Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Kargaların Ziyafeti

Serinin 4. kitabını an itibariyle bitirmiş bulunmuş bulunuyorum. Kitap hızını kesmeden devam ediyor lakin geçen kitaptan “aman aman, nerelere geldik” tarzında bitirilen kısımların üstüne onlara hiç değinmeden kral toprakları üzerinden bir kitap kendisi ve aldığım söylemlere göre çoğu kişinin bundan ötürü olsa gerek serinin en sevmediği kitabı bu imiş ama bende böyle bir düşünce olmadı gayet sevdim. Diğer kitaplara göre daha durağan olduğu aşikar lakin bu bir sorun değildi bence. Diğer kitapta ise sanırım başka şeylerin devamı olacak ve aynı durum tekrarlanacak. Bakalım bu sefer nerelere gideceğiz.

Kitap kral toprakları ve karakterleri ağırlıklı geçse bile sıkıcı değildi dediğim gibi lakin; ortak konuya bağlanana kadar demir adam bölümleri sıkıyor idi açıkçası ve o bölümler gelince kitabı bırakmıyordum desem yalan olur. Aslında sıkıcı da değildi ama topluluk olarak ilgimi çeken veya sevdiğim tarzda değiller. Böyle yağmacı ve barbar tipleri sevmiyorum.

Diğer kitaplardan eksik kalmayan yanı ise kesinlikle gram beklemediğim şeylerin birbirine bağlanmasının verdiği şaşkınlık oldu. Yani bir şeyler oluyor ve siz o bir şeylerin fena şeyler çıkacağını biliyorsunuz ama ne olacağını kestiremiyorsunuz. Az çok tahmin etseniz bile verdiği etki azalmıyor ki o zaten apayrı bir şey. Yani öyle şeyler oluyor ki bu herif nasıl toparlayıp bitirecek seriyi anlayamıyorum. :smiley: -Ki son iki kitabı gördüğümüz üzere toparlayamıyor zaten.-

Bazı olayların minicik şeyler yüzünden meydana gelmesi ve her karakterin kendi bildiğini okuması ise biraz değişik ve bazı noktalarda can sıkıcı oluyor. Yani düşünsenize koca savaşlar küçük ufak tefek hatalardan oluyor. O şey öyle olmasa hiç biri olmayacak belki. Herkesin bir şekilde en hayret verici şekillerde bu olaylara dahil olması zaten dediğim gibi mükemmel oluyor. O ufak tefek şeylerin çıkardığı şeyler ise çoğu zaman beklemediğiniz şeyler doğuruyor ve bu da kitabın sürpriz dolu olmasını sağlıyor. Biliyorum saçma sapan cümleler kuruyorum ama o kadar çok olay oluyor ki direkt olayı anlatmadan açıklayabilme çabalarımdan bu kadar çıkıyor. :smiley: Spoilerli birazcık ufak tefek şeylere örnek vermek istiyorum.

Herkes kendi doğrularına inanıyor ve doğru olan şeyleri o kadar net bir şekilde red ediyor ki, beklemediğiniz sonuçlar ortaya çıkıyor, sürekli ve sürekli olan bu yanlış anlama ve yargılama durumu can sıkıcı olabiliyor. Bu kitap için en basit örneği Jaime. Diğer kitaplar için ise Tyrion’dur. Tam olarak adım cıkmış dokuza inmez sekize durumu. Adam iyi niyetle ne yaparsa yapsın insanlar inanmiyor, red ediyor, kendi bildiğini okuyor yani arkadaş -Jaime için-. Jaime konusunda da bir örnek vermek gerekirse Brienne üzerinden ilerlerim. Açıkçası Cat ile karşılaşınca kavuşma sahnesi tarzında şeyler olur diye beklemiştim. Brienne’ye inanır, hala sadık kaldığı için teşekkür eder filan. Ama yok; illa tanıdığı, kişiliğini bildiği kızı ihanetle suçlayacak, Jaime’yi öldür inanayım diyecek kızı asacak filan. Ulan kız sana Jaime sözüne sadık kaldi diyor inanın artık bir şeye. -Aslında bu inanmama ve soğukluk Robb ve birazda ölümden dönmesi ile alakalı diye düşünüyorum ama olsun.- Ki Jaime’nin kitap boyu içinden söylediği ve Brienne’nin o sahnede içinden söylediği “Şöyle böyle desem bile ne fark eder? Bana inanmayacak-inanmayacaklar” düşüncesi kadar sinir bozan şey yok. Ya desene işte “Tywin Lannister’in buzu eritip yaptırdığı bu kılıcı bana verip; babasının kılıcı ile kızını savun” dedi desene, DESENE! Biraz boş sitem etmiş olabilirim, yazar daha iyi bilir sonuçta ama desin işte. :smiley:

Yazacak on bin şey çıkıyor her kitapta ama yazamıyorum maalesef.

Son olarak ilk kitapta baskısını öve öve bitiremedigim epsilion her kitapta hataları bi’ tık arttırırken, bu kitabı küfür edercesine basmışlar. Daha doğrusu bu baskıyı diyeyim, kâğıt ve cilt yine kaliteliydi. Özellikle kısım 1 olmak üzere kitapta çok fazla neredeyse tamamı silik, mürekkep lekeli, yanlış yazılmış-harfleri karışmış yer vardi ve silik kısımlar 4-5 satır boyunca belli bir genişlikte vardı. Umarım diğer baskılarda bu sorun yoktur. Varsa gerçekten üzücü.

Puanım 10/10 yine, buraya kadar okuyabilmiş olan varsa teşekkürker. :krs:

12 Beğeni