Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

image

Cixin Lui’nin Üç Cisim Problemi isimli kitabını yine bir etkinlik kapsamında okudum. Sonda yazacağımı baştan söyleyeyim, harika bir kitaptı, birkaç ufak pürüz (mesela sophon) haricinde çok beğendim.

Kitapta bir bilim kurguda olması beklenen birçok özellik aslında mevcut. Hatta bu konuda biraz hard sci-fi bile sayılabilir zira anlatılan konuların neredeyse hepsi hakkında bilgi sahibi olmama rağmen okurken olaylardan koptuğum yerler oldu. Daha önce duymadığım şeyler için ara verip araştırma yapmak durumunda kaldım ama toplamda bana çok şey kattı. Kitapta yer alan bazı konular şunlar, belki hiç duymayanlar öncesinde ufak bir araştırma yapmak isterler (okumaya faydası olur düşüncesindeyim):

  • Üç-Cisim Problemi
  • Parçacık hızlandırıcı ve çarpıştırıcıları
  • Sicim teorisi ve 11 boyut
  • Kuantum dolaşıklığı

Kitap saf bilim kurgu haricinde arka planda ciddi sosyolojik ögeler de barındırıyor. Olaylara karşı insanların deneyimlerinin onları nasıl farklı kararlar almak durumunda bıraktığını net şekilde görebiliyoruz. Ayrıca tek bir amaç için birleşen insanların zamanla neden ve nasıl ayrıştıklarını görmemizi de sağlıyor. Hatta bence bu sosyolojik alt metin, bilim kurgu kısmından çok daha önemli.

Bu arada kitabın konusunu bilmeden okumaya başladım, bir yerden sonra arka tarafa bakınca olayların nereye doğru gittiğini fark ettim. Spoiler sayılabilecek bir arka yazısı var o yüzden bakmamanızı tavsiye ederim.

Kitap bittikten sonra Lui’nin çeviri kitaplar için yazdığı bir son söz var, o da en az kitap kadar lezizdi. O kısmı da okumanızı şiddetle tavsiye ederim. O son sözün, bir puzzle’ın son parçasını yerine yerleştirme gibi bir etkisi olmuştu bende. :slight_smile: Kitaba notum da 8.5/10.

Son olarak, kitaptaki olayların anlatılıp açıklandığı şu linki bırakayım, belki birilerinin ilgisini çeker.

28 Beğeni