Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Aleksandr Belyayev - Su Adamı

H.G. Wells ile beraber bilimkurgunun ilk örneklerini okumaya devam ediyorum. Su Adamı’nın yazarı Belyaev Rus - Sovyet Bilimkurgusunun babalarından birisi sayılıyor. Su Adamı kitabı özelinde konuşacak olursak, kitapta bilimden çok kurgu ve macera ağır basıyor, diğer taraftan Belyaev’e Sovyetlerin Jules Verne’i demeleri boşuna değil. Su Adamı kitabında doğanın güzellikleri ve bunun keşfi bol bol bulunuyor.

Hikaye olarak içeriğindeki sürprizi bozmadan hem karada hem suda yaşayabilen İhtiandr etrafındaki akıcı ve sade bir macera anlatılıyor. Kesinlikle okumanız gereken bir mihenk taşı olmasa bile benim gibi bilimkurgunun nereden gelip nereye gittiğini görmek isteyenler için ideal bir kitap diyebilirim.
H.G. Wells ile kıyasladık ama H.G. Wells daha gerçekçi , insan karakterinin bilimin getirdiği gelişmelerle düzelmeyeceği, aksine yıkımı hızlandıracağını düşünenlerden. Ancak Belyaev , Jules Verne’e daha çok benziyor. Bilimin ve akılcı düşüncenin insanı refaha ve huzura sürükleyeceğini düşünüyor.
Benim için kitabın en güzel yeri şurada @Howl 'un bahsettiği mahkeme sahnesiydi.
Din yoluyla kendine güç elde etmiş iktidar sahipleri (ruhban sınıfı) Doktor Salvator’un çalışmalarının Tanrı’ya karşı gelmek olduğunu iddaa ederken, Salvator bilim ve bilimin insana yardımı hakkında çok güzel konuşuyor.
Çok alakasız gelecek belki ama İttihat ve Terakki üyeleri, sonrasında Cumhuriyeti kuran cesur subaylarda aynı bu şekilde düşünüyordu. Atatürk’e atfedilen “Hayatta en hakiki mürşit sözü ilimdir fendir.” sözü de dünyaya bakış açılarını yansıtıyordu.

Sonuç olarak kitap , hikayesi oldukça güzel ve sürükleyici, hatta içinde güzel de bir aşk hikayesi bulunan, bilimkurguyu ucundan kenarından yakalayan, bilim, din ve hayat ilişkisi hakkında güzel şeyler de anlatan, kısa sürede bitirilebilecek eser. Tavsiye ederim.
Kitabın değerlendirmesi Sonsöz olarak kitabın sonunda yapılmış, önsözde hikayenin anlatılmasına gıcık olduğum için sonsözleri daha çok seviyorum.

Puanım 8.1/10

29 Beğeni