Her Gün Bir Türkçe Kuralı Öğreten Başlık

Jonti’yi duymadım, böyle bir kullanım var mı bilmiyorum. Ancak janti Fransızca gentille / İngilizce gentile’den geliyor. Kibar, beyefendi anlamında.

Sanırım haklısınız ama Jonti kelimesinin kullanıldığını duymuştum.

Yok, ben sadece ek bir bilgi vermek istedim :slight_smile:

Bu arada yalavuz sözcüğü de yanılmıyorsam Tonyukuk yazıtında geçiyordu.

1 Beğeni

Bu arada bir şey fark ettim: Türkçeyi hem b.k gibi konuşuyoruz, hem b.k gibi yazıyoruz. Kendi dilini bu kadar kötü konuşan, kurallarından bu kadar habersiz başka bir halk var mıdır, bilmiyorum. :slight_smile:

Ortaya çıkardığımız, yaygın şekilde yapılan şu hatalara bak. Daha da gider böyle onlarca sayfa. Hiçbirimiz hakim değiliz ana dilimize. Çok fazla kitap okur geçinen Kayıp Rıhtım ahalisinde bile yazarından okuruna istisnasız herkes sürekli hata yapıyor.

Yok, vallaha kurtuluş yok.

Derseniz çok takılacak bir konu değil, hayat kısa, eyvallah derim. Belki de çok takılmamak lazım. Türkiye’de hayat zaten o kadar zor ki, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde dilini düzgün konuşmak en üstte yer alıyor halkın çoğunluğu için.

3 Beğeni

Hâkim olacaktı hocam yalnız :slightly_smiling_face:.

Şaka bir yana, dil sonsuz bir şey. Bir dile tamamen hâkim olmak, yanlış yapmamak diye bir şey olamaz. Eğer dili konuşan kişi buna özel bir ilgi gösteriyor, hassas davranıyorsa benim için yeterlidir.

2 Beğeni

Dilin sonsuz ve esnek olduğuna katılıyorum. Her şeyi bilmeliyiz, demiyorum. Mümkün değil.

Ama bir zahmet halkın % 95’i ‘her şey’i ayrı yazabilsin. Bir dili konuşup yazabilmek için gerekli olan bir gramatik altyapısı vardır; bu olmadan ilerlenemez. Bizde bu altyapı oturmuyor.

1 Beğeni

Yok, ben dediğinize katılıyorum. Halk, gücünün binde birini bile ayırsa bu işe çok yol alırız. Maalesef hâlâ “oral kültür” (yanlış hatırlıyor olabilirim kavramı) den yazılı kültüre geçemeyişimizin çilesini çikeyoruz. Bizde anlatılır, birinden duyulur, "birileri böyle demiş"tir. Araştırdım da öğrendim diyen kimseyi rahat rahat bulamayız. Tarihi bile kulaktan kulağa öğreniyoruz, yazıya ve belgelere bu kadar bağlı bir alanı yani.

Ben bu iyileşme, kendini geliştirme meselesine niye bu kadar direnç gösteriyoruz, anlamıyorum. Birini düzeltegörün, yiyin yalazı. Saçma sapan triplere giriliyor, “Her şey’i birleşik yazıon da adam deyülsün sen” gibi tuhaf bir saldırı duruşuna geçiliyor. Hatalıyım de, hatanı düzelt, yoluna devam. Bu kadar zor mu? İnsanlar neden bunu düşünmüyor, hiçbir şekilde anlayamıyorum. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri bu, bana sorarsanız.

1 Beğeni

Malumun ilanı :x:
Malumun ilamı :white_check_mark:

Sükûtuhayal :x:
Sukutuhayal :white_check_mark:

3 Beğeni