Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Japon Klasikleri 9: Gölgeye Övgü, Cuniçiro Tanizaki

Japon klasikleri dizisinde yer almasaydı belki hiç okumayacağım bir kitap olarak kalacaktı Gölgeye Övgü. Ve iyi ki diziye dahil etmişler de alıp okuma fırsatı bulabildim. Kurgu olmayan, düşünsem bile aklıma gelmeyecek konular üzerinde duran, farklı bir eser tatmış oldum bu sayede.

Özellikle benim gibi deneme okumayı seviyorsanız mutlaka şans verin. Yaşadığımız dünya ile birlikte gelişen modernleşme sürecini karanlık ve ışık yönünden ele alan Tanizaki, günlük hayatımızda elimizin değdiği, gözümüzün gördüğü ve ihtiyacımız olduğu halde pek önemsemediğimiz birçok eşyayı da bu bağlamda inceleyerek estetik bir yapıt ortaya çıkarmış.

Japonya’nın bir Doğu toplumu olduğunu hepimiz biliyoruz. Tanizaki toplumun yavaştan Batı kültürüne kaymasına ve doğallıklarını kaybetmeye doğru gitmesine yakınıyor. En basitinden eşyalar üzerinden giderek eleştiriyor bu durumu. Doğu ve Batı karşılaştırmasını da sık sık görüyoruz sayfalarda ilerlerken.

Japon animelerini seviyorsanız yazarın anlatmak istediği huşuyu, gölgeyi, karanlığı ve sadeliği niye göklere çıkardığını anlayabilirsiniz. Minimal yaşam Doğu toplumu için önemli bir değer çünkü. Batı insanının her fırsatta aydınlığa doğru koşmasını Tanizaki yorumuyla beraber şaşırtıcı buldum ve ‘’karanlığa’’ olan bakışım bile değişti.

Fark etmediğimiz küçük detayları süslemeden, abartmadan, sade bir dil ve üslupla sunması kolay bir okuma yolculuğu sunuyor. Bir yazarla kurgu olmayan eseriyle tanışmayı çoğu okur önermez ama ben tavsiye edebilirim Gölgeye Övgü’yü. Dizide bir kitabı daha var; Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın… Onu da yakın bir zamanda okumayı düşünüyorum.

Puanım ise 9/10

Yayımladığım diğer yerler:
wannart
bubisanat
1000kitap

16 Beğeni