Hideaki Anno Shin Kamen Rider ile Geri Dönüyor

Uchuu Senkan Yamato, Ultraman, Godzilla ve Mobile Suit Gundam gibi, Japon popüler kültürüne birkaç nesildir iz bırakmaya devam eden eserlerden birisi olan Kamen Rider (1971) için Neon Genesis Evangelion’un yaratıcısı Hideaki Anno’nun yazıp yöneteceği bir live action film gelecek. Toei’nin 50. yıl özel projesi olacak bu film aynı zamanda onun Shin Godzilla (2016) filminde başlayıp Shin Ultraman (2021)'da devam ettirdiği, nesiller öncesinin popüler kültür hikayelerini sosyolojik ve politik açıdan derin gözlemler taşıyan karanlık reboot’lar olarak işleme geleneğini devam ettireceğini görmemizi sağlaması açısından da önemli.

Anno bu film için şunları söylüyor:

“Bundan 5 nesil önce, her yaştan öğrenci istisnasız şekilde Kamen Rider’in etkisiyle büyülenmiş gibiydi. Ben de buna bir istisna değilim. 5 nesil önce bu serinin benim zihnimde bıraktığı önemli izleri, 5 nesil sonra bir film olarak geri yansıtmak istiyorum”

Bilmeyenler için Kamen Rider’in Android Kikaider, Cyborg 009 ve Super Sentai gibi külliyatlarında yaratıcısı Japon mangaka Ishinomori Shotaro (1998-1998) tarafından yaratılmış ve kısa zamanda Japonya’nın o güne dek yarattığı en büyük popüler kültür ikonuna dönüşecek denli büyük ilgi görmüş, 1979’dan bu yana çeşitli çoklu evrenlerde devam ederek birçok nesile ulaşmayı başarmıştı. Kamen Rider’den önce de maskeli süper kahramanlara ilişkin TV dizileri olsa da bu örnek tokusatsu denen bu türü daimi hale getirmiş ve yine kostümlü süper kahramanlara dayalı Super Sentai külliyatının aksine, karakterterlerin story arc’larının olması, takım bazında değil bireysel hikayelere odaklı olması, aynı saftaki kahramanların yönelim farkları gibi sebeplerle canavarlar kadar kendi içlerinde de savaşlar yaşayabilmeleri gibi sebeplerle nev-i şahsına münhasır bir tür olduğu söylenebilir. Bu gibi sebeplerle, Marvel sinematik evrenindeki Ant-Man filmlerindeki suit dizaynlarının Kamen Rider serilerinden Kabuto’dan alıntılanarak yapılması gibi birçok etki yadırganmamalıdır.

Aşağıdaki makalem konu hakkında fikir verebilir:

Kaynak: ANN

2 Beğeni