Taht oyunları
N11 de fırsatı yakalayınca uzun zamandır almak istediğim için direkt almıştım ve direkt okumam gerektiğini hissettiğimden ertelemeden başlamıştım kitaba, iyiki de öyle yapmışım. Muazzam bir kitaptı okuduğum en iyi kitaplardan birisi idi resmen. -Brandon fanboyu olmasam belki en iyisi derdim.-
İlk bölümden son bölüme kadar içine alıyor ve tek bir bölümünde bile sıkmıyor. Her karakterin aynı veya yakın zamanlarda geçen kendi gözlerinden hikayelerini anlattığı için hem ana karakter yok gibi, hem herkes ana karakter gibi. Bölüm isimleri ise o direkt karakterlerin isimleri olduğu için normalde fantastik, epik fantastik ve türevlerinde olan, hem isimlerin farklılığı hem karakter bolluğu nedeni ile yaşanan " bu kimdi" olayını yaşamıyorsunuz denebilir. Çünkü her karakter diğerleri ile benzerlik gösteren kendi çevresi ile olayları yaşıyor ve o bölüm hangi karakteri okuyacağınızı bildiğiniz için kimleri göreceğinizi de biliyorsunuz. Bu çok ustaca bir hamle olmuş bence. Yazılan bölümlerin de tamamen birbirinden farklı yerlerde olmasına rağmen bağlanma şeklinin zaman olarak yakın olmasi ve bundan ötürü merak ettirmesi de çabası. Bölümlerin ne kadar mükemmel bağlandığını, merak ettirdiğini ve sıkmadığını anlatmak için gerçek dışı abartılı bir örneklendirme yapar isem; tek seferde oturur 827 sayfayı olur kalkarsınız ve sıkılmazsınız öyle diyeyim. Ki bu daha ilk kitap yani. Yarısı karakterleri oturtmakla, kalan yarısı ise konuya giriş yapmakla geçiyor. Diğer kitaplarda karakterlerin, hikayenin ve işlenişin derinliği arttıkça nasıl duygular yaşatacak tahmin bile edemiyorum. Sınav derdim olmasa arka arkaya hepsini bu ay bitirirdim.
Karakterlerden favorim ise Arya ve Tyrion oldu bu kitap için. Tyrion bilmem ama Arya kalıcı favorim olur diye düşünüyorum çünkü kitaplarda ki bu tarz kadın karakterler çok hoşuma gidiyor. Arya’yı dizide oynayan kişiye googleden bakana kadar ise gözümde hep disneyin cesur filminde ki prenses canlandı gözümde. Dizi hali de biraz olmuş gibi geldi ama izleyince fikrim değişir mi bilemiyorum.Artı olarak zaman içinde oradan buradan gördüğüm diziden kesitler ve resimlerden ötürü bazı karakterlerin dizi tiplemesini biliyordum ve bazılarına da googleden bakmam sonucu başta Stark ailesi olmak üzere Cast seçimini çok başarısız buldum. En basitinden örneklendirmek gerekirse ben Stark kardeşleri 18 yas civarı sanarken bir açtım 5-7-11-13-14. Dizide bakıyorum koca koca adamlar kızlar oynuyordu. Bundan ötürü dizi kitabın direkt başından başlamıyor mu diye kafam karışmıştı baya.
Kitap basımı için ise söyleyebileceğim tek şey; adamlar yazarın hakkını vermiş olur. Yattığım yerde saatlerce 840 civari sayfaya sahip kitabı 100 sayfalık kitap rahatlığı ile okudum. Ne bir kırılma, ne ağırlık, ne sayfalari çevirirken ve tutarken zorluk yaşadım. Epsiliona helal olsun diyor, daha kitapçı da rafında parçalanan kitap basan bazı yayınevlerinden utanarak ibret almalarını diliyoruz.
Puanım hem kitaba hem epsiliona; 10/10