Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Slyvain Meuvel - Sleeping Giants’ı okuyorum.

Sleeping Giants, 3 kitaplık Themis Files serisinin ilk kitabı. Bilimkurgu türünde olan bu romanın en belirgin özelliği röportaj formatında, soru cevap şeklinde yazılmış olması.

Popüler toplum ideolojilerini yağlayarak satışları arttırma furyasından ne yazık ki çağdaş bilimkurgu türü de nasibini alıyor. Örneğin Mur Lafferty’nin Altı Diriliş kitabı bu kepazeliğe nokta atışı bir örnek teşkil ediyor. Bu kitaba da bu endişe ile başladım ama şükür benzer bir durumla karşılaşmadım. Spoiler vermeyeceğim için twistlerden ve sonradan açığa çıkan gizemlerden özellikle bahsetmeyeceğim.

Genel olarak, dünya dışı kadim bir uzaylı ırkının, ancak insan ırkı evrilip belli bir teknoloji seviyesine ulaştığında aktif edebileceği çok büyük bir robotun uzuvlarını, bundan binlerce yıl önce dünyanın farklı yerlerine saklaması ve günümüzde insanların bu parçaları tek tek bularak birleştirip tam anlamıyla Voltran’ı oluşturmasını konu alıyor :slight_smile:

Genele bakarsak oldukça hızlı ilerleyen kendini okutan bir roman fakat B Sınıfı aksiyon filmleri tadındaki saçmalıklardan da geçilmiyor. Bu üstün teknoloji onlarca metre boyundaki robot parçaları en basit şekliyle Argon-37 gazı ile etkileşime geçince aktif oluyor. Bir anda parçanın etrafındaki toprak çöküyor ve görünür hale geliyorlar. Bunu anlayan Amerikalı arkadaşlar helikopterden seyreltilmiş argon gazı salarak bu robot uzuvlarını aramaya koyuluyorlar. Nerede arıyorlar? Tüm dünyada :rofl: Dünyayı parsel parsel işaretleyip her ülkenin toprağında helikopter uçuruyorlar. Bu yeteri kadar saçma gelmediyse devamında bir parça bulurlar ise isterse yerleşim yerinin altında olduğu için açığa çıkarken onlarca kişinin ölümüne yol açmış olsun, onlarca metre boyundaki parçaları hemen gelip alıp kimse görmeden Amerika’ya götürüyorlar ve uydurma bir “Terör saldırısı” kılıfı ile olayı geçiştiriyorlar. Saçmalama konusunda üst bir seviye :slight_smile:

Bunun gibi “Ya yok devenin nalı” dedirten birçok kısım var ama yine de kendini okutuyor. Çoğunlukla röportaj formatında ilerlediği için de çok daha hızlı okunuyor. Genel itibarı ile ben beğendim.

15 Beğeni