Okuma Etkinliği - Üç Cisim Problemi (Spoiler İçerir)

Evet, kitabı bitirmiş bulunmaktayım. Aslında Hangi Kitabı Okuyorsunuz başlığına yazdım ama malum, orada spoiler yok. :slight_smile: Buraya daha detaylı yazmaya çalışayım.

Öncelikle kitapta bilimsel bazı konuların “belief-stretching” seviyesinde olması beni azıcık rahatsız etti. Örneğin sophon mevzusu. Bunların kurgu olduğunu biliyorum, üstelik Star Wars’taki ışın kılıçları beni rahatsız etmiyor. Ama neden bazı şeyler beni rahatsız ederken bazıları etmiyor bilmiyorum, sebebini bulamadım açıkçası. Yine de bu rahatsızlıklar çok minör seviyede olduğu için toplamda aldığım keyfi çok etkilemedi.

Kitap sağlam bir hard sci-fi sınıfına girer diye düşünüyorum ama emin değilim zira bilim kurgu tecrübem çok fazla yok. :slight_smile: İçinde birçok teorik ve uygulamalı fizik konusu yer alıyor. Bunlar arasında String Theory, Quantum Entanglement ve Particle Accelarator gibi konular yer alıyor ki bayılıyorum bu konulara, özel ilgi alanımdır. Bunlar hakkında bilgim olmasına rağmen yer yer anlamakta zorlandım. Sanırım hard sci-fi derken de bunu kastediyordum. Bazen durup “bu neymiş” diye araştırma yaptım, mesela kitaba ismini veren 3 cisim problemini araştırdım çünkü o zaman kafada daha net oturuyor bazı şeyler. Size de bu araştırmayı tavsiye ederim ama siz bunu okurken büyük ihtimalle kitabı bitirmiş olacağınızdan dolayı çok geç kalmış olacağım, nasıl bir çelişkidir bu bilemedim. :slight_smile:

Kitaptaki 3 cisim oyununun Trisolaris’in simülasyonu olması ve gerçeklikten kopmaması için Dünyanın tarihini kullanması muazzamdı, bayıldım oralara. Keşke 3-5 sekans daha okuyabilseydik.

Ye’nin ihaneti şaşırttı, sonradan tabi insan anlıyor neden yaptığını. Başına gelenler herkesin kaldırabileceği şeyler değil. Bununla birlikte görece masum bir emeli olsa da, sonradan olaylar kontrolünden çıkıyor. Zaten sorgu sekansında da “ben başlattım ama nasıl gittiğini kontrol edemem” diyor. Bu arada sorgu sekansı harikaydı, özellikle “bu bilimsel bir yöntem mi” sorusuna cevap veremeyişi muazzam bir detaydı. Tümevarımın en tehlikeli yanına parmak basmış burada Lui.

Dünya dışı varlıkların bizden farklı fizyolojik özelliklere sahip olması da güzel bir ayrıntı idi. Evrim mekanizması (ya da yaratılış?) orada belli ki farklı işlemiş, üstelik bilimsel olarak çok ileride olmaları sayesinde kuruma/sulama gibi ilginç bir yetenek kazanmışlar (belki de fizyolojik bir özelliktir, bilimsel değil. Kitapta bunu net göremedim). Duygularından arınmaları da çok hoş bir detaydı.

Kitaptaki sosyolojik alt metinler de çok keyifliydi, ben pek dikkat etmem ve zaten tespit de edemem ama bu sefer benim bile yakalayabileceğim bazı mesajlar yer alıyordu. Kitabın sonunda Lui’nin yazdıkları ise en az kitap kadar enfesti. Özellikle de aynı olay karşısında insanların farklı tavırlarının geçmiş deneyimlerine dayandırılmasını çok sevdim (Bu zaten bilinen bir şey ama kitapla inanılmaz uyumlu).

Sonuç olarak 8.5’tan 9 verdiğim bir kitap oldu. Dilerim siz de en az benim kadar seversiniz. :slight_smile:

4 Beğeni