Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

İskender Pala - Babil’ de Ölüm İstanbul’ da Aşk bitti.

Kitap, bahar temizliği sonrası kutulardan çıkan kitaplardan biriydi. İlk sayfaya yazdığım tarihe göre 2008’ de almışım ve kutuya koyup unutmuşum. ‘‘Divan şiirini Türkiye’ ye sevdiren kişi’’ olarak da tanınan İskender Pala’ nın divan şiiriyle ilgili aldığım kitaplarından sonra aynı temalar üzerinde gezinen bir romanı çıktığında bir hevesle aldığımı hatırlıyorum. Ve şimdi okuyup bitirebildim.

Kanuni’ nin Bağdat’ a girdiği gün o sırada Bağdat’ ın kütüphanesinde araştırma yapan Fuzuli’ ye Süryani asıllı kör kütüphanecinin bir sırlı hançer verip, saklamasını isteyip intihar etmesiyle başlıyor heyecanlı macera(!) Bundan sonra olayların çoğunu Fuzuli’ nin yazdığı Leyla ile Mecnun şiirinin yazılı olduğu kitabın ağzından dinliyoruz. Bir anlamda bu macera kitabın başına gelenleri anlatıyor diyebiliriz.
Babillerin uzay araştırmaları, gizli bir cemiyet, Fuzuli’ nin şiirine işlediği şifreler, şifrelerin ele geçirilme çabaları, şiirin yazılı olduğu kitabın Bağdat’ tan başlayıp şehir şehir, elden ele gezmesi; onlarca farklı tarihi şahsiyete konuk olması vs. kitabın anlattığı şeyler arasında. Fakat kitabın ana teması divan şiirinde ve tasavvuf öğretisinde dillendirilen ‘‘aşk’’ kavramı ve bunun ne kadar güzel bir şey olduğu.

Kitap 415 sayfa. İskender Pala’ nın ilk romanı sanırım. Akıcı, okumanızı sekteye uğratmayan bir üslubu var. Güzel benzetmelerle dolu.

Yazar divan şiirindeki ve tasavvuf öğretisindeki ‘‘aşk’’ kavramını anlatmak veya güzellemek için bu romanı yazmış gibi duruyor.

Roman gereğinden fazla uzun. Bilgi vererek, açıklamalar yaparak, kişileri güzelleyerek ve onlarla ilgili açıklamalar yaparak romanı uzattıkça uzatmış. Sırf bu yüzden daha yüzüncü sayfaya gelmeden 3 kere okumayı bırakmayı düşündüm. Sırf sonunu merak ettiğim için devam ettim ki ben divan şiirini severim.

Kitap şu haliyle bize roman olarak pek ahım şahım bir kurgu ve hikaye vermiyor. Eğer gereksiz şeylerden arındırılıp ortalama 150 sayfalık bir hikaye olarak karşımıza çıksaydı ilginç bir hikaye okumuş olurduk fakat bu şekilde bir yerden sonra sizi sıkmaya başlayabilir.

Eğer divan şiirinden hoşlanıyorsanız, içinde bununla ilgili şeylerin olduğu bir roman okumak isterseniz okuyabilirsiniz.

Yazarın aldığım ve unuttuğum, rafta bir de Şah ve Sultan romanı var. Okusam mı okumasam mı diye düşünüyorum ve oyların %85’ ini alan Daha Sonra Okuruz partisi kazanıyor. Başka romanlara gittim dönücem. :slight_smile:

12 Beğeni