Her kitaba inceleme yapma gereği duymuyorum. Zaten öyle detaylı inceleyen biri de değilim.
Yeşil Bambu ve Fantastik Öyküler
Osamu Dazai’nin dili ve üslubunu gerçekten beğendim. Dobralık, hazır cevaplık ne ararsanız vardı. Yer yer Japonların anlayamadığım bir düz bakışı var. Dazai’de de denk geldim. Düz olması biraz donukluk gibi, belki de ben nasıl ifade edeceğimi şimdilik bilmiyorum.
Her neyse…
Kitap 7 kısım öyküden oluşuyor.
-
Yeşil Bambu.
Yeşil Bambu dişi bir karga. Günlerden bir gün Yurong uyuyakalır ve kendini kargalar ülkesinde bulur. Uyandığında kendi bedeni de kargadır. Burada aslında farklı şeyler bulacaktır. İşte Yeşil Bambu ile karşılaştığı dünya.
-
Aşk ve Güzellik Hakkında.
Beş kardeş ve onların romantizm anlayışları üzerinden gidiyor.
-
Hazakura ve Sihirli Islık.
Bir abla ve ölümün eşiğinde olan kardeşinin hikayesi. Kardeşine gelen gizemli mektuplar ve aslında iç yüzünü anlatan kısa bir öykü.
-
Onurlu Yoksulluk Hikayesi.
Krizantem avcısı ve onun direttiği yoksulluk hayatı. Ta ki bir erkek ve kız kardeş onu ziyaret edene kadar.
-
Deniz Kızı Denizi
Konnai, körfez üzerindeki bir gemide yolculuk yapıyordur. Hava ve deniz huysuzlaşana kadar her şey yolundaydı, fakat fırtına çoktan çıkmıştır. Buna sebep olan da kimi efsanelere göre bir ejderha ve kimilerine göre bir deniz kızıdır. Konnai fırtınayı dindirmek için deniz kızını oku ile vurur. Bunun üzerine onuru ve şerefi üzerine kendince kavgası başlar.
-
Romanesk
Üç kısa hikaye var. Sihirbaz Tarou, savaşçı Cirobei ve yalancı Saborou’nun hikayesi.
-
Romantizm Feneri
Yılbaşı zamanı kardeşlerin hikaye yazması üzerinden gidiyor. Rapunzel hikayesini kardeşler kendilerince değiştirip bir son yazıyor.
Genel olarak tüm hikayeleri beğendim. İlerde yine açıp açıp okumak istiyorum. Kapak tasarımı da baya hoşuma gitti.
Sarmaşık/ Chana Porter
Güzel konu ve kötü işlenişi
Sarmaşık adı verilen uzaylı varlıklarla birlikte artık hayal edilen her şeye çok basit bir şekilde ulaşılır olmuştur. Lezbiyen çiftimiz Deeba ve Trina üzerinden bu olaya şahit oluyoruz. Her şey güzel, hoş iken Deeba yeniden doğup, küçük bir bebek olarak hayata tekrar gelmek istiyor, bu da Trinanın onu kaybedişi demek.
Güzel bir iç savaş vardı ama yazarın ilk kitabının olması mıdır, toyluğu mudur bilemedim… her şey üstün körü yapılmıştı. Sarmaşık nedir?, saha nedir? sanki biz önceden bunların a’sını b’sini biliyoruz gibi son sürat konuyu işlemesi kötü oldu. Kurguyu batırmıştı bana göre. O kadar gereksiz ayrıntıya yer verip asıl olması gerekenler neredeydi? Kısa olması kurtarıcıydı.
Tonio Kröger / Thomas Mann
Bir çırpıda biten Thomas Mann kitabıydı.
Kitap boyunca ana karakterimizin ruhundaki gelgitleri okuyoruz. Thomas Mann’i çok severim, bu kitabıyla cinsel yönelimini de öğrendim diyebilirim. Aynı zamanda da kendisinin en sevdiği kitabıymış.
Hikayemize gelecek olursak, Tonio Kröger’ın yaşamına en başından tanıklık ediyoruz. Çocukluk aşkı Hans Hansen ve genç yaşlarına geldiğinde ise ikinci büyük aşkı İngeborg Holm odak noktamızda gibi görünüyor ama sevdiği herkes de kendini buluyor. Sanat ve Burjuva arasında kalan Tonio, sanata yöneliyor. Lisabeta adlı arkadaşıyla ‘hayat ve sanat’ üzerine sohbetler yapıyor. Kısa ve güzeldi. Daha uzun olabilirdi.
Murathan Mungan’ın bir sözüyle hikayeyi özetlemek istiyorum. “Beden dediğin aşka vesile, insan ruhlara aşık olur, sevdikçe başkasını, kendini bulur.”
Solak Kadın / Peter Handke
Bir gün uyanıyorsun, nasıl bir aydınlanma yaşadıysan, eşine diyorsun ki, “Beni bırak”. Hani her şey de güzel gidiyor. Kısacık kitap, en azından bir sebep söyle ya da göster. Gerçekten çok garip ve absürt bir kitaptı. Beni yakalayan yerleri olduğu gibi bu ne kadar fiyasko bir senaryo da dedirtti.
Bruno ticaretle uğraşan bir adamdır. Ana karakterimizin adı yok hep kadın diye söz ediliyor.
Ve küçük bir çocukları var bu çiftimizin. Gün geliyor kadın tek başına kalmak istiyor, kalıyor. Neyse Bruno arada gelip gidiyor. Ana karakterimiz yazarlık yapıyor. Kendimi tutamayıp tüm senaryoyu anlatacağım diye duruyorum. Neyse yani en son her şey çorba oluyor. Sen bu kitabın içine farkındalık kat, varoluş sancıları kat, aşk kat, sanat kat vs. Ve hepsini bir hizaya getirmeden çorba yap. Olacak iş değil. :))