Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Yüzeysel İnceleme)

Clive Barker - Kan Kitapları 1 bitti.

İçinde altı adet öykü var. Cehennemli Yürek’ i okuduktan sonra buradaki hikayeler bir basamak daha aşağıda gibi hissettirdi. İçerdiği fikirler fena değildi ama -açıkçası- öyküler asıl konuya girene kadar sıkıldığımı hissettirdi. İçlerinden sadece bir en fazla iki öyküyü heyecanla okudum. Hiçbiri kötü değildi ama fakat lakin çoğunlukla ‘‘ee sadede gel artık’’ dedirtti. Yine de epey kanlı bir kitaptı. :slight_smile:

:star::star::star:

16 Beğeni

Ayşe Kulin - Aylardan Kasım Günlerden Perşembe bitti!

İlk Ayşe Kulin okuma deneyimimdi. Atatürk’ ten bahseden bir roman olduğunu duyunca ve arka kapakta farklı bir Atatürk anlatacağını okuyunca merakla okumaya başladım. FAKAT … Okurken sıkıldım. O kadar sıkıldım ki şunu yazarken bile ‘‘sıkıldım!’’ diye bağırmak geçti içimden. Kitap sadece 170 sayfa ve en az 3-4 defa bırakmayı düşündüm. Sıkıldım çünkü hep bildiğimiz ve hep okuduğumuz şeyleri tekrar ve güzelleye güzelleye anlatmış. Sıkıldım çünkü neredeyse basit ve aceleye kaçmış bir anlatımı vardı. ‘‘Çocuk Mustafa’ yı, delikanlı Mustafa’ yı, aşık Mustafa’ yı’’ anlatacağını vaat etmiş arka kapakta. Buna dayanarak farklı bir şeyler okurum umuduyla elime aldım ve sadece Atatürk güzellemesi okudum yine. Hiç duygu derinliği, psikolojik derinlik yok. Çocuklara yazılmış bir kitap gibiydi. Kitabın son sayfasında zaten ‘‘editörlerinin ricasıyla yazdığını’’ söylüyor hanımefendi. Ismarlama bir kitap olduğunu anlıyorsunuz. Bu yüzden sadece çocuklara Atatürk’ ü anlatmak istenirse okutulabilir bence. Sanırım ben bundan sonra Atatürk’ le ilgili sadece bilim ışığında yazılmış tarih kitapları okuyacağım. :slight_smile:

Lütfen artık Atatürk’ le ilgili farklı şeyler yazın, çizin, çekin! ARTIK! :slight_smile:

:star:

12 Beğeni

Kroyçer Sonat - Leo Tolstoy

Kadın-Erkek ilişkileri, evlilikte ve toplumda kadının rolü ve erkeklerin kadınlara bakışı açısından 19. yüz yıl gözü olabilecek bir kitap Kroyçer Sonat. Ama maalesef çok demode, çok kalıpsal düşüncelerle kaleme alınmış. Sıkılmadım ama beğenilecek bir tarafını da bulamadım. Tolstoy’un belli ki ömrünün sonuna doğru evlilik mertebesi ile ciddi takıntıları olmuş, benim de evliliğe karşı radikal görüşlerim olsa da kitap bana bu kadar uzak olabilir :slight_smile: Dönemin misojenik bakış açısı nasılmış diye ekstra bir merakınız yoksa vakit kaybı olacaktır.

15 Beğeni

Evlenilecek adam değil zaten kendileri :slightly_smiling_face: Çeviriyi nasıl buldun akıcılık vs? Ergin Altay İletişimin Rus edebiyatından sotumlu bakanı gibi her Rus yazarı o çevirmiş sanki…

1 Beğeni

Storytel den dinledim bunu, o yüzden çeviriye dikkat etmedim ama dinlerken sorun yoktu. Fiziki kitabı geçenki son siparişimde enparanın hediye kitabı olarak seçmiştim, daha elime ulaşmadı. Sonra baktım Storytel de varmış, dinleyeyim dedim :slightly_smiling_face:. Akıcılıkta Tolstoy’u diğer Rus babaların üstünde bulurum zaten hep, sıkıntı yoktu.

2 Beğeni

Epey zamandır aklımdaydı. inanılmaz bir beklenti içindeyim. Yeni başladım. sanırım beklentim karşılanacak =)

12 Beğeni

Aziz Nesin’i ilk okuyuşum oldu. Zübük’ten yola çıkarak ne ile karşılaşacağımız kestirebiliyordum ama böylesine akıcı bir hikaye beklemiyordum. Harikaydı. Yer yer mest etti. Dönemin sahtekârlıklarını ve toplumumuzun insanları nasıl suça teşvik ettiğini görmek ise üzücüydü. Kitabın sonu ise hepimizin tahmin edeceği yarım kalmış bir sözle bitiyor. Aziz Nesin ile tanışmam geç oldu ama tanıştım nihayetinde. Direkt olarak 4 kitabını daha aldım.

9/10

21 Beğeni

Aziz Nesin iyidir derim başkada bir şey demem

4 Beğeni

Kötü veya sıkıcı bir okuma değildi ama pek bir faydasını da görmedim.
İçe dönük olduğunu zaten bilen insanlara, içe dönük olduklarını anlatıyor.

Kendini içe dönük olarak hiç tanımlamamış ve bu kavramı tanımayanlar, etrafındaki böyle birini anlamaya çalışanlar veya içe dönük, sessiz bir çocuğu olanlar için daha güzel bir kitap olur ama benim gibi içe dönüklüğün kitabını yazmış biri için pek faydalı olmadı.

Ayrıca yazarın ted videosu var, kitabın özeti gibi.

14 Beğeni

Sayfalarca süren paragraflar, sonu gelmeyen cümleler biraz okumayı zorlaştırıyor inkar etmeye gerek yok ama bir insanın iç dünyasını çok başarılı aktarmış yazar, karakterin sıkıntısını okuyucuya paylaştırıyor, hissettiriyor.

12 Beğeni

Ray Bradbury - Topraktan Dönenler bitti.

Adams Ailesi tadında, korku romanı etiketine sahip olsa da korkutmayan, daha çok garip hikayeler denebilecek, güzel bir kitaptı. Bayıldım diyemem ama sıkılmadan okudum diyebilirim.

:star::star::star:

16 Beğeni

Sahaf Mendel -Stefan Zweig

Sahaf Mendel’i okudum.Kitap,Sahaf Mendel, Görülmeyen Koleksiyon ve Unutulmayacak Bir İnsan adlı üç hikayeden oluşuyor.Sahaf Mendel’i çok beğendim, diğer hikayeler kısaydı ama yazar bunlarda da çok güzel bir anlatım sergilemiş.Kısacası kitabı çok beğendim.

7 Beğeni

Tolstoy - Çocukluk bitti.

Usta’ nın yayımlanmış ilk romanıymış. Çok güzeldi. Sizi hiç yormayan akıcı bir anlatımı var. Su gibi akıp gidiyor. Bundan sonra sanırım iki tane daha var: İlkgençlik ve Gençlik. Onlar da mutlaka okunacak.

:star::star::star::star:

12 Beğeni

Tarih anlatısı tarzında ve dünyayı sevenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Ana seriden ümidi kestik bari bunun devamını çıkar Corç dede.

13 Beğeni

John Gwynne Tanrıların Açlığı Bitti…

Kitaptan birinciden aldığım lezzeti aldığımı söyleyemem. İlk kitapta karakter karakter okuduğum için olay akışlarının aralarına reklam girmeden hikaye çok iyi şekilde akmıştı ama bu kitapta maalesef bu okuma stili çok çalışmıyor. Bu sebeple ikide bir reklam seyretmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca kitapta çok gereksiz bölümler ve savaşlarda mevcut. Bu sebeple kitap gereğinden fazla uzun. Kitapla ilgili bir diğer unsurda -ki en temeli bu, konu çok tanıdık geliyor ve farklı olsun diye İskandinav mitolojisi ile soslanmış gibi. Hikayeyi bitirmek adına bir sonraki kitaba devam edicem ama kitabın akışına göre o kitap yarım kalabilir.

5/3.00

17 Beğeni

Arthur C. Clarke - Rama’ yla Buluşma bitti.

Çok iyi bir ‘‘uzaylılarla ilk temas’’ romanı. Merak ve gerilim duyguları bir an olsun yakanızı bırakmıyor. Pek çok soru havada kalıyor, cevabı(özellikle) verilmiyor. Bu da bu roman özelinde çok iyi duruyor. Cevaplar serinin diğer kitaplarında vardır muhtemelen. Onları da okumalı. Yine de tekil haliyle bile harika bir hikaye olarak okunabilir.

:star: :star: :star: :star:

26 Beğeni

ŞEYTANIN ASİSTANI - LIZ D.K.

İsmine bakıp karanlık, iç sıkan bir konusu olduğunu düşünmeyin. Aksine oldukça eğlenceli, esprili, maceralı bir kitaptı. Serinin devamını okumak için sabırsızlanıyorum.

9/10

21 Beğeni

Empire of Silence - Christopher Ruocchio

The Sun Eater serisinin ilk kitabı olan Empire of Silence’ı okudum. İnsanlığın galakside birçok farklı gezegene yayıldığı bir gelecekteyiz. Büyük bir imparatorluk kurulmuş, imparatorluğun dışında da irili ufaklı devletler bulunuyor. Ayrıca Cielcin denilen, insanlar gibi uzaya yayılmış olan ama insanlara göre daha geri teknolojiye sahip uzaylı ırkıyla insanlar arasında süregelen bir savaş var.

Seri Hadrian Marlowe adındaki karakterin kendi hikayesini anlatıya dökmesinden oluşuyor aslında. Kitabın en başından itibaren biliyoruz ki kendisi bir güneşi yok etmiş ve birçok felakete sebep olmuş, seriye adını veren olay da bu. Seride olayların nasıl bu noktaya ulaştığını okuyoruz.

Olaylar gelecekte geçse de kitabın odak noktalarından biri olan siyasal yapılanma ilk çağ ve orta çağa benziyor. Orta çağda kilisenin sahip olduğu güce benzer bir güce sahip dini bir otorite var. Yönetimin babadan çocuğa geçmesi yaygın ve özellikle Antik Roma ve Antik Yunan’da kullanılmış olan unvanlar ve kavramlar burada da kullanılmakta.

Açıkçası kitabı çok severek okuduğumu söyleyemem. Yazarın zaman zaman pek bilinmeyen kelime kullanımı tercihi okuma hızını yavaşlattı, anlatılan hikaye de çok ilgimi çekmedi ama okurken hikayenin daha ilgi çekici bir noktaya evrilme potansiyeli olduğunu da hissedebiliyorsunuz. Nitekim kitabın sonlarına doğru daha iyi bir noktaya geldi ve ilerisi için merak uyandıracak bir yerde sonlandı. Serinin takip eden kitaplarının daha iyi görüldüğünü duymuştum, umarım benim için de öyle olur.

20 Beğeni

Metal Bükücü, okuduğum en iyi Romantasy türündeki kitaplar arasına rahatça giren bir kitap oldu. Neden mi? Gelin anlatayım size.
Brynn adında bir ana karakterimiz var. Etrafı okyanuslarla çevrili Alaha adasında Muhafız adayı olarak büyüyor.En büyük hayali bir gün karaya ayak basmak. Bunun için tek bir fırsat çıkıyor karşısına ( yıllar önce onları karadan süren Kentalı topluluğu var) onların düzenlediği yılda bir kez olan bir pazar etkinliği. Ve hikayemiz ordan sonra bambaşka bir yola evriliyor tabiki.
Dünyasında tanıdık olduğumuz birçok öge var aslında: Element Büyüsü, savaş eşiğinde olan krallıklar, ilginç yaratıklar var da var. Bunların hepsinin yansıtılmasına bayıldım zaten. Dünyası daha derin işlenebilirdi ama bence her kitapta artacak bu.
Romantik kısmı hem slowburn hem de hızlı gibiydi :grinning_face_with_smiling_eyes: ama bunun neden olduğunu sonlara doğru anlıyorsunuz. Karakterlerde pürüpak değil tabiki ve aşırı klişeye kaçmamış. Esas oğlan çok olmasa da favorim Kai oldu​:heart_eyes:
En iyi sahneleri kesinlikle aksiyon olanlardı. Bayıldım. Ve sonlara doğru gelen twist ve cliffhanger bayağı etkileyiciydi. Acilen ikinci kitabı istiyorum :face_savoring_food: Ha kusursuz mu? Değil. Ama kaliteli bir evreni ve hikayesi vardı bence.
Kısacası, eğer fazla derin olmayan ve yormayan ama içine çeken, romantizm ve fantastik öğeleri dengeli bir şekilde sunan bir kitap önerisi istenirse benden, Metal Bükücü’yü aşırı derecede öneriyorum. :growing_heart: Özellikle farklı romantasy arayanlar için tam ilaç niyetine bir seri.

11 Beğeni

Ben de burada ilk kitap yorumumla karşınızdayım arkadaşlar. Kitabı severek okudum. Bazı bilimsel terimler ve açıklamar olsada, bu ifadelerin pek üzerinde durmadan okuyunca kolay oldu okuması. Bilim kurgu olduğunu ama arka kapak yazısını okumadan başladım ve çok beğendim. Kitap iki zaman diliminde geçiyor. Uzay gemisinde yaşananları ve uzay gemisine binmeden önce yaşananları anlatıyor. Spoiler vermeden anlatmak istedim. Kısaca benim için okuması keyifli beklenmedik şeylerle dolu, merak uyandırıcı bir kitap oldu.

21 Beğeni