Ne zamandır seriden Kelile ve Dimne’yi beklemekteydim. Piyasadaki tüm Kelile ve Dimne çevirileri Arapça’dan. Hint Masalları olan bu kitap beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümü ise Kelile ve Dimne. Yayınevinin tercihi ama kapağa ya da arka kapak yazısına bu durumu ekleselermiş iyi olurmuş.
Tutiname diye bilinen Behçet Necatigil tarafından Almanca’dan çevirilen kitapta da aynı durum var. İş Bankası bu kitabı da Hintçe aslından Papağanın Yetmiş Masalı ismiyle yayınlamıştı.
Her sayfasında tanıklı, referanslı şaşırtıcı bilgiler sunan ve böylece kitaplara bakış açımı %100 değiştiren ve etkisi altına alıp aydınlanmamı sağlayan İrene Vallejo’nun PAPİRÜS adlı kitabını okuduktan sonra kendime özel, temsîli, minyatür bir İskenderiye Kütüphanesi kurma fikrini kafama koymuşken bu iletiyle karşılaşmak ilginç oldu. İskenderiye Kütüphanesi âlimlerinin kanonlarında yer verdikleri kitap listelerinde yer alan eserler (üzücü bir şekilde çoğu yitip gitse de) kalanların kopyasının kopyasının kopyasının kopyasının … kopyası şeklinde günümüze kadar ulaşabilmesi gerçek bir mucize. Kılıç artığı bu mucizevi kültür hazinesi mirası olan kitapları bize ulaştıran İşKültürHAY ve YKYKazımTaşkent gibi kaliteli yayınevlerinin büyük hizmetlerini heyecanla ve takdirle karşılamamak mümkün değil.
Gerçekten İskenderiye Kütüphanesinde bir zamanlar baştâcı edilmiş bu kitaplar için minyatür ayrı bir kütüphane kurmaya ve adına İskenderiye Kütüphanesi vermeye karar verdim.
Eğer size bir kıvılcım yaratabildiyse ileti, ne mutlu.
An itibariyle 461 kitaptan 459’unu temin etmiş bulunmaktayım. 4 sene önce seriyi temin etmeye ve okumaya başlayan birisi olarak çok keyifli bir süreçti
Baskısı tükenen kitaplarla ilgili İş bankası kültür yayınlarıyla 2 defa iletişime geçtim. Malesef otomatik geçiştirme cevaplar verildi. Baskısı tükenen kitapları yeniden basmayı düşünmüyorlar. Okuyucularını karaborsada fahiş fiyatlara yem ettiklerini söylememe rağmen olumsuz cevap aldım. Motivasyon olması açısından kitaplığımı paylaşıyorum.
Şaşırdım ve hayran kaldım. Sizi tebrik ediyorum…
Benimde 74 Eksiğim kaldı.
Tebrikler, eksikleriniz neler?
Eksik olan 2 kitabınız hangileri ?
Teşekkür ederim, Cyrano De Bergerac (Edmond Rostand) ve Katıksız Mutluluk-Bütün Öyküler (Katherine Mansfield) kitapları eksik.
Cyrano De Bergerac (Edmond Rostand) ve Katıksız Mutluluk-Bütün Öyküler (Katherine Mansfield) kitapları eksik.