Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Stefan Zweig, Korku öyküsünü okudum. Bu öyküsünü çok sessiz bir ortamda (Hayatın Mucizeleri öyküsünün aksine), çayırda börtü böceğin arasında okudum. Öykü bir kadının yaşadığı bir olay karşısında ortaya çıkan farklı durumlara karşı duyduğu korkuyu işliyor. Öykü kısa olduğu için ne yazsam bilemedim. Korku duygusunu çok iyi işlemiş ama bazen kadın çok abarttı bu korkuyu diye düşündüm. Ben bıçak sırtı durumları severim. Burada da kadın bir yanda korktuğu şeyden kaçınmaya uğraşıyor, bir yandan da korktuğu şeyle yüzleşip rahat bir nefes almak istiyor. Nefes almak diyorum çünkü kurtulması başka değişkenlere bağlı. Sonu itibariyle şaşırttı. Zweig okumaya devam, belki okuduğum kitapları daha iyi tasvir eder hale gelirim.

Bir diğer okuduğum kitap Kısa Bir Cehennem Ziyareti. Cehennemi o devrin insanı çölde sıcaktan yakındığı için sonsuz ateşle tasvir ediyorlar diye düşünürüm. Kitapta da böyle bir durumla karşılaşıyor farklı dinlere mensup kişiler. Herkes kendisinin Cennete gideceğini düşünürken hop Welcome to Hell. Kişiye göre tasarlanmış esnek cehennemler. Yalnız ben başta bu cehennem tam bana göre dedim ama aslında hiçte bana göre değilmiş. Verdiği mesajlar açısından iyiydi. Bazı şeyleri sorgulatıyor. Öncelik iyi bir insan olabilmek olmalı bence. Sonsuzluk konusuna ise iyi bir açıdan yaklaşmış. Hiçbir şeyin sonsuzu güzel olmaz.

Konudan bağımsız kısmı burası şimdiden affola.
İlk kitabı okuduğum yerle diğer kitabın adı arasında garip bir durum mu söz konusu? Ben ilk kitabı okurken rüzgar sert esiyordu. Ben de rüzgardan korunmak için kuytu bir yere oturdum. Oturduğum yerde yıkıntı parçaları vardı. Daha düz bir zemine oturmak için başladım bu yıkıntıları sağa sola yığmaya. En son sağlam kalmış bir tuğlayı kaldıracaktım ve işim tamamdı. Tam tuğlayı kaldırdım altında sıcaktan korunmak isteyen bir kurbağa. Tabi hemen yavaşça geri bıraktım tuğlayı. Şimdi bu kurbağa ve Kısa Bir Cehennem Ziyareti ne anlama geliyor? Uzun süredir rıhtımı takip ederim. Daha önce kurbağa muhabbetini çok okudum, daha yenilerde yine muhabbeti yapıldı. Şimdi karşılaştığım bu kurbağa. Neler oluyor, ne anlama geliyor bu?

7 Beğeni