırılıyor, etkisiz hale getiriliyor ve ardından grubun diğer üyeleri tarafından öldürülene kadar darp ediliyor.
Şaşırtıcı olan ise şempanzelerin bu saldırganlığı daha önce sadece yabancı gruplara karşı göstermesiydi. Uzmanlar, bir grubun kendi içinden bu kadar keskin ve kalıcı bir şekilde bölünmesinin primat tarihinde nadir görülen bir olay olduğunu belirtiyor.
İnsan Çatışmalarına Karanlık Bir Ayna
Bu olay, 1970’lerde Jane Goodall tarafından gözlemlenen ünlü "Gombe İç Savaşı"nı hatırlatsa da, Ngogo’daki şiddetin ölçeği ve süresi çok daha yıkıcı boyutta. Bilim insanları, bu kutuplaşmanın arkasındaki tetikleyici unsuru henüz tam olarak belirleyebilmiş değil; ancak kaynak kıtlığı veya liderlik mücadelesi gibi faktörlerin, on yıllardır süren sosyal bağları bir gecede nasıl koparabildiğini anlamaya çalışıyorlar.
Sandel, “Bu durum bize, dil, ideoloji veya din gibi karmaşık insani kavramlar olmasa bile, sosyal grupların nasıl korkunç bir hızla ‘biz ve onlar’ şeklinde bölünebileceğini gösteriyor,” uyarısında bulundu.