Gece Yarısı Gelgitleri - Malazan 5
Gece Yarısı Gelgitleri ile beraber hacimli bir serinin orta noktasına varıyoruz. Malazan gibi 10 kitaplık büyük bir serinin 5. kitabına geldiğimizde, önceki 4 kitap ile beraber filizlenen olayların kesişmesini ve gelişmesini beklemiştim. Gece Yarısı Gelgitleri bu şekil bir kitap değilmiş, bu da özellikle kitabın ilk çeyreğinde benim için biraz hayal kırıklığı oldu.
Zincirler Hanesinde tanıdığımız Trull Sengar’ın geçmişine giderek hem Tiste Edur’ları hem de bambaşka bir kıtayı tanıyoruz bu kitapta. Sınırlarındaki yayılmacı ve maddiyatçı bir insan ırkı olan Letherii’lerin politikaları ile kaçınılmaz bir savaşa doğru yönelirken yine pek çok yeni karakter tanıyıp, yeni kültürlerle keyifleniyoruz.
Ama kitabın bu aşamaya gelmesi için 200-300 sayfalık bir sürecin geçmesi gerekiyor, sonrasında karakterler de hikaye de yerine oturuyor. Hızını aldıkça keyfi arttırıyor Erikson; bize yine özel karakterler sunuyor, tanrıların çekişmelerini işliyor, dünyanın kalanına ufak ufak bağlantılar dokuyor. Başlangıçtaki sabırlı okumamızı sonuna doğru mükafatlandırıyor.
Yine de artık ortasına geldiğim bir seride yepyeni bir kitap okuyor gibi olmak, özellikle kitabın başlangıcında, ciddi bir sorun oldu bana. Bir puanı bu nedenle kırdım. Bazı okuma listelerinde 5. kitaptan başlanabileceği önerisi bile görmüştüm, ben tavsiye etmesem de nedenini anladım diyebilirim. Bu kitabı ilk 4 kitabı okumayan birinin eline versek, okuyanla pek bir farkı olmaz diye düşünmeden edemedim.
Serinin ikinci yarısı ile beraber arık iyice çatallanan bu yolların kesişip büyüyerek gelişmesi lazım, devamını bekliyoruz .