Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Yedi Krallık Şövalyesi - George R.R. Martin

Gezgin Şövalye Dunk ve sıra dışı yaveri Egg’in maceralarını okuduğumuz 3 öykü ( ya da novella? ) derlenip bu kitap ile bizlere sunulmuş. Martin Westeros ya da Targaryen hanedanlığına ait ufak ufak çok yazı yazmış sanırım, sonradan derlenip kitap olmasa çoğunu göremiyoruz dilimizde. Gerçi bu kitabın ilk öyküsü zamanında Phoneix yayınlarının bastığı Efsaneler 1 derlemesi ile yaklaşık 20 sene önce falan bize sunulmuştu ama ben dahil pek kıymetini bilmemişiz sanırım :slight_smile: .

Yedi Krallık Şövalyesi genel anlamda gayet beğendiğim bir eser oldu, üç farklı maceramız da iki ana karakterimizin başından geçiyor. Akıcı, keyifli, eğlenceli, tadımlık deneyimler sunuyor. Yoğun bir dönemime geldiği için benim okumam uzun sürdü ama her öyküyü bir güne yayarak kısa ve hoş bir okuma keyfi sunabilecek bir eser.

Buz ve Ateşin Şarkısı gibi büyük olaylar, krallık entrikaları vs bekleyenler biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Dunk ve Yumurta kendi halinde küçük maceralarını yaşıyor ama yine de olaylar geçtiği dönemin 7 Krallık entrikalarına da bir şekil bağlanıp derli toplu sunuluyor. Ana karakterimiz genç ve onurlu bir şövalye olunca bol bol turnuvadır, düğündür, festivaldir ortaçağ Avrupası şövalyelik öğelerinin hepsine aşırı dozda maruz kalıyoruz. Kitaba tam puan verememe nedenim bir yerden sonra şövalyesel temanın bana fazla gelmesi diyebilirim.

Tabi bu Dunk ve Egg gibi iki güzel karakteri tanımamızın zevkini baltalamıyor ama karakterlerden biraz bile detay vermek spoiler olacağından fazla değinmek istemiyorum. GRRM yazımlarında her zaman olduğu gibi yine bol bol soylu, lord, şövalye vs giren çıkan çok yan karakter olarak. Bir yerden sonra bu isimler ilgiyi ve odağı tutturmakta zorlansa da birkaç karakter yerinde ve kararında derinlikle sunulmuş.

Hem Martin kitaplarının hayranlarına hem de sadece dizi ile dünyayı tanıyanlara ulaşabilecek sadelikte üç maceradan oluşan Yedi Krallık Şövalyesi, ilgisini çekenlere rahatlıkla önerebileceğim bir derleme olmuş. Çizimleri de ayrı güzel, epey beğendim çizimlerini. Tabi çizimli ve ciltli bir baskı olunca fiyatı da yüksek olmuş biraz. Tereddütte kalanlar eski Phoenix baskı Efsaneler 1 kitabından ilk öyküyü okumayı ve beğenirse bu kitabı almayı da tercih edebilirler.

16 Beğeni