Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

images (21)

Kitaba dair yorumlarıma geçmeden önce kitabın çevirisinin iyi olmadığını, editörlük ve son okuma konusunda da herhangi bir işlemden geçmediğini söylemek istiyorum. Çeviri konusunda tabii ki orijinali ile karşılaştırmadım fakat öyle cümleler vardı ki Türkçe bilen birisinin bu cümlelere bakıp çevirinin kötü olduğunu söyleme hakkı var diye düşünüyorum. Haliyle bu durum okumayı zorlaştırıyor. Yine de bir şekilde okunuyor.

Kitap genel olarak Nijerya’da geçen bir ilk temas hikayesi olarak özetlenebilir. Kitapta uzaylı varlıklarla temas çeşitli yönlerden işleniyor. Uzaylı mikroorganizmaların insanlara çeşitli özellikler bahşetmesi ve şifa vermesi gibi çeşitli özelliklerini okuyoruz. Kitapta uzaylıların iyi mi kötü mü olduğu kitabın sonuna kadar açık edilmiyor. Hatta sonunda bile tam olarak bir yargıya varamıyoruz. Nijerya ordusuna bağlı özel bir birim olan S45’in bir ajanı olan başkahraman ancak kitabın sonlarına doğru sevilebilir bir yapıya bürünüyor. Başkahramanımız bir bulucu. İnsanların düşüncelerini okuyabiliyor ve zihinlerini manipüle edebiliyor.Bu özelliğini nasıl kazandığınıysa okurken öğrenmeniz için buraya yazmıyorum. Ama tahmin etmek çok da güç değil. Ayrıca kitapta kuantum fiziği ile alakalı bazı meseleler de var. Ayrıca ABD’nin durumu başlı başına bir gizem. Ne yazsam sürprizbozan olacağı için konusu hakkında daha fazla bir şey yazmak istemiyorum.

Çeviri kötü demiştim, bunun yanında yazarın dili de çok iyi sayılmaz. Hikayeyi anlatırken özellikle böyle güzel bir konuyu işlerken insanları daha ilk sayfalarda yakalaması çok kolayken ancak 200’lü sayfalardan sonra okuyucuyu yakalayabilmesi bunun açık kanıtı. Kitabın yarısına gelene kadar zaman zaman kitabı okumayı bırakayım diye düşündüm. Yarısından sonra ise kitabın kalanını bir solukta okudum. Bir sürü soru cevaplandı, bazı soruların cevapları sonraki kitaplara kaldı.

Kitabı sevdim. Bundaki en büyük etken ise kitaptaki konuların ilgi çekiciliği ve gizemi. Umarım serinin diğer kitaplarında yazarın dili ve konuları işleyişi ilk kitaptan daha iyidir diyerek bitiriyorum eleştirimi.

@narpal

20 Beğeni