Doğrusunu öğrenmek istediğimiz kuralları sorabilirsek de güzel olur. Bilenler yanıtlar. Konunun amacı dışında dersen de tamam.
Kendimdem örnek verirsem, okuduğum bazı cümlelerde tuhaflıklar sezdiğim oluyor; belirli bir dilbilgisi hatası tespit edemesem de, cümle bariz bir şekilde yanlış tınlıyor. Aklıma somut bir şey gelince paylaşırım.
Şimdilik imladan devam:
Yanlış:
Tabi
Doğru:
Tabii
Örnek:
Tabii ki ben de sizinle geleceğim.
Tabi’ye örnek:
Devlet, yeni yasalara uymayanları cezaya tabi tutuyor.
Foruma en gerekli bilgi buydu sanırım. Son zamanlarda en az 4 farklı kişinin düzenli olarak cümle sonunda noktadan sonra boşluk bırakmadan diğer cümlenin ilk kelimesini birleştirdiğini görüyor ve rahatsız oluyordum. Umarım burayı okuyup dikkate alırlar.
Çok güzel başlık. Ben de yeni öğrendiğim bir tane ekleyeyim.
Yeşil soğan
Yeşilsoğan
Yeşil zeytin
Yeşilzeytin
Normalde ayrı yazılması gerekiyor mesela siyah zeytin ya da kuru soğan gibi ama yeşil ile başlayanlarda bir istisna var. Tabii ki her yeşil kelimesi ile başlayan sözcükler bitişik yazılır gibi bir şey söyleyemeyiz ama bu tarz örnekleri var.
Ek: Bu TDK’nın her dediğini kâale almamak lazım gibi geliyor. Sonuçta kırk yıllık güzelim ‘Hıristiyan’ sözcüğünü saçma sapan bir kararla ‘Hristiyan’ olarak düzelten de aynı kurum.