Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Görünmez Adam - H.G. Wells
Bilimkurgunun babalarından olan H.G. Wells’in kitapları uzun zamandır aklımdaydı. Önceliği aklımı her zaman karıştıran görünmezlik fikrinin uygulandığı Görünmez Adam kitabına verdim.
Kitaba bakış açısı olarak yazıldığı zamanı ve bilimkurgunun o andaki seviyesini düşündüğüm zaman, kitabın yeterli seviyede bilim içerdiğini söyleyebilirim. Kitap görünmezlik fikrini ilk defa ortaya atmış bir kitap değil, ancak edebi olarak zamanına göre fikrin içini en iyi dolduran kitap diyebiliriz.
Genelde yorumlara bakıldığında kitaptaki bilim kısmının az veya eksik olduğu için yorumlarının düşük olduğunu görmüştüm ancak kurgu tarafında görünmezlik fikrinin insana sağlayacağı faydalar, vereceği zararlar çok iyi düşünülmüştü. Tabii ki bilimsel olarak incelediğimiz zaman görünmezlik fikrinin imkansızlığı hakkında yazıldığı dönem için bile yargılar çıkartılabilir ancak sonuçta için kurmaca tarafını ele aldığımız zaman ortaya güzel bir eser çıkmış diyebilirim.

Ben kitabın kurgu yönünü, görünmez olan insanın düştüğü durumu çok iyi yansıttığı çok beğendim. Kitabın sonuna kadar çok büyük bir merak ve akıcılıkla okudum. Görünmez Adam’ın düştüğü durumu, git gide artan çaresizliği, çaresizlik yaşadıkça daha da saçmalamasını gördükçe eserin başlangıcında bu adamın karşısındayken sonlarına doğru toplumsal ahlak normlarını bir kenara bırakıp adamın tarafını tutmaya başladım. Son zamanlarda okumaktan en zevk aldığım eserlerden birisi oldu.
Kitabın sonunda bulunan Yazan Sonsözü kısmında, yazarın bilimkurgu veya bir fantastik eserin nasıl olması gerektiği, tek bir olağandışı durum olup, diğer her şeyin onun etrafında normal bir şekilde örülmesi gerektiği çok güzel anlatılmış. Bu türde eserler yazmak isteyenler için özellikle tavsiye ederim.

Not: her zaman olduğu gibi kitabın girişinde Sunuş olarak yer alan kısmı kitabı bitirdikten sonra okudum, o sebeple okuma zevkim azalmadı.

Puanım 8.8/10

Zaman Makinesi - H.G Wells

Yazarın Görünmez Adam kitabını çok beğenince Zaman Makinesi kitabına başladım. Geleceğe Dönüş serisini 20-30 defa izlemiş bir hayran olarak zaman yolculuğu her zaman cezbetmiştir. H.G. Wells ise bu soruya daha felsefi ve insan evriminin geleceği olarak bakmış.
Kitap genel olarak ilgi çekici ve akıcı bir hikayeye sahip, tempo bazı yerlerde düşse de kitabın sonuna kadar zevkle okudum. Zaman makinesi ve gelecek olguları bir araya gelince teknoloji ve gelişim yönünde tahminler bekleseniz de malesef kitapta bu tür bir detaylandırma veya açıklama mevcut değil. Kitabın içeriğinden bilgi vermemek adına bu kısmı okurların zevkine bırakıyorum. Kitabın sonu havada kalmış gibi olsa da ben bu kitaba ancak böyle bir son yakışırdı diye düşündüm.
Diğer taraftan kitabı okurken evrim ve gelecek hakkında daha fazla bilgimin olmasını dilerdim ki, kitabı bitirdikten sonra en başa dönüp kitabın önsözünü okudum. Önsözde hem evrime daire bilgiler hem de kitabın yazılış hikayesinden oldukça bahsedilmiş. Kitabın hangi evrimsel fikirler üzerine kurulduğu belirtilen bu önsözü kitabı bitikrdikten sonra okuduğuma pişman değilim. Ben kitabın içeriği hakkında çok fazla detaya giren bu önsözlerin okuma zevkini baltaladığını, kitabın hikayesinin o çekiciliğini kaybettirdiğini düşünüyorum. Bu kitaptaki 20 sayfalık önsözde bu durum haylice mevcut. O sebeple okuyucunun bunu göze almasını temenni ederim.
Puanım 8.3/10

Münih’e Kadar 6 Mezar - Mario Puzo
Üniversite zamanlarında E Yayınlarından çıkan tüm Trevanian kitaplarını okumuştum. Kitapların edebi değeri çok yüksek olmasada Şibumi kitabına çok sevmiş, ancak Katyanın Yazı adlı kitaba hayran olmuştum. Hala okuduğum en iyi kitaplardan biridir diyebilirim. Mario Puzo kitapları ise yine E yayıncılık tarafından basılan, Baba filminin hem kitap yazarı hem de filmin senaryosuna yardım etmiş biri olarak oldukça meşhur. Baba filmini çok sevdiğim ve hikayeye aşina olduğum için başka bir kitapla başlamak istedim.
Kitap yaklaşık 145 sayfa, ne istediğini bilen, size ne vereceğini bilen, çok akıcı ve türe meraklılar için oldukça güzel gelecek bir kitap. Yazının başında belirttiğim gibi aynı Trevanian tarzında, abartılı ama suyunu çıkarmadan, güzel mantık üzerine kurulmuş bir intikam hikayesi.
2. dünya savaşı, espiyonaj, intikam konularını severseniz tavsiye ederim. Edebi olarak beklenti içinde olacaklar gemilerini başka limana sürsünler.

Puanım : 7,5/10

31 Beğeni