Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Hayalet Şövalye - Cornelia Funke

Bu kitabı hep çok merak etmiştim. Aldıktan sonra uzun seneler okuyamadım. Kitapları okumakla ilgili garip düşüncelerim olduğu için bugüne dek bekledi. İki günde okuyabileceğim ve beni yormayacak bir kitap bakarken gözüme ilişti ve hemen okumaya başladım. O hızla da bitirdim.

Küçükken babası ölen, iki kız kardeşe sahip on bir yaşında olan Jon, annesinin başka bir adamla olan beraberliğine savaş açmıştır. Bu adama “sakallı” demektedir ve ondan hiç haz etmemektedir. Yaptığı bir sürü aşırılıkların sonunda Salisbury’de yatılı bir okula gönderilir. Çok geçmeden bahçede dört atlı hayalet görür. Bu hayaletlerden birisi Jon’u öldürmeyi kafasına koymuştur çünkü Jon bu habis hayaletin davalı olduğu bir soydan gelmektedir. Bunu da yaşadığı bazı tatsız tecrübeler sonunda öğrenir. Hayaletler Jon’u iyice korkutmaya başladığında okuldan arkadaşı olan Ella adlı kız ona yardım etmeye başlar. Yardım etmesinin en büyük sebebi de büyük annesinin hayalet hikayeleri anlatan bir rehber olmasıdır. Sürekli hayalet hikayeleriyle yaşayan birisi olduğu için de Jon’a ilk inananlardan biridir. İşler iyice içinden çıkılmaz bir hal aldığında, zorda olanlara öldükten sonra bile yardım etmeye yemin etmiş olan bir Şövalye’yi çağırma kararı alırlar. (Daha doğrusu bu kararı Ella alır.) Tabii işler bu noktadan sonra iyice karışır.

Kitabın sonunda mekanların hepsinin gerçek olduğunu, kullanılan isimlerin çoğunun yüzyıllar önce yaşayan kimseler olduğunu da görebiliyorsunuz. Tarihle iç içe bir macera var. Yazar da aslında karakterler kurgu olsa bile Salisbury’e yaptığı gezide buradan çok etkilenerek bir kitap yazmaya karar vermiş. Bu yüzden eğer bir gün yolunuz düşerse bu mekanları görebilirsiniz, diye ekliyor. :slight_smile:

Genç-fantastik bir eser olarak bakıldığında bence okuması gerçekten çok keyifliydi. Babalara ve annelere tavsiye edilir.

Kısa Bir Cehennem Ziyareti - Steven L. Peck

Kara Çınar serisinin ilk kitabı olup orijinal bir konuya sahip.

Dini inancına göre yaşayıp her şeyi kuralına uygun yapmasına rağmen yaşadığı rahatsızlık sonucu ölen Soren Johansson cehennemde gözlerini açar. Kendisiyle birlikte dört kişi, arkasında alevler içinde yanan insanların olduğu bir iblisin karşısındadırlar. Odadaki herkes farklı dini inanca sahiplerdir fakat hiçbiri cehenneme gitmemek için uygun olan din değildir. Uygun olan din ise Zerdüştlüktür. Bunu duyan ölüler büyük şok yaşar ve itiraz etmeye başlarlar fakat nafile… Arka planda yanan insanlar dikkatlerini çektiğindeyse iblis onların figüran olduğunu, ölenleri ürkütmek için sergilenen bir tiyatro olduğundan bahseder.

İblis hepsinin yaşantısına göre farklı cehennemlere yollamaya başlar. Bu sırada da tanrının ironiyi de yarattığını söylemekten çekinmez. Kitap okumayı çok seven Soren ise devasa bir kitaplıkta gözlerini açar. Bu kitaplık ise Borges’in "Babil Kitaplığı"nın gerçek boyutlu bir kopyasıdır ve kütüphanenin kendine has kuralları vardır. Kuralların ilginç olduğunu söylemekte fayda var.

Kütüphane sayılamayacak kadar çok kitaptan oluşmaktadır ve bu kitapların devasa bir çoğunluğu anlamsız karakterlerden oluşmaktadır. Öyle ki neredeyse anlamlı bir cümle bulunduğunda kendilerince ödül bile vermeye başlarlar. Bu cehennemden kurtulmak için de kişinin kendi hayat hikayesinin olduğu kitabı bulması gerekmektedir fakat bu imkansıza yakın bir şeydir. Koridorların ışık yılı kadar uzun olduğu bu yerde geçen sayısız yıl boyunca herkes kendi kitabını bulmanın hayalini yaşamaktadır.

Okurken büyük keyif aldığım bir kitap oldu. İronilerle dolu bir kitaptı. Bugüne dek çevrilmemesi garibime gitti. Kara mizah ve ironiden hoşlanan herkesin okurken keyif alacağını düşünüyorum.

Kara Çınar serisinin hepsini değerlendirmeye kalkarsam şöyle bir sıralama yapabilirim.

  1. Kısa Bir Cehennem Ziyareti
  2. Klasik Bilimkurgu Öyküleri
  3. Klasik Korku Öyküleri
  4. İnferneliana

Bilimkurgu ve Korku Öyküleri arasında çok da bir fark yok aslında. İkisi de eşit derecede keyif verdi. Başarılı bir seri olduğunu düşünüyorum. Umarım bu keyif verici eserler serisini bozmazlar.

15 Beğeni