Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Tatar Çölü - Dino Buzzati

Tatar Çölü forumda arkadaşlarca çok övülen, çok merak ettiğim, içten içe beğenmeyeceğimi düşündüğüm bir kitaptı. Kitabın 80 sayfasını okuduktan sonra “Hadi artık bir şeyler olsun” diye seslendim içimden yazara. Çünkü ben sürekli acılar üzerine kurulan, insanı buhrandan buhrana sürükleyen kahır edebiyatını pek sevmiyorum. Babasını 6 yaşında kaybetmiş, çok fakirlik çekmiş, elde ettiği her şeyi alın teriyle kazanmış bir adam olarak, üstüne üstlük vicdanlı insanlar için bir cehennem olan ülkemizde yaşayarak, hayattaki kahır ve çile fazlasıyla bana yetiyor.

Diğer taraftan ise kitapları bu kadar seven insanların tavsiye ettilerse vardır bir bildiği diye düşünerek devam ettim ve kitap benim 80. sayfa civarında yazara seslendiğim şeye cevap verdi. Büyük çoğunluğumuz Tatar Çölü’nden gelen akınları bekleyen insanlar gibiyiz. Çoğunluğumuzun içinde yaşadığı bekleyişler çok güzel anlatılmış. Kesinlikle bir başucu kitabı, kesinlikle insanın yüreğine ve aklına dokunan bir eser.

Benim açımdan ise kitap bana ters etki yaptı, mutlu etti. Ben kendime, eşime, aileme ve dostlarıma karşı hep tek bir hayatları olduğunu , içindekileri şeyleri denemelerini tavsiye eder ve cesaretlendiririm. Sakın yanlış anlaşılma olmasın, bu Amerikan tarzı, başarılı olmalısın, milyoner olmalısın, sen özelsin türü saçmalıklar değil. Sadece yıllar geçerken insan içindekileri gerçekleştirmeli, yüreğinde bırakmamalı. Ben hem maaşlı işte çalışıp hem de kendimi işimi kurmaya çalışıyorum. Eşimin hobisi için onu yüreklendiriyorum. Mesela en güzel örnek bizim gibi kitapseverler, ölmeden önce bir kütüphane oluşturmak, meşhur serileri ve kitapları okumak olabilir. Mesela ben dünya edebiyatındaki ünlü ve kıymetli eserleri bitirdikçe çok mutlu oluyorum, yıllar içinde artacak bir tatmin duygusu yaşıyorum. Yaşım 60’a geldiğinde (ölmeden o günleri görürsem eğer ) bilindik çoğu Rus Yazarı okumuş olmak, Polisiye okumuş olmak, Bilimkurgu okumuş olmak beni çok mutlu edecek.

Kitabı tavsiye eden tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Not:9.5/10

28 Beğeni