Philiph K. Dick - Elektrikli Düşler
Bu kitap Philiph K. Dick’in 10 kısa öyküsünden oluşuyor. Bu öykülerin bu kitapta bir araya getirilmesinin amacı, 10 öykünün de televizyona uyarlanması. (İzlemediğim için nasıllardır bilemiyorum.) Her öyküden önce, o öyküyü televizyona hazırlayan kişinin 1-2 sayfalaık önsözü mevcut. Ayrıca kitaptaki öykülerin 9 tanesi Philiph K. Dick Toplu Öyküler 2. Ve 3. Ciltlerinde mevcut. Diğer öykü de 4. veya 5. ciltte gelecektir.
Bu öykülerde genel olarak en çok karşılaştığım şeyler, gerçekliğin sorgulanması, hidrojen bombası, gelecekteki reklam yöntemleri vs.
İçlerinde en çok beğendiğim öyküler, Foster, Öldün Sen ve İpteki Yabancı oldu.
Foster, Öldün Sen’in ana teması, hızlanan teknolojiyle günümüzde alıştığımız, aldığımız ürünün sürekli bir üst modelinin çıkması ve böylece bizi gereksiz tüketime iten devinimin, gelecekte Hidrojen Bombası saldırılarından korunmak için aynı şekilde uygulanması. Bu bombalardan korunmak için sığınak yaptırmalısınız.(Buna karşı çıkanlara H - karşıtı deniyor ve ana karakterimizin babası bir H - karşıtı.) Ama yaptırdığınız sığınağın birkaç ay sonra çok az özellik farkıyla yenisi çıkabilir. Ve bu devinime bir kere girdiysen bir daha çıkamazsın.
İpteki Yabancı’nın ise önsözündeki bir cümle öyküyü çok güzel açıklıyor, o yüzden herhangi bir yorum katmama gerek yok. “Ed Loyce, (ana karakterimiz) yani kolektif bilinçsizliğin kabuslardan fırlama dünyasındaki rehberimiz, aklını kaçırmış dünyadaki tek mantıklı kişi ve bu dünyada deli gibi hissettirilen tek kişi olması enfes bir ters köşe.”
Son olarak söylemek gerekirse, eğer elinizde toplu öyküler serisi varsa bu kitabı almanıza gerek yok. Lakin bu yazarın kısa öykülerini okumak istiyorum, ama toplu öyküler kitabına o kadar para vermek istemiyorum veya toplu öyküler kitabında kullanılan beyaz kağıt beni çok yoruyor diyorsanız, bu kitabı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Son olarak bir de, okuduğum bütün kurgu kitaplara yaptığım gibi bu kitaptaki öyküleri de bir puanlayayım. Bu arada kısa öyküleri pek seven biri değilim,(Poe ve Lovecraft hariç.) o yüzden puanlar normalden biraz daha düşük olabilir.
Puanlama
Foster, Öldün Sen: 7,4
İpteki Yabancı: 7,2
Sergideki Parça: 6,6
Yolcu: 6,6
Başlıkçı: 6,5
Yaratık Baba: 6,4
İnsan Dediğin: 6,3
Satış Konuşması: 6,2
Olmayan Gezegen: 6,0
Otofab: (İki kere denememe rağmen, iki seferde de bitiremedim.)