Barry Strauss - Tarihe Yön Veren Büyük Komutanlar
E-kitap olarak girizgâhına göz gezdirdikten sonra bayılarak peşine düşüp aldığım bir kitaptı zaten; üçte birini tamamladım: Komutanlarda olması gereken 10 nitelik bölümünü takiben kitabı kapsayan, savaşın beş geniş safhası var. “Saldırı” bitti, sırada “Direniş” bekliyor. Geldiğimiz noktaya kadar, klasik savaş anlayışına ek olarak, bunun siyasi ayağının da olduğunun hesaba katılması gerekliliği, bitiş değil başlangıç olduğu gibi ufuk açıcı söylemlerle beraber, her üç komutanın tıpkı bir belgesel izliyormuşçasına, çapraz kurguyla bayrağı devraldığı ve bu sayede akıcılığın perçinlendiği bir anlatı var. O denli güven verdi ki zaten, yazarın Kronik’ten çıkmış üç ayrı kitabını daha aldım. Umuyorum ki yakın zamanda bunu da basarlar ve 12 yıl sonra ikinci elde karaborsa olmaktan çıkıp daha çok hanenin rafına girer.
Puanım şimdilik 4/5.
Ha, unutmadan, kitap sonunda çok zengin bir kaynakça var. İskender için, Sezar için, Hannibal için, o dönem için neler okumalıyız, hangi eserleri ciddiye almalıyız kabilinden. 1 puanı da indeksten kırdım: Timur, Attila falan yok, gereği olmamasına karşın, anılabilirlerdi. Hannibal vasıtasıyla Atatürk var mesela. En azından kaynaklarda görmek güzel olabilirdi zira bizde çevrilmiş Timur kitaplarının Goodreads’te düşük puanlandığını hatırlıyorum, sonrasında yenileri gelmedi ise.