Alexei Antonov - “country rose”
Pablo Picasso’nun, 3 yaşından itibaren resim yapma yeteneği sergilemeye başladığı söyleniyor.
Aşağıdaki resim ise, Picasso’nun “bilinen en eski eseri” olarak kabul edilmektedir. 8 yaşında bir çocuk iken çizmiş bunu, 1889 yılında… Babasının onu götürdüğü bir boğa güreşi gösterisinden ilham alarak yapmış.
Pablo Picasso - “picador” (le petit picador jaune)
Tam bir adam olacak çocuk vakıasıymış yani.
Önce kuralları öğrenir, ezber yaparsınız. Keşif, bu temeli aldıktan sonra başlar.
Picasso’nun şöyle bir sözü varmış:
“Kuralları bir profesyonel gibi öğrenin, ki onları bir sanatçı gibi delebilesiniz.”
Bu söz, bazı kaynaklarda şu şekilde aktarılıyor: “Önce tüm kuralları tam bir profesyonel gibi öğrenin. Sonra onları bir sanatçı gibi yıkın”
Orijinali şöyle: “Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.”
Picasso’dan söz açılmışken, onunla ilgili bir link vereyim.
Dönemin güzellik (ve seks) sembolü olarak lanse edilen, “Ve Tanrı Kadını Yarattı” filmiyle büyük sükse yapan Brigitte Bardot, 1956’daki film festivali için Cannes’a gelmiş. Ve o yıllarda Cannes’daki “Villa La Californie” isimli evi ve stüdyosunda yaşamakta olan Pablo Picasso’yu da ziyaret etmiş. Sonuçta ortaya aşağıdaki tarihî fotoğraflar çıkmış:
O esnada, Picasso 74 yaşında, Bardot ise 21 yaşındadır.
https://www.dadanizm.com/1950lerden-bir-bulusma-pablo-picasso-ve-brigitte-bardot-ilk-kez-bir-arada
Kayıtsızlık(Dinlenme) John Singer Sargent
Çoğu zaman kendimi sakinleştirebilmek adına uzanırım bir yerlere. O yüzden bu tabloyla bütünleşebildiğimi hissediyorum.
(DailyArt uygulamasını severek kullanıyorum, bugün bu tablo paylaşıldı. Çok sevdiğim için buraya eklemek istedim.)
Her paylaştıkları bana hitap etmese de dün görünce bende çok beğendim bunu .
Salvador Dali’nin yaptığı son resim… İnzivaya çekildiği Púbol Kalesi’nde, Mayıs 1983’te yaptığı bu “the swallow’s tail-series of catastrophes” (“kırlangıç kuyruğu”) adı verilen tablo, Dali’nin en son eseri oldu. Fransız matematikçi René Thom tarafından ortaya atılan “Felaket Teorisi” (catastrophe theory)'nden ilham alarak çizmiş bunu. Felaket teorisi, hayattaki küçük değişimlerin ani değişimlere yol açtığından bahsediyordu ve Dalí, Thom’un teorisinin “dünyanın en güzel estetik teorisi” olduğuna inanıyordu.
Dali, bu çalışmasından sonra resim yapmayı bıraktı ve 6 yıl sonra, 1989’da öldü.