Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Yüzeysel İnceleme)

@gozubocek’in seri hakkındaki yorumumu sorması üzerine kısaca hem seri hakkındaki fikrimi yazmak hem de kitapları ayrı ayrı ele almak istedim. https://forum.kayiprihtim.com/t/okuyorum-gorsel-baslik/34597/8460?u=dystopicanxieties

Üçleme gerçekten ilgi çekici ve kitaplığımda yer vermekten keyif aldığım bir seri oldu. Seri X Bölgesi olarak adlandırılan ve üst-akıl/zeki bir organizma tarafından istila edilen bir bölgeyi, neler olduğunu anlamlandırmak adına gönderilen keşif ekipleriyle beraber bölgenin harika bir ekosisteme sahip olduğunu ve medeniyetin izlerinin silindiği bir coğrafyayı ele alıyor. Yazarın yarattığı ekosisteme hakimiyeti ve olağan dışı bir görsel tasvire yer veren hayal gücü fazlasıyla keyifli ama genel itibariyle bölgenin istilası ve asimilasyonuna dair bende birçok soru işareti bıraktı, daha doğrusu son kitaptaki açıklamalar yeterli gelmedi. Bu sebeple her ne kadar seriyi okumaktan keyif alsam da üçlemeyi tavsiye etmekte çekimser kalıyorum. Belki aynı isimle uyarlanan Annihilation/Yok Oluş (2018) filmi seriye başlamadan bir fikir vermesi açısından izlenip karar verilebilir. Kitaptaki evrenin olağandışı görselliği yüzünden filmi izlemesi çok çekiciydi ama tabi kitaptaki bir iki temel noktayı alıp bambaşka bir film yapılmış o yüzden kitap ve film aynı konuyu ele alan paralel evrenler gibi benim gözümde. Seriye dair genel fikrime ek olarak aşağıda kitapları kısaca ele alıp bir fikir vermeye çalışacağım, umarım merak edenler için faydalı olur.

Serinin ilk kitabı Yok Oluş, X Bölgesi diye adlandırılan bir bölgeye gönderilen 12. keşif ekibinin gerilim ve gizem dolu anlarını ele alıyor. Kendilerinden önceki keşif ekipleri ya bölgede ölmüş ya da dönmeyi başarsalar dahi orada ne yaşadıklarına dair elle tutulur bir şey anlatamayan, içi boşaltılmış bir hale gelmişler. Bölgenin esrarengiz bir ekosistemi var ve yazar harika bir doğa sunmuş. Keşif ekibi üyelerinin isimlerinin bile olmaması, onları sadece Antropolog, Haritacı, Biyolog, Psikolog şeklinde tanımamız keşif görevine ayrı bir haz ve gizem katmış. Bu ilk kitabı okuması yaratılan gerilim atmosferini hissettirmesi açısından fazlasıyla keyifliydi. (1000kitap’ta bu kitaba zamanında 6/10 puan vermişim)

Yetki adındaki serinin ikinci kitabı ise X Bölgesi’ne gönderilen keşif ekiplerini ve bölgeyi inceleyen farklı departmanları idare iden Southern Reach’teki Merkez yönetimi ele alıyor. Merkeze yeni atanan Kontrol adındaki müdürle beraber Southern Reach yönetimi, bölgeye gönderilen keşif ekipleri, X bölgesini inceleyen bilim insanları ve teoremleri çerçevesinde ilerliyor. Yeniden bir keşif ekibi bölgeye göndermek yerine arka planda neler döndüğünü anlatması açısından hikayenin biraz geriye çekildiği hissiyatı bırakmıştı bende. Şaşırtıcı bazı gelişmeler ve ara ara yaşattığı gerilimle beraber yine okuması zevkliydi fakat X bölgesine dair soru işaretlerini tam olarak yanıtlamadığı için yine tam tatmin edememişti. (1000kitap’ta bu kitaba 5/10 puan vermişim)

Üçlemenin son ve en sevdiğim kitabı olan Kabulleniş ise yazım ve hikaye anlatma tekniği açısından okuması gerçekten haz vericiydi. Seride öne çıkan 4-5 farklı karakteri sırayla farklı zamanlarda olayların nasıl gerçekleştiğini kendi perspektiflerinden anlatıyor. Bu sayede hem henüz daha X bölgesi oluşmaya yeni başlamak üzereyken neler olduğunu hem de çok sonrasında bölgenin sınırı genişlediğinde neler olduğunu da ayrı ayrı okumuş oluyoruz. Hızlı bir akış olduğu için okuması keyifliydi fakat daha önceki soru işaretlerini açıklama kısmında yetersiz kaldığını düşünüyorum. Bölgenin istilasının nasıl ve neden gerçekleştiğine dair yapılan açıklamalar kısaca geçiştirilmiş gibi, daha uzun, ayrıntılı ve temeli sağlam açıklamalar yapılmış olsaydı çok daha iyi olurdu. (Bu kitaba ise puanım 8/10)
***Sanırım benzer sebeplerle yazar seriye ek bir kitap daha yazmış ve “Absolution” adındaki 22 Ekim 2024’te çıkacak kitap belki daha tatmin edici açıklamalar yapar diye ümit ediyorum.

21 Beğeni