Operasyon Mussolini - Selçuk Uygur
Selçuk Uygur uzun zamandır Twitter üzerinden takip ettiğim, görüşlerini beğendiğim, Türkiye’de eksik olan İkinci Dünya Savaşı Tarihi çalışmalarına katkıda bulunan , genç yaşına rağmen çok fazla sayıda eser veren bir kişi. Kendisine destek olmak amacıyla emeğinin geçtiği tüm çalışmaları satın alıyorum.
Selçuk Uygur külliyatına girmek için seçtiğim kitap ise Operasyon Mussolini oldu. Eser yazarın kendi çalışması
yani direkt çeviri bir eser değil. Eserin en güzel yani, inanılmaz akıcı bir dili ve sanki gerçek olaylardan değil de kurgu bir olay anlatıyormuşcasına olan yapısı oldu. Kitap İkinci Dünya Savaşında ülkesini diktatörlükle yöneten Mussolininin iktidardan indirilip, tutuklanmasını, savaşta kendisiyle müttefik olan Hitler ve Nazilerin Mussolini’yi kurtarıp yeniden İtalya’nın başına getirme çalışmalarını anlatıyor.
Konuda herhangi bir sır veya sürpriz olmadığı için çok detay vermeye gerek görmüyorum. Kitabın yapısına gelecek olursam tarih kitaplarında en sevdiğim 3 özelliğe sahip.
- Kaynak kullanılması; bilgilerin oradan, buradan, internetten çala kalem okunan yazılardan değil de , kaynak kabul edilebilecek eserler kullanılması , kitabı ciddiye almamı sağlar.
- Dipnotlar kullanılması; konuya vakıf olmadığımız için , metin içinde geçen normal bir kişinin bilemeyeceği konularda dipnotların verilmesini çok faydalı bulur ve severim.
- Resim ve fotoğraflar içeriğin desteklenmesi; özellikle tarihi eserlerde, konuya dair fotoğraflar ve resimler , okuyucunun konuya ilgisini cezbettiği için çok dikkat çekici oluyor.
Yukarıda sevdiğim özelliklere sahip olan bu eseri bir çırpıda okuyup bitirdim. Yazarın çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Diğer taraftan tarihi kitaplar okurken dönemin havasını koklamak adına verilen bilgiler konunun ete kemiğe bürünmesini sağlıyor. Özellikle Alman İtalya arasındaki ilişki, Nazilerin kendi içinde yapılanması, Hitler’in etrafında oluşan çemberde zaman geçtikçe ve Almanya zor duruma düştükçe, liyakatten çok kayırmacılığa dönen yapıların anlatılması olayların iç yüzünü anlamanızda yardımcı oluyor.
Kitabı yerebileceğim tek kısım, özellikle Almanya İtalya işbirliği (Mihver Devletleri) ve Mussolini iktidarı hakkında daha çok bilgi verilmesini isterdim.
Kitaba puanım 8,5-10