Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

image

Son Düello: Ortaçağ Fransa’sında Suç, Skandal ve Düelloyla Yargının Gerçek Hikâyesi

Jean de Carrouges ve Jecques Le Gris arasında gerçekleşmiş ve tarihteki son düello ile yargılamanın epik anlatısını yazar Eric Jager uzun yılların çalışması sonucu bizlere bu kitap ile sunmuş. Son Düello’nun detaylı bir araştırma ve yılların verildiği bir çalışma olduğunu okurken hissetmenin yanında Jager’ın akıcı anlatımı ve arada dönemin ortaçağ anlayışı ile bazı durum ve olaylara halkın nasıl yaklaştığını anlattığı ek açıklama bölümleri Son Düello’nun hoşuma giden alanları oldu.

Bu akıcı anlatım bizleri akademik bir çalışma okuyormuş sıkıcılığına sokmasa da tam olarak bir romanlaştırma da söz konusu değil; aşırı bir heyecan veya epik savaşlar arayan okurlara da tam hitap etmeyecektir. Sonuçta tarihte gerçekleşmiş özel bir olayın bulunabilen kaynaklarından yola çıkarak en optimal şekilde okura sunulması için çabalamış Eric Jager.

Sıkılmadan ve 2 günde okuyup bitirsem de benim fazla beğenememe nedenin yakın zamanda Ridley Scott tarafınca uyarlanan filmini izledikten sonra okumuş olmam oldu. Genelde uyarlamaların ana kaynağını sonradan okumayı ve eserlerin detaylarına vakıf olmayı çok severim. Ancak Son Düello zaten tarihte geçmiş başı sonu belli bir olay ve bu olayı filmden öğrendikten sonra okurken bir heyecan ya da beni kamçılayacak bir duygu hissedemedim sanırım. Tabi farklılıkları görmek hoşuma gitti yine de. Örneğin kitapta kaynakları ile beraber dayandırılan tecavüz sahnesi çok daha sert şekilde yaşanıyorken görsel eserde yumuşatılmış. Düello sahnesi harika yazılmış mesela, ancak düello öncesi yeminler, adetler, merasimler de oku oku bitmeyen kısımlar olmuş.

Okuma tecrübesi sırasında beni heyecanlandıracak motivasyonu fazla bulamasam da akıcı anlatım ile kısa sürede bitirdiğimden konusu ilgisini çekenler, bu tarihi olayı merak edenler için sorunsuz ve keyifli bir kitap olacağını düşünüyorum.

19 Beğeni