Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Umut :smiley: 1 iyi yorum gelse 70 kötü yorum gelir. Genelde çeviri hakkında çok olumsuz yazı var.

1 Beğeni

Bu sene martta burcununkitapları ile ithakinin bir editörü canlı yayın yapmıştı.Önce diğer kitaplarını daha sonra Sprawl üçlemesini falan basıcaz demişlerdi de sanırım telif onlarda değil diye demiş.Bir an heyecanlandırdıysam insanları kusura bakmayın.

Bence düzgün bir çevirisini bekleyin. Adamlar ilk sayfadaki dipnotu bile yanlış/eksik girmişler.

Edit : Bahsettiğim dipnotu da ekliyim, boş konuşuyormuş giib olmayım :slight_smile:

Sprawl*
Screen Shot 2020-12-11 at 18.45.11

Neuromancer üçlemesi diye birşey yok. Üçlemenin adı Sprawl, Neuromancer ilk kitabı. Bu Lord Of The Rings’e “Yüzük Kardeşliği Üçlemesi” demek ile aynı şey :slight_smile:

Sprawl, büyük bir kubbe tarafından kuşatılmış devasa büyüklükte bir kent yapısını ifade etmiyor. Yazar bunu ifade etmek için “Arcology” kelimesini kullanmış. Sprawl “benim anladığım kadarıyla” kitapta New York ve çevre eyaletlerini kapsayan büyük bir arkolojiye yazarın verdiği isim. Geleceğin Doğu Amerikasını ifade etmekte.

1 Beğeni

@Ensoski umarım telifini almışlardır. Hoş ithaki de çeviride iyi değil ama altıkırkbeş kadar kötü de olmazlar.

5 Beğeni

Feciymiş baya. Beklemek en iyisi. Teşekkür ederim.

Uzun süredir denk gelemediğim kitap kulübünün yeni etkinliği için Robert Bloch’un Sapık kitabını okumaya başladım. Aynı kitabın Türkiye’deki ilk baskılarından biri olan Hayat Yayınlarının 1962 tarihli Üç Ruhlu Adam kitabını da aynı anda okumaya başladım. Kitabın sayfa sayıları birebir örtüşüyor ve şimdilik okuduğum yere kadar açıklamak gerekirse cümleler çok yakın anlamda düzenlenmiş. Bariz bir fark yok. Büyük ihtimalle de olmayacak. Bir tek eski kelimelerin yoğun olacağını düşünüyorum. Ayın 21’ine kadar 2 kitabı da bitirip detaylı bir inceleme yazarım etkinlik konusunda.

1 Beğeni

Tam da bunu söylemeye çalışıyorum, hep daha kötüsünü yapabiliyoruz :slight_smile: Bu kapağı daha önce görmüştüm, gerçekten feci.

Kapak konusu bir yana, William Gibson, okumayı en çok istediğim yazarlardan biri. Altıkırkbeş almak istemiyorum çeviri konusundan dolayı. İthaki yetkilisi Emre bey bazı kitaplarını basacaklarını söylemişti ancak ufukta bir şey görünmüyor. Umarım en kısa zamanda iyi bir çeviriyle basılır.

1 Beğeni

Peki bu 6.45 nasıl hala batmadı? Yayınevinin düzgün bir işi yok. O kadar yayınevi göçtü gitti ama bunlar dimdik ayakta. Hayret ediyorum.

Bir bilsem… Ama öyle küçük mevzular değil. Kaybedenler kulübü mevzusu vesair de dahil konuya. Biraz çetrefilli yani. Ama bir dönem güçlülerdi şimdi o kadar değiller. İyi işler yaptıkları da oldu ama yüzde doksanı berbat çeviriler.

Kitabın ismi Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları. Peki bu Ekonomik Tetikçi kimlere deniliyor, onlar kim? Ekonomik Tetikçiler, 3. Dünya Ülkelerine göndelerilen bir çeşit ekonomistler. Gittikleri ülkelerdeki Liderlere borç anlaşması yapıyorlar. Size 7 milyar dolar verelim ve bu 7 milyar dolar ile ülkenize gökdelenler, yollar, köprüler ve havalanları yapın ve bu projeleri de şirketlerimizle yapın diyorlar. Kabul eden liderlerin Ülkeleri bu borç yükünün altına giriyor. Aradan 10 yıl süre geçince bu Ekonomik Tetikçiler tekrar o ülkeye gidiyorlar ve diyorlar ki Sizin şu kadar borcunuz var ve şu anki durumuza bakarak bu borcu ödeyecek durumda değilsiniz o yüzden Şirketlerinizi özelleştirip bizi bağlayın, madenlerinizi biz işletelim, demiryollarınızı biz döşeyelim biz işletelim diyorlar. O ülkenin lideri de mecburen kabul etmiş oluyor. Bu ülkelere örnek verecek olusam Endonezya, Panama, Dubai…

Kitap eski tarihlerde Amerika Birleşik Devletlerinin yaptığı ekonomik olayları konu ediniyor. Şimdi bu ekonomik tetikçiler eskisi gibi aktif midir sorusuna ben hayır derim. Onun yerine Allah bilir daha ne kadar şeytanca kurnazlıklar yapıyorlardır.
Bu seri çok uzamış bir eserdir. Yazar, bana göre biraz bu işin ekmeğini yiyeyim diye düşünerek dört kitaplık bir seri yapmış. Zaten bu kitabı da yarıda bıraktım. Tekrarlıyor gibime geldi ama mutlaka ve mutlaka okunması gereken bir eserdir. Diğer kitapları boşverin ama birinci kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

8 Beğeni

İnanılmaz güzel bir seridir. Bildiğim kadarıyla 4 kitaptan oluşuyor. Ancak ben sadece 3 kitabını Türkçe çevrilmiş bir şekilde bulabildim. Hızla devam edin, ileriki kitapları daha da iyi.

1 Beğeni

image
Behçet Necatigil - Eski Sokak (Seçme Şiirler)

Genelde şairlerin varsa “Bütün Şiirleri” baskılarını okurdum ama en son okuduğum iki şairi bu yüzden sevemediğim için artık varsa "Seçme Şiirleri"ni okumayı planlıyorum. Buna da bu kitapdan sonra karar verdim.

Behçet Necatigil uzun zamandır okumak istediğim bir şairdi, iyi ki bu zamana kadar bekletmişim, tüm sıkıntılarımı alıp götürdü. Bu kitapta yer alan şiirlerinin neredeyse tamamını beğendim. Özellikle de evler isimli şiirlerini sevdim. Necatigil’in şairlik yönünü beğendim, bundan sonra düzyazılarını okumayı düşünüyorum eğer yazarlığını da beğenirsem tüm külliyatını okurum.

9 Beğeni

Bildiğim kadarıyla yazar seriyi 7 kitap olarak planlanmıştı ve şu anki sağlık durumu yüzünden pek devam edemiyor. Bunu sonradan öğrenince devamını yavaştan da olsa yakalamak adına birinci kitaptan sonra devam etmemiştim. İnşallah devam etmek istiyorum. Çıtayı yükseltiniz. Ve foruma hoşgeldiniz :slightly_smiling_face:

Seri şimdilik üç kitap. Dördüncü daha çıkmadı.

İhsan Oktay Anar’dan Puslu Kıtalar Atlasını bitirdim az önce. Öncelikle yazarın çok çok iyi bir anlatım tekniği var. Yer yer Osmanlıca kelimeler kullanılmış olsa da anlatım tekniğinden ötürü kitap akıp gitti, 1 günde bitirdim. Kitap hakkında ne söylesem spoiler olacağından, söylemesem daha iyi :slight_smile: ancak şunu söyleyebilirim ki kitabın belirli bir türü yok. Daha öncesinde de böyle bir kitap okumamıştım, ufkumu genişleten bir kitap oldu. Yazarın diğer kitaplarına da önümüzdeki süreçte başlamayı düşünüyorum.
5/5

6 Beğeni

Büyülü gerçekçilik olarak aratırsanız benzer kitaplar okuyabilirsiniz. Gerçekten güzeldi Puslu Kıtalar Atlası…

2 Beğeni

Teşekkür ediyorum. Çok naziksiniz.

Merhabalar internetten yazarın kitaplarına tekrar bakayım ancak 4. kitabın olduğu ama çevrilmediğine inancım devam ediyor. Hatta adı dilimin ucunda.

1 Beğeni

Cehaletimi bağışlayın, 2021 tarihliymiş kitap.

1 Beğeni

Bu kitabı uzun zamandır arıyorum, elinizdeki bir Türkçe çeviri midir yoksa orijinal midir acaba? Bir de dış baskısı bana Brandon Sandersonun kendi sitesinden sattığı özel basımları hatırlattı.

1 Beğeni