Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Okuduğum Tarih: 13-19 Kulca 2022
[Okuduğum 309.betik]
2022 (Pars) yılında okuduğum 36.betik
[Kulca ayının 2.betiği]

15 Haziran 1826’da II. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağı kaldırılmadan önceki sosyal ortam, helva sohbetleri, bu sohbetlerdeki yüzük oyunu ya da tura oyunu gibi çeşitli eski eğlenceler bir olay örgüsü çevresinde anlatılıyor. Ele alınan olay örgüsü de epey bir stresli ama aynı zamanda komik. Kısaca, anlaştıkları üzere davetli oldukları helva sohbeti için arkadaşlarıyla yola koyulan alkol müptelası Behram Ağa’nın başına gelmedik kalmıyor.

Ahmet Mithat Efendi’nin söylediğine göre bu yaşanmış olay Behram Ağa tarafından yakın bir dostuna ve o yakın dostu tarafından da kendisine aktarılmış. Böylece o da biraz süslü bir hâle getirerek bu stresli ama komik olayı bizlere ulaştırma şerefine ulaşabilmiş. Yani yaklaşık 200 yıl önce yaşanmış bir Osmanlı anısını okuyor olacaksın. İçeriğinden bahsetmek gerekirse, kurgu üzerinden öğüt verici bir niteliğe haiz olan eser dönemin sosyal hayatından izler taşıyor. Betimlemelerin kuvvetli olması ise eserin etkileyicini artırır nitelikte. Öyle ki okurken kendinizi sahnelenen bir oyunu izliyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Öncelikle alıntılama yaptığım okurlara tek teşekkürümü sunduktan sonra sizi dizi uyarlaması köşemize davet ediyorum. Günümüze uyarlanırsa şakalaşmayı seven Behram (Bayram), yanlışlıkla zengin bir eve konuk olur. Bayram rolünde Halil Ergün, Leyla rolünde Hazal Türesan, Mustafa rolünde Mustafa Üstündağ ve Ahmet rolünde Kaan Urgancıoğlu canlandırırsa çok güzel olur. Severek okuduğum eseri okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

8 Beğeni