Brent Wong, View of the Road, 1976
Bilgilendirme için teşekkürler. Twitter’dan aldım, kontrol etmek hiç aklıma gelmemişti. ![]()
Bugün uzun bir süredir ilgilendiğim bir ressamla ilgili birkaç paylaşımda bulunmak istiyorum bu sevdiğim Rıhtım başlığı altında. Bazen denk düştüğüm ama yanından geçip gittiğim, sonundaysa iyice irdelemek ve anlamak için geri döndüğüm bir ressam Odilon Redon. Fransız sembolist akımıyla ilişkilendirilmiş Redon çocukluğunu da geçirdiği Peyrelebade isimli kasabada yaşadığı zamanlarda edindiği yaşamının ilk izlenimlerini pusula edinir sanatına. Bu yolculuğa “Noirs” adı altında toplanan eserleriyle başlar, bu eserler çoğunlukla siyah beyaz ve bej renklerden oluşur. Kömür ve taş baskı yöntemlerini kullanır. Bu seride ve sonrasında edineceği pastel ve yağlı boya geleneğiyle ortaya koyduğu eserlerinde kendine özgü bir dünya yaratmış, bunun için de mitolojiden, diğer sanatçıların eserlerinden (Poe, Mallarmé, Baudelaire) ilham almıştır. Eserlerini güzellikleri dışında da ilginç bulduğum için sizlerle paylaşmak istedim. Lafı daha da uzatmadan, kendisinin bir sözüyle birlikte sizi Redonla bırakıyorum ~~
“Kendimi sürekli objektif bir şekilde değerlendirerek, her şeye daha geniş bir bakış açısıyla bakmayı öğrendim ve yaşadığımız hayatın da mutluluk getirebileceğini anladım. Eğer bir sanatçının sanatı onun yaşamının şarkısıysa, ister ağır ister hüzünlü bir melodi olsun, ben renklere neşeli bir nota katmak istiyorum.”
La mort // Ölüm
Le jour // Gündüz
Hantise (Obsession) // Takıntı
Melancholy
La souffrance // Istırap
Large bouquet on a black background
Ophelia among the flowers
The dream
Madame Camille Redon reading
Portrait of Paul Gauguin
Les yeux clos // Kapalı gözler
Le chemin à Peyrelebade // Peyrelebade yolu