Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Toplu Öyküler’de en sevdiğim öykülerden birisiydi Uzaydaki Çatlak ama roman olarak okumadım henüz. :slight_smile: 1984, Büyünün Rengi, Belgariad 2. kitabı ve Nefes kitaplarından sonra bu kitabı okuyabilirim.

3 Beğeni

6 Beğeni

Adsız Sansız Bir Jude - Thomas Hardy

Bazen hayaller gerçeğe dönüşmez. Yıldızlar bir türlü hizâlanmaz. Yollar tıkanır bazen, kalpler kararır. Planlar tökezler, ruhlar karanlıkta kaybolur. Hardy’nin Adsız Sansız Bir Jude’u işte bu yangına, bireyin evrensel yangınına yazılmış bir manifestodur aslında. Woolf’un deyimiyle Hardy’nin “düş anlarının ardından gelen uzun gündüz saatlerine” okuru maruz bırakmasıdır Jude’un hikâyesi. İsa’nın başına konan güvercinden Jude’un başına fırlatılan domuz cinsel organına uzanan yolda Hardy, bireyin hayallerini yerle bir eden topluma veryansın eder durur. Romanın bir dava değil, izlenimler olduğunu savunduğu yazarlık seyahâtini de yerle bir eder. Biçemi parçalar, davayı körüklemek uğruna geleneği ateşe verir. İnsanların bayağı zulmünü Jude ve Sue’nin yıkılan yaşamlarının üzerinde yükselen bir anıta çevirir. Her ne kadar bir birey olarak var olsalar da tiplemeler gibi de birbirine benzeyen karakterlerini devrini karşı durmak için ustalıkla kullanır. Topluma, kurumlara, evliliğe ve nihâyetinde dine olan öfkesini son raddede okuruna ulaştırmak için kariyerinin bu son kalesini son satırına dek ilmek ilmek işler. Evet, belki Hardy yer yer hapsolduğu iki boyutlu bakış açısıyla tam anlamıyla bir feminist değildir ama Adsız Sansız Bir Jude aslında feminist bir okumaya da alabildiğine açıktır. Viktorya Devri’nin orta yerinde Sue gibi çelişkilerle dolu ve alabildiğine canlı bir kadına hayat vererek bir devrimin can suyu olmuştur. Kurumsallaştılmış evliliğe, ticarileştirilmiş dine, çürümüş topluma karşı duran bir devrimdir bu. Yine Woolf’un deyimiyle “her ağacın dalları arasında esen rüzgarın başka olduğunu bilen” Hardy’nin incelikli yüreğinden doğan öfkenin güzelliğidir bu kitabı yücelten. Dava adamı olmadan devrim adamı olur Hardy, insanlığın bayağı doğasını esirgemeden yarattığı Jude ve Sue da ondandır ki bu denli sahici bir yıkım getirir okuruna. Sayfalardan hayat taşar, irinle, kanla ve hayvan pisliği ile beraber. Sue, küçücük bir çocuğun suratına hayatın gerçeklerini çarparken Hardy’nin maskesi olur aslında. Adsız Sansız Bir Jude bir yıkım manifestosudur. Gerçekliğin acımasız kesifliğine fırlatılmış ağız dolusu bir tükürük.

https://www.instagram.com/p/CEZv2oqpYzI/?igshid=123358srwhriv

16 Beğeni

Böyle bir inceleme yapamam belki ama ben roman olarak ilk bu kitabını okudum yazarın. İlk defa okumama rağmen bana iyi gelmişti. İlk okuduğum kitapta böyle hissettirdiyse dehasını göreceğim kitaplarını sabırsızlıkla sırası gelsin diye bekleyeceğim.:grin: Ek olarak karşı taraf çabuk geri çekildiği için (gerçi evrimleri o yönde gerçekleşmiş yalan dalavere açgözlülük yok) bir anda bitiyor sanki olaylar.

Bu arada Yaban Diyarlarda Yabancı 4 te 1 i bitti, şu an bitmesin diye okumuyorum. Her bir kelimesini groklamam ve bağrıma basmam lazım aksi takdirde çözüleceğimi hissediyorum şimdi çözülemem önümde okuyacağım daha çok kitap var.

Vallahi arkadaş bir salın insanları lütfen, kendi fikirleri sizinki ile uyuşmadı diye nedir bu yargılamalar ikna çabaları, sevmemiş bırakmış, hayırlısı olsun.

1 Beğeni
  1. ciltteki Meşhur Yazar öyküsünden bahsediyorsunuz sanırım? O öykü dışında bu kitapla bağlantılı öykü va rmı bilmiyorum. Çünkü bu kitaptaki öyküyü kısa öykülerde hatırlamıyorum ben uzun zaman oldu okuyalı hatırlamıyor da olabilirim sanırım.

Nefes iyidir, Nefes candır. Öncelik nefes olmalı. :smiley: :smiley:

@Lorien_archers Bu hiçbir şey. :smiley: PKD kitaplarından daha önce hiç okumadığım öyküleri daha öne olarak tamamını bitirmeye çalışıyorum çok daha iyi öyküleri var. Bazen bu adam bunca yıl önce bunları nasıl hayal edebilmiş diye hayretler içerisinde kalıyorsunuz.

4 Beğeni

Evet o öykü. Ama bu kitapla bağlantılı başka öykü okuduğumu sanmıyorum. Nefes’i ise çok geciktirmeyeceğim sanırım. Belki çoklu okumayla yarın başlayabilirim. :slight_smile:

2 Beğeni

İyi de zaten fikre karşı çıkan 2 kişi olmasına rağmen destek veren de şu an için 5 kişi var. :thinking: Nasıl bir yargılama bu ben anlamadım. Bana ne ya deyip geçecektim ama yazmadan edemedim. Herhalde artık hiçbir fikre karşı çıkmamak lazım aksi halde “bi rahat verin artık size ne lan” modunda tepkiler geliyor.

Gereksiz agresiflik içerisindesin. Cümleleri ve mesajları okumadan ön yargı ile yazılan mesajların sonucunda burada gereksiz bir gerginlik yarattın. Kaldı ki kimse neden kötü dedi diye, mesajda fikrini belirten üyeye saldırmadı. Hatta onun iyiliği için devam etmemesini önerdik. Ne var bunda ? Biz kitapları okumuşuz ve beğenmediği kitapların serinin en akıcı kitapları olduğunu söylüyoruz. Ee o zaman devam etme. Uyarıyoruz, bilgi paylaşıyoruz. Boşuna zaman kaybetme o zaman. Siz olayı sanki yargılıyor muşuz gibi şekillendirdiniz ve şu anda saçma sapan olaylar konuşuluyor.

4 Beğeni

@Vector @yates232 arkadaşlar bir sakin. Serinin en iyi kitapları 1. ve 3. kitaplar. 2. kitabın da ilk yarısı biraz sıkıyor geneli. Şimdi ilk 3 kitaptan bayağı yer okuyup dünyanın en sıkıcı serisi diyorsa ve içlerinde de en sıkıcısı 3. kitap olduğunu söylüyorsa o kişinin cidden devam etmesine gerek yok bence, zorlamamalı. Bunu söylemek o kadar da kötü bir şey olmamalı. Bunu diyen bir kişi 4. kitabı cidden bitiremez. Seriyi sevenler zor okuyor 4. kitabı.

@Vector ve @eXcitinG ortamı germeye hakkınız yok arkadaşlar. Özellikle @Vector biraz daha sakin kalmanızda fayda var. Oysa ki yukarıda bahsini ettiğiniz durumla alakalı gayet seviyeli bir tartışma dönüyordu. Kaldı ki eser hakkında yorum yapan arkadaş kendisine yönelik önerileri ve eleştirileri faydalı bulmuş ki yorumuna ekleme yaparak bu arkadaşlara teşekkür etmiş. Ben de kişinin okuduğu kitap hakkında yorum yapmasının en doğal hakkı olduğuna inanıyorum. Ama bu tüm seriyi kapsamayacak bir şekilde olmalı. Ayrıca okumaya devam edip etmemesi de kişinin kendi kararına kalmış bir şey. O yüzden konuyu fazla uzatmadan kapatmanız daha iyi olur.

İyi forumlar arkadaşlar.

@eXcitinG @Tilqi_Gin Arkadaşlar sakin, sözlerimi seriyi kötülemek amacıyla söylemedim. Aksine amacım seriyi okumamış ve benim gibi, fantastik kitaplarda akıcılığı ön planda tutan arkadaşlara hislerimi aktarmaktı.

Ayrıca belirtirim ki hiçbir mesajımda Buz ve Ateşin Şarkısı kitaplarını beğenmediğimi söylemedim, sadece kendimce eksik bulduğum kısımlarını eleştirdim (fantastik ögeler ve akıcılık). Bunlar haricinde serinin evrenini, kurgusunu, en çok da karakterler arasındaki iletişimi başarılı buluyorum.

Özetle seriyi sıkılarak olsa da beğeniyle okuyorum. Fikirlerini belirten arkadaşlara da yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Okuyacak arkadaşlara da seriyi okurken özellikle fantastiklik aramamaları ve her an yeni olaylar yaşanacak beklentisiyle okumamalarını tavsiye ederim.

1 Beğeni

0000000055173-1

Kitabı çok beğendim ve çok akıcıydı. Kitap ayrıca duygusal bir kitaptı. Saatte 50-60 sayfa okuyordum. Bazı sahnalerde çok kötü oluyordum. Delacroix ve Coffey’in ölümleri çok kötüydü. Ama kitapta komik sahneler de vardı. Mesela, Persy fareyi öldüremiyordu ve ben de çok gülüyordum. Ama Percy’nin zayıflığından dolayı kötü oldum. Bildiğim kadarıyla Stephen King korku romanları yazıyor. Ama böyle bir kitap yazmak beni şaşırttı. Filmini bugün izlemeyi düşünüyorum. Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Herkese keyifli okumalar. :slightly_smiling_face: :clap:

11 Beğeni

Sevgili Melisa, kitap yorumlarını severek okuyorum. Ama spoiler olabilecek içerikleri kapatman, kitabı okumayanlar için daha iyi olacaktır.

Neyin spoiler olduğuna karar veremiyorsan şöyle düşünebilirsin: Önceden bilmen sebebiyle kitabı okurken heyecanı kaçırabilecek şeyler spoiler’a girer. Örneğin, bir kitapta hangi karakterlerin öldüğünü yazarken spoiler etiketi içine almalısın. Bu konuya dikkat edersen sevinirim. :slight_smile:

8 Beğeni

Unuttum. Herkesten özür dilerim. :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Yok ben sakince bir görüş bildirdim, bunun yazımdan da anlaşıldığını düşünüyorum. :slight_smile:
Konu ile ilgili olarak ben 4.kitapta bıraktım seriyi, hoşuma gitmemişti 1.kitaptan sonra anlatımda 4.kitaba doğru bir düşüş hissetmiştim.

@eXcitinG @Tilqi_Gin Mesajların sadece bir kısmına odaklanıp olayı çok yanlış kavradım. Bundan ötürü özür diliyorum. Mesajlarımı da sildim.

@swarf Biraz sizin yerinize konuşmuş gibi oldum. Olaya dahil olduğunuz için özür dilerim.

@SJack Özür dilerim. Daha sakin hareket edeceğim. Bir daha böyle bir durum yaşanmayacak.

Sözlerimde herhangi bir “sarkastik” ifade bulunmamaktadır. Bir yanlış anlaşılma sonucu aşırıya kaçan (aşırı diyeyim) bir tepki verdim. Zamanında “anlamıyorsun zaten, okuma o zaman” gibisinden kavgaya hazır fanlar vardı, öyle bir durum oldu sandım ki öyle bile olsa bu şekilde agresifçe hareket etmem hataydı.

7 Beğeni

Herkes meramını anlatabildi, sonuç tatlıya bağlandı. Sorun yok.

3 Beğeni

SWORD & CITADEL (YENİ GÜNEŞ KİTABI / THE BOOK OF THE NEW SUN #3-4)

Dörtlemeyi bitirdim ve son kitap cevaplarla dolu olsa da aklımda hala çok soru var. Zaten geriye döne döne önceki kitaplardan 100 sayfa falan tekrar okumuşumdur. İnternette haftalarca okuyabileceğim kadar çok teorisi var ama dört kitabı da peş peşe okuduktan sonra onu yapacak mecalim var mı bilmiyorum.

Sonuç olarak değişik bir tecrübeydi. Çok beğendim, ama ne kadar çok söylemiyorum şu an. Çünkü kafamda hala “Acaba neleri kaçırdım?” sorusu var. Hatta ilk kitabı tekrar açıp en baştan sindire sindire okuyasım bile var. Yarın başka bir seriye başlarsam tabağımda yemek bırakmış gibi hissetmekten çekiniyorum.

16 Beğeni

0000000639921-1

Etkinlik için aldığım Büyünün Rengi ile Diskdünya serisine ben de başlamış oldum. Başlarken bir ‘acaba beğenir miyim?’ diye sordum kendime. Sonuçta sürekli olarak bilimkurgu okuyan birisiyim. Her neyse. Kitabı bölüm bölüm okuyup yorumladım bu süreçte. Yorumlarımı da ilgili kısımlara yazdım ama bir de buraya genel bir şekilde çok kısa ve öz bir yorum yazmak istiyorum.

Kitap fantastik yönüyle çok zengin bir içeriğe sahip. Özellikle serinin diğer kitaplarında bu çeşitlilik çok fazla olacak gibi görünüyor. Yazarın oluşturduğu evren ilk başlarda çok karışık görünse de ilerleyen kısımlarda anlaşılır bir hale geliyor. Ana karakterlerimizin yanında maceraya katılan diğer yan karakterler de romanı sevmenizi sağlayan etkenlerden birisi. Ben özellikle Ölüm karakterini çok sevdim. Umarım diğer kitaplarda da bolca görürüm bu karakteri.

Sonuç olarak kitabı beğendim. Devamını mutlaka getireceğim. Fantastik ögelerin bolluğu yanında bilimkurgusal yönünün de olması benim kitabı sevmemdeki en büyük etkendi. Diğer arkadaşlar son bölümü sevmese de (etkinlikteki arkadaşlar) ben en çok kitabın sonunu beğendim. Başka dünyalara açılan kapı niteliği gören bu kısım diğer kitaplar için okuru heyecanlandıran bir kısım olmuş.

Benim gibi bilimkurgu severseniz olayların aralarına serpiştirilmiş teknolojik detaylarıyla Büyünün Rengi’ni siz de okumalısınız diyerek noktalıyorum.

24 Beğeni