Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Domuz Baba - Diskdünya 20

Diskdünya kitaplarını genelde başladıktan 3-5 gün sonra bitiririm, bitirince bir canlanma ve yenilenme gelir bana. Maalesef ilk defa bu kitap ile bir elimde kalma ve sürünceme durumu yaşadım Diskdünyada. Biraz ülke gündemi ve kafamın yoğunluğu, biraz kendi vakit darlığım derken baktım ki 1 ayda anca okuyabilmişim. Ancak bu durumun bir diğer ana etmeni de ne yazık ki Domuz Baba’nın temasal olarak da beni bir türlü saramaması oldu.

Domuz Baba, noel babanın Diskdünya’daki kurgusal karşılığı ve başına gelen bir durum sonrası yenine Ölüm’ün geçip Domuznöbetini ( noel ) kurtarmaya çalışması ile bir dizi olayı bizlere sunmuş. Tema bu şekil kurgulanınca bol bol noel göndermesi doğal olarak mevcut. Noel teması yanında çocukluk dönemleri ve çocukluk inançlarını da getirmiş. Diş perisinden başlayıp pek çok farklı çocukluk öcüleri ana malzemenin üstüne eklenmiş. Tüm bunların birleşimi bana pek keyif veremedi maalesef.

Ruh Müziğinden sonra Susan bir kez daha Ölüm alt serisi ile geri dönmüş, okumayı sevdiğim bir karakter. Yine üniversitemizin eğlenceli hoca kadrosu da yan rollerini güzelce yerine getirip bizi eğlendiriyor. Ancak Hex üzerinden yürüyen kısımlarla biraz problemim var, old school computer göndermeleri ilk başta eğlenceli geliyordu ama artık kendini tekrar gibi gelmeye başladı bana.

Kendini tekrar demişken, Ölüm alt serisinin de maalesef kendi içinde tekrara düştüğünü düşünüyorum. En keyif aldığım karakterlerin başında gelen Ölüm, seri ilerledikçe kendi işinden farklı bir meşgale bulup bir çeşit büyük krizin etrafında çözüme koşturduğumuz formülde ilerler oldu. Tırpanlı Adam, Ruh Müziği ve Domuz Baba ile beraber bir tık seviye kaybetti sanki hep. Son bir kitabı daha kaldı bu alt serinin, umarım Zaman Hırsızı beklentimin üstüne çıkar.

Kitabın son 50 sayfalık düzlüğünü beğendim, anlamlı ve duygusal kısımları vardı. Susan ve dedesi arasındaki bazı dialoglar inci gibi oluyor gerçekten. Yine de bir kitabı tümünü kapsayan bir okuma süreci çerçevesinde değerlendirmek lazım. Her Diskdünya kitabını da beğenemeyiz neticede :slight_smile: Domuz Baba bana uymadı maalesef, şimdi naralar atarak bekçilere geri dönüş vakti geldi :slight_smile:

21 Beğeni