Yüzük Kardeşliği
Sürekli ertelediğim ve sonunda kütüphaneden alıp okuduğum bir kitap kendisi. Fantastik kitapları sevip bunu okumamak olmaz artık yeter diyip aldım lakin diğer kitapları okumayı yaza bırakacağım maalesef. Zira filmine göre filan biraz ağır olduğu için ve kütüphaneye 20 gün içinde geri vermem gerektiği için zorlayarak 19 gün de okuyabildim. Tolkien külliyatına girmek için yanlış zaman seçmişim yani. Tıpkı asoiaf için seçtiğim gibi. Çünkü devam edersem yine tüm zamanımı buna vereceğim ve ders yapmak yalan olacak. Her neyse biraz kitaptan bahsedeyim;
Öncelikle herkesin dediği gibi filmi izlediniz diye bir şey sanmayın çoğu nokta için filmin kitap ile alakası yok yani. Zaten bir çok kere duymuşsunuzdur bunu ki ben de duyuyordum hep. Hani o noktada filme de bir kere daha hayran kaldım. Tamam çıkarılan şeyler tabii rahatsız edici ama yine de ustaca çıkartılıp sığdırılmış diye düşünüyorum. Hani Frodo Shire’dan 130. Sayfada filan çıkıyor öyle diyeyim. Bi’ noktada bu filmde ki olaylar ne zaman olacak diye şaşırdım. Ve kitapta hiç olmayıp eklenen şeyler de fazlaca var. Onlar da ayrıca şaşırttı.
Filmden kafada kalan zamanla ilgili bir çok soru işareti de tabii ki yanıtlanmış oldu kitap ile kafamda. Filmi kaç kere izlesem bile anlamlamdiramadigim olaylar ve zamanlar vardı çünkü. Frodo’nun Shire terk etme süresi ve hobbitlerin yaşları gibi şeyler.
Yazım şekli ve karakterlerin işlenişine zaten bir şey demeye gerek yok. Okurken tekrar tekrar şaştım kaldım. Yani o kadar yıl önce adam resmen yazmış ya helal olsun. Kelimeler yetersiz. Ertelediğime pişman tekrar erteleyecek olmama ise bin pişmanım. Yazın ikinci kitaba kavuşmak dileği ile.