Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Yılanların Öcü - Fakir BAYKURT

5 Beğeni

vahsi-kizlar

Ursula K. Le Guin’den "Vahşi Kızlar"ı okudum. Ne yazsa okurum dediğim Ursula’nın bir başka kitabı. Yarattığı dünya, anlatmak istediği hikaye gayet güzel. Kısa bir hikaye olmasına rağmen bir çok karakter var kitapta. Bazen okurken kimin kim olduğunu karışmadım desem yalan olur ama kesinlikle okumanızı baltalayacak kadar karışık değil. Hikayenin yanında Ursula’yla yapılan söyleşi, şiirler gibi bölümleri vardı. Kitabı okurken diğer bölümlerde ne olduğuna bakmak gibi bir adetim olmadığından kitabın ortalarında hikayenin bir anda bitmesi beni üzdü.

Okuduğum diğer kitap ise Murat Menteş’in “Dublörün Dilemması”. Yazarın okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen kalemini hem beğendim hem de bir o kadar ilginç buldum. Anlattığı hikayeyi çok güzel ele almış. Okurken “bir bölüm daha, bir bölüm daha” diye diye başından kalkamadım. sürükleyici bir anlatım, güzel bir hikaye ve Türk yazarların da anlatılacak hikayenin yanında kaleminin de güzel olması gerektiğinin ispatı.

9 Beğeni

Güzelmiş ben de merak ettim şimdi :smile:

@alper zamanın olunca bu incelemeyi kaçırma :smile:

3 Beğeni

2 Beğeni

Kitap: Wardstone Günlükleri 6 - Hayaletin Kurbanı
Özgün Ad: The Wardstone Chronicles 6 - The Spook’s Sacrifice
Yazar: Joseph Delaney
Yayın: Tudem
Baskı: 2013 Ekim, 3. basım
Çeviri: Kerem Işık
Kapak Resmi: David Wyatt
Sayfa: 288

Wardstone6

Dizi aynı tat ve heyecanla sürüyor; en azından benim için…

Önemli Karakterler: Hayalet John Gregory’nin çırağı, çok yakında (Ağustos’un on üçünde) on beşine basacak olan Tom (Thomas J. Ward) • Cadı Kemikli Lizzie’den cadılık eğitimi almış olan, Tom’un yaşlarındaki Alice Deane • Tom’un Yunanistan kökenli annesi • Tom’un ustası, altmış yılı aşkın süredir hayaletlik yapan John Gregory • Kadim tanrıçaların en güçlülerinden Ordeen • John Gregory’nin eski çırağı ve kendisi de bir “hayalet” olan Bill Arkwright • Mouldheel klanının önderi genç kız cadı Mab • Asla hile yapmayan ve yalan söylemeyen, Malkin klanından katil cadı Grimalkin • Tom’un peşinde olan, karanlığın vücut bulmuş hali Şeytan

Giriş Bölümü: Tom bir katil perinin saldırına uğrar ama uzakta olan Alice onu ayna büyüsü ile önceden uyardığı için kurtulur (katil periler, Yunanistan kökenli karanlık varlıklardır)… Baharda gelmiş olan bir mektupta Yunanistan’dan dönmüş olan annesi, Tom’u çiftliklerine çağırmaktadır. Tom’un annesi kadim bir tanrıça ve eski düşmanı olan Ordeen’le savaşmak için Yunanistan’a gidecektir ve bu uğraşta kilit bir rol oynayacağını düşündüğü Tom’un da kendisiyle gelmesini ister. Ayrıca anne Ward, Pendle cadılarını da müttefik olarak kafilesine katmıştır. Karanlıkla hiçbir koşulda işbirliği yapılmasını onaylamayan Tom’un ustası “Hayalet” John Gregory buna karşı çıkarak yolculuğa ve mücadeleye katılmayı reddedip geri döner. Fakat onları Yunanistan’a götürecek olan gemi limandan kalkmak üzereyken son anda yetişip kafileye dahil olur. Fikrini değiştirmesine Tom’un annesinin yazdığı mektup neden olmuştur…

Not: Favori karakterim Grimalkin…

Dizinin önceki kitapları için:

9 Beğeni

Yeraltından Notlar, daha başındayım :slight_smile:

3 Beğeni

Kitap: Uçan Mabet
Yazar: Çiğdem Erkal
Yayın:İthaki
Baskı:2019 Temmuz,1. baskı
Kapak İllüstrasyonu:Ebrahel Lurci
Sayfa Sayısı:150

Kitap, dünya edebiyatının önde gelen fantastik ve bilim-kurgu eserlerini güzel dilimiz Türkçe’ye kazandıran Çiğdem Erkal’ın ilk romanı. Ben bir ilk roman olarak ziyadesiyle beğendim.

Kitapta, evrimini tamamlamış insanların, bilemedikleri bir hata sonucu henüz evrimini tamamlamamış insanların yaşadığı bir gezegene gelmeleri ve bunun gezegen halkı üzerindeki etkileri distopik ve renkli bir şekilde anlatılıyor. Kitap,aslında gezegen halkına yardım etmek isteyen 9 kişinin menfaatler için ilahlaştırılması,bunun zamanla menfaat peşindekilerin düşünmeyi bırakması sonucu kimsenin sorgulamadığı ve “farklı” olanların cezalandırıldığı bir düzene dönüşmesine ışık tutuyor.

Ben bitirdim,kesinlikle bu kitaba bir şans verin derim

8 Beğeni

Aldığım ama daha okumadığım bir kitap. Kitabın sayfalarını karıştırdığımda gözüme çarpan, karakterler için öz Türkçe adlar kullanılmasıydı ve bu beni memnun etmişti. Örnek: Kara, Taluy, Gökçe, Engin, Katunkız, İğbüken gibi…

Bakalım okumalarımın arasına ne zaman girecek…? Okumaya niyetleniyorum; lakin bir bakıyorum, elimde başka bir kitap var…

3 Beğeni

Evet, karakter adlarının böyle olması gerçekten yakışmış. Okuma listenizi bilmeden yorum yapmam mantıklı olmaz ama, başlarsanız hemen bitirebileceğiniz bir kitap. Belki biraz öne alabilirsiniz sırada :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Andrzej Sapkowsky - Kırlangıç Kulesi

Hikaye büyük bir heyecanla ilerliyor. Bu kitap diğer kitaplara göre daha hareketli ve heyecanlı. Fazla söze gerek yok aslında, güzel tasvirler ve eğlenceli anlatımlarla önce kitaplara göre daha heyecanlı bir şekilde ilerliyor hikaye. Şimdi Gölün Hanımı’nı okuyorum.

George R. R. Matin - Buz Ejderhası

Lois Royo’nun çizimleriyle fantastik bir masal. Çizimleri gayet güzel, hikayesi de güzel ama çok vurucu bir yanı yok. Yetişkin çocuk kitabı arası bir şey olmuş. Ama okuması keyifli idi. Bir oturuşta bitecek bir kitap. Çizimleri için de alıp okunabilecek bir kitap.

Gelecekten Beyin Öyküleri

[n]Beyin’in düzenliği beyin temalı kısa hikaye yarışmasından seçilen 21 öyküyü içeriyor. Editörlüğünü Sinan Canan yapmış. 3-4 tane güzel, 5-6 tane idare eder ve geri kalanı vasat hikayelerden oluşuyor. Neyse ki hikayeler bayağı kısa ortalama 10 sayfa. Genel olarak pek beğendiğimi söyleyemem. Okumasam da olurmuş diyebileceğim bir derleme.

J.R.R. Tolkien - Kullervo’nun Hikayesi

Kitap çok büyük hayal kırıklı oldu benim için. Arka kapağındaki yazıya bakınca sanki kitabın büyük bir çoğunluğunun masalsı bir hikayeymiş gibi duruyor ama kitabın küçük bir kısmı bu hikayeden oluşuyor ve bu hikaye de bitmiyor zaten. Hikaye orta yerinde kesilip sonu şöyle de olabilir böyle de olabilir şeklinde notlarla noktalanıyor.

Hikaye haricinde yine tamamlanmamış bir makalenin taslağı ve temize çekilmiş hali var. Bir de Tolkien araştırmacısının hikaye ve makale üstüne yazdığı notlar ve incelemeler var. Aşırı Tolkien hayranı değilseniz yazdığı tüm notları okumalıyım demiyorsanız tamamen vakit kaybı bu kitap.

6 Beğeni

indir (3)
Kemal Tahir ustaya bu kitapla giriş yapmış bulunmaktayım ve yazarın akıcılığı çok güzel ve kitabın anlam paralelliği yaşar Kemal’i de andıriyo
Kitapta Anadolu insanın hayatını , ağalığı ,köy dünyasından yürüyün ,insanların cahilliği yine yazarın kalemiyle çok güzel bir şekilde okuyucuya aktarılıyor

4 Beğeni

images

Arkadaş tavsiyesiyle başladım ama çok zor ilerliyorum. Komedi filmlerinde de pek gülmeyen biri olarak bu kitapta kahkaha atanları duydukça şaşırdım. Yarıda bırakmayı sevmediğimden sonunu getirmeye çalışacağım umarım başarabilirim.

5 Beğeni

Terry Pratchett & Stephen Baxter - Uzun Dünya’yı okudum. Paralel Evrenler temalı farklı ve sürükleyici bir anlatıma sahipti. Okumaya başlarken biraz daha Hard Sci-Fi türüne dönük olmasını umut etmiştim fakat bildiğimiz Terry Pratchett fantastikliğinden birşey kaybetmemiş bir hikayeydi. Okurken yer yer No Man’s Sky oynuyormuş hissine kapıldım :slight_smile:

14 Beğeni

İskandinav Mitolojisi ve Mezarlık Kitabından sonra Neil Gaiman’ın okuduğum üçüncü kitabı oldu Yokyer.

Üç kitapta da yazara ait belirtmek istediğim en önemli şey ise Neil Gaiman’ın mükemmel bir anlatıcı olduğu. Bir önceki okuduğum Mezarlık Kitabı Yokyer için çok iyi bir referanstı.

Fazla uzatmadan Yokyer hakkındaki düşüncelerimi belirtmek isterim. Mezarlık kitabındaki intikam teması bu kitapta da mevcut. Ama Neil Gaiman bu eserinde fantastik ögelerini bol tutmuş. Melek, canavarlar, gizemli güçleri olan katiller ve daha niceleri öyküye renk katıyor.

Mezarlık kitabı ile kıyasladığımda Yokyer’i 2. Sıraya koyabilirim. Bir de okuduğum iki kitapta da herhangi bir hataya rastgelmemem beni şaşırttı.

19 Beğeni

O zaman sizi Amerikan Tanrılarıyla başbaşa bırakmanın zamanı geldi. Keyifli okumalar dilerim. :slight_smile:

2 Beğeni

Yapmayın. Kitabın beyaz kapaklısı mevcut kalınlığı gözümü korkutuyor nedense. :slight_smile: Başlayayım mı emin misiniz?

Vakit kaybetmeyin derim. Gaiman kitaplarını geçtim, genel olarak en sevdiğim 10 kitap arasında gösterebileceğim bir başyapıt. :slight_smile:

2 Beğeni

Peki belirli bir sayfadan sonra mı hikaye okuyucuyu içine alıyor? Ben yaklaşık 200 sayfa okudum ama pes etmenin kıyısındayım ve bu beni gerçekten üzüyor.

Beni ilk andan içine almıştı. En güzeli yolculuklar ve sürekli yeni karakterler tanımaktı. Okuyalı çok oldu sayfa sayfa olaylar aklımda yok ama biraz daha sıkın dişinizi diyebilirim.

2 Beğeni

Ben başlarda pek sıkılmamıştım gerçi ama ilk 300 sayfayı 3 günde, sonraki 400 sayfayı tek oturuşta okudum diye hatırlıyorum.