Hizmetçi Serisi - Fredia Mcfadden
Çekilin bakayım, Freida ablamız nasıl sürükleyici kitap yazılır, onu öğretecek.
1- Hizmetçi - Freida McFadden
Aylardır okuma hızım sürekli düşük seyrediyor, elime aldığım her kitabı 40-50 sayfa okuyup kenara bırakıyordum. Bir taraftan özel sektördeki yoğun iş hayatı diğer taraftan 2 çocuklu bir aile babası olmanın verdiği yoğunluk sebebiyle kesintisiz zaman bulamıyor, bulduğum zamanlarda ise beni alıp götüremeyen kitaplar sebebiyle kitap okuma serüvenim adeta sürünüyordu.
Bu sebeple oturup önce ingilizce aramalar yaparak son yıllarda yazılmış akıcı kitaplar aramaya başladım ve her yerde Freida Mcfadden ablamızın Hizmetçi kitapları öneriyordu. Zaten serinin ilk kitabı goodreadste yaklaşık 1.7 milyon değerlendirmeyle 4.3 puana sahip Link burada
Ancak diğer taraftan kitabın kapağı bayağı tırt duruyordu. Önyargı ile hemen bu kitabın genç kadınlara yönelik aşk romanı olduğunu düşündüm ancak internetteki yorumlarda kitaba önyargı ile yaklaşmamanızı kesinlikle bir şans vermenizi söylüyordu. Ne de olsa 1.7 milyon kişi yanılamazdı, bu kadar kişi aptal olamaz diye düşündüm. Gerçi çiftlikbankta yanılmıştı ama o buranın konusu değil ![]()
Uzun bir girizgahtan sonra konuya gelecek olursam, kitap 1. tekil şahıştan anlatılan , kahramanımızın hapisten çıkmış bir hizmetçi olduğu, çalıştığı evde karşılaştığı gariplikler ve bu garipliklerin başına açtığı bir olay örgüsünden oluşuyor.
Aslında ilk başlarda kitap çok akıcı ancak bu kadar puanı bu kitap nasıl almış diyorsunuz. Olaylar ilerledikçe sonunu tahmin edebileceğinizi düşünürken olaylar tersine dönüyor ve hikaye çok farklı yönlere akıyor.
Kitabın hikayesiyle ilgili sürprizbozan vermeyeceğim ancak son zamanlarda okuduğum en şaşırtıcı sona sahip bir kitap oldu. Özellikle kadınların gözünden kadın bakış açısıyla yazılması çok hoşuma gitti . Aslında kitabın en başından beri ilmek ilmek örülen hikaye çok güzel düğümlenip önünüze enfes bir yemek olarak servis ediliyor. Polisiye ve gerilim sever arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.
Ayrıca kitabın yarısının bir şahısın gözünden diğer yarısını başka bir şahısın gözünden anlatıp bu kadar güzel bağlaması bu kitabın çok güzel filminin çekilebileceğini düşündürttü.
Ama dünyadaki tek zeki ben değilmişim Holywood zaten kesenin ağzını sonuna kadar açıp Sydney Sweeney ve Amanda Seyfried gibi yıldızlarla kitabın filmini çekmeye başlamış. [The Housemaid - IMDb]
Kitabın kapağına aldanmayın polisiye seviyorsanız bir şans verin.
Bir polisiye sever olarak biraz abartılı puanım 9/10
2- Hizmetçinin Sırrı - Freida Mcfadden
Her mantıklı insan gibi eğer bir kitabınız çok beğenilirse siz de oturur devam kitabını yazarsınız. Yazarımız da aynı bunu yapmış ve çok iyi yapmış. Ancak buradaki mesele şu, 2. kitap olan Hizmetçinin Sırrı kitabı başlı başına çok güzel olsa da ilk kitabın hemen arkasından okununca biraz zevki azalıyor. Aslında 2. kitap kronolojik olarak ilk kitabın devamı olsa da sırayla okunması gereken bir kitap değil. Zevkin azalmasının sebebi ikinci kitabın şablonunun ilk kitapla aynı olması. Yani kitabı okurken şunu biliyorsunuz, ben ne tahmin edersem edeyim Freida ablamız her türlü bizi terste bırakıp şaşırtacak, yani şaşırtılacağını düşünen insanın şaşırma hissiyatı azalıyor. Biliyorum kulağa saçma geliyor ama öyle. İçerik olarak bu kitapta da yine kahramanımız doğru tarafta olmayı, zor durumda olan insanlara yardım etmeyi seçiyor ama yine yanlış tarafı seçiyor.
Sonuç olarak yine şaşırtmacalı sonu çok iyi bağlanmış güzel bir polisiye gerilim kitabı. Ancak ilk kitabın hemen sonuna okunması tavsiye etmiyorum.
Puanım 8.5/10
Kapağa aldanmayın demiş miydim?
3. Hizmetçi İzliyor - Freida Mcfadden
Hizmetçi serisinin üçüncü kitabı olan Hizmetçi izliyor maalesef diğer kitapların seviyesinden bir hayli uzak.
Yazarın en güçlü olduğu tarafı olan akıcı yazım bu kitapta diğer kitaplar kadar mevcut değil. İlk iki kitap kadınların gözünden yazılmış, kadınların hissiyatlarını sevgisini aktaran bir kitap olmasına rağmen duygusallık bataklığına düşmeden, taktik maktik yok bam bam bam diye ilerlerken bu kitap vıcık vıcık dırdır batağına düşmüş. Burada dırdır diye bahsettiğim cinsiyetçilik olarak anlaşılmasın, sadece ana karakterin kuruntuları içimi baydı. “Yok kocam beni sevmiyor, yok kocam beni aldatıyor, yok kocam çok yakışıklı ve kaslı ben pasaklıyım” İçim şişti.
3. kitap için konuşursak kapağa takılın efendim takılın, 3. kitabı kesinlikle önermiyorum. Ayrıca dırdırın yanında bu kitabın sonunun bağlanması biraz kekremsi olmuş, diğer kitaplardaki ilmek ilmek işlenme kısmı burada olmamış. Ayrıca yazar kitabın sonuna eklediği notta bu kitabı okurların baskıları sebebiyle yazdığını söylüyor, o sebeple bence sırf emrivakiyle yazılmış kitaptan ancak bu kadar olur diyoruz.
Puanım maalesef 6/10
Bu arada ilmek ilmek nedir yahu, yok ılgıt ılgıt ![]()
Sonuç olarak 10 günde yaklaşık 1050 sayfa kitap okumuşum. Bu benim gibi biri için rekor sayılabilir. Yazarın kalemine sağlık.
Kendimi durduramıyorum, bu akşam klişelere bulandım. Kalemine sağlık nedir yahu ![]()