KADİM KANUNLAR 1. KİTAP: BIÇAĞIN KENDİSİ - JOE ABERCROMBIE
Özgün Adı: The Blade Itself
Çeviren: Barbaros Bostan
Bu kitaba forumda okuduğum yorumlar sayesinde öğrenip başladım. Grimdark, Dark Fantasy türüne pek ısınamayan bir insandım fakat bu kitap beni aldı götürdü. Çok beğendim.
Hikayesinden ziyade karakterlere daha çok önem verilmiş gibi geldi bana çok akılda kalıcı oldular. Her yerden bir karakter fışkırıyor zaten ve sürekli karakterlerin gözünden hikayemiz ilerliyor. Tasvirler çok detaylı. Özellikle çoğu yerde tekrarlanan bir dişeti yalama sahnesi var ki unutması zor.
Yazar birbirinden sinir bozucu, gerçek hayatta işinizin düşmesini istemeyeceğiniz belalı ve ilginç karakterleri bir şekilde okutup sevdirmeyi başarmış. Logen Dokuzparmak, Engizitör Glokta, Mecusların İlki Bayaz ve çırağı Malacus Quai, Yüzbaşı Jezal Luthar, Binbaşı West ve kızkardeşi Ardee, Ferro Maljinn ve Yulwei. Köpekadam, Tul Duru, Kara Dow, Üçağaç, Forley, Asıksurat = Şöhretli Adamlar. Seyrüseferci Kardeş Uzunayak… Her biri merak uyandırıcı karakterler. Sand dan Glokta’nın bir diyaloğa başlamadan evvel ilk önce iç sesini sonra konuşma sesini okumamız ise güzel bir detay bana göre. Karakterler arasından şimdiye kadar favorim Bayaz oldu; Logen’in ise dövüş esnasında değişen durumu sürpriz oldu.
Bunların dışında kitabın genelinde yanlış yerde virgül kullanımı, kelimelerde yanlış harf, fazla harf, eksik harf ve eklere rastladım. Okuyup geçenler için çok önemi olmayabilir fakat benim gözüme takıldı sürekli.