İthaki’nin ‘‘Karanlık Kitaplık’’ serisi ile tanışmıştım yazarla.O serideki 2 kitabı okur okumaz Lovecraft en sevdiği yazarlar sıralamasında 2.sıraya yerleşti hemen.Bilinmeyenin verdiği korku ve ürperti çok hoşuma gitti.O kadar gizemli ve güzeldi ki tadı damağımda kalmıştı.Daha sonra Alfa’nın ciltli baskı yapacağını duyunca aşırı sevindim.O günden beri de bekliyorum çıkmalarını.Sanırım daha önce hiçbir kitabı böyle beklememiştim.Bu cümleleri bile yazarken bir sabırsızlık ve heyecana kapıldım!
Karanlık Kitaplık serisindeki ‘‘Cthulhu’nun Çağrısı ve Deliliğin Dağlarında’’ kitapları tasarım olarak çok iyi bence. O kasveti, gotik temayı, bilinmeyeni çok iyi görsel olarak aktarabilen bir kapak yapmışlar. Keşke Alfa yayınları da öyle bir kapak tasarlasaydı ama bu da iyi.
Stephen King’den sonra en sevdiğim yazar.
Kesinlikle katılıyorum.Kitapların kapakları çok iyiydi gerçekten de.Alfa’nın ciltli baskı için yapmış olduğu kapakları da sevdim ben.Doğruyu söylemek gerekirse ben daha kötü bir şeyler olur diye düşünüp korkuyordum.
Tesadüfe bak! Lovecraft için ben de en sevdiğim 2. yazar demiştim.En sevdiğim yazar ise Stephen King.
Üçüncüsü de Edgar Allan Poe bunda da tesadüf olacak mı acaba
Yine ‘‘Karanlık Kitaplık’’ serisinden Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsünü okumuştum ve çok beğenmiştim.Ama önceliğim Lovecraft oldu.Lovecraft’ın ciltli eserlerini okuduktan sonra hemen Poe okumaya başlayacağım.Sadece bir tane eserini okuduğum için böyle bir şeye karar veremem şu an. Ama üçüncü sıraya yerleşme olasılığı çok fazla bence.
Ren Yayın evinden çıkmış 4 hikaye kitabı var Poe’nun. İçinde kısa kısa hikayeleri var, bence çok mükemmel yazmış. Adam gotik-korku edebiyatının babası sayılıyor zaten.
Eğer Poe okuyacaksan İletişim’den çıkan 2 ciltlik Tüm Eserleri kitabını almanı tavsiye ederim. Bu baskıyı çeviren kişiyle ciltli Lovecraft’ları çeviren aynı kişi, yani Hasan Fehmi Nemli.
Bu kitaba alternatif olacak tek yayınevi de İthaki. Ren Kitap’a falan bulaşmanı tavsiye etmem, aşırı kalitesiz bir yayınevidir.
Evet onu görmüştüm İzmir fuarında sanırım.Tüm eserlerin bir arada olması benim açımdan daha iyi oluyor.Büyük ihtimal dediğiniz ciltli baskıyı alırım.
Yalnız bu baskı ciltli değil, karton kapak. Poe’nun tüm eserlerini bir tek İthaki ciltli bastı.
Hmm anladım.Öyle de olur.Öncelikli amacım hepsinin bir arada bulunmasıydı zaten.Bu konuda bilgilendirdiğin için ayrıca teşekkürler.
Rica ederim. Eğer seversen bir de Leonid Andreyev okumanı tavsiye ederim. Kendisi Rusya’nın Edgar Allan Poe’sudur. Özellikle Kızıl Kahkaha kitabı gerçekten de Poe ayarında bir kitaptı, ki bu kitabı yakın zamanda İş Bankası Modern Klasikler dizisi içinde bastı.
Elimde Lovecraft’ın birçok baskısı var. Ren Kitap o kadar da kalitesiz bir yayınevi değil ama.
Ren’in çevirisi İthaki’den daha iyi bence. Bunun benim Dost Körpe’ye olan önyargımla alakası da olabilir ama daha akıcı bir çeviri olarak hatırlıyorum. Alfa çıkarınca başka bir şeye gerek kalmaz sanırım ama
Çıkardığı bir seti 1 ay sonra %60 indirimle bulabilirsiniz. Bu klasik Maviçatı Yayınları taktiği. Ren Kitap da kendi klasmanını biliyor bence.
@Ozgur Alfa’da zaten halihazırda baskısı var. Tabii Hasan Fehmi Nemli’nin çevirileri neredeyse tamamen gotik üzerine olduğu için bu türde diğer çevirmenlerden öne çıkıyor. Ama Dost Körpe’ye de biraz önyargılı davranıyorsunuz gibi geldi. İlk olarak Poe ve Lovecraft’ı Dost Körpe’den okumuştum. Ve oldukça dehşetli bir deneyimdi😨
Benim için çevirileri korkunç bir deneyim oldu. Fahrenayt ile başladım zaten edilebilecek her sözü ettim sanırım o konuda. Dune’un gecikmesinde de etkisi var. Klasiklerdeki çevirileri fena değil. Ama bilim kurgu ve fantastikte zayıf kalıyor. Gereksiz uzun cümleler, virgülün kullanım yerleri. Normalde eserde uzun olmayan 3 cümleyi birleştirip tek cümle yapması vesair ben kitaplarına denk geldiğimde vazgeçiyorum. Şükür sevdiğim bir seride denk gelmedim şu ana kadar Keşke Hasan Fehmi’den toplu Poe da görsek
Fahrenheit’ı eski çevirisinden okumuştum, daha Dune’a da başlamadım. Lovecraft, Poe ve bir de Otomatik Portakal’ı okudum. Okurken ben bir sıkıntı yaşamadım.
Tabii hala söylüyorum, Hasan Fehmi Nemli çevirilerinin baskısı varken ve kitapların fiyatları da uygunken, sırf ciltli veya kutulu diye başka arayışlara girmek pek mantıklı bir tercih olmaz. Zaten Ren Kitap’ın, aynı Maviçatı gibi sürekli yaptığı basit teknik, set halindeki kitapları kutulu yapmak. İnsanlar, kutusuz olsa yüzüne bakmayacağı kitapları sırf kutusu var diye kapış kapış almaya başlıyorlar, ilginç bir durum.
İletişim Yayınları’nda var ya. Oldukça kaliteli bir baskı, tabii içerik olarak.
Bende İthaki toplu öyküleri var. Hemen inceleyeyim bunu da satışa koyarım Teşekkür ederim.
https://www.idefix.com/Kitap/Butun-Oykuleri-2-Kitap-Takim/Edebiyat/Roman/Dunya-Klasik/urunno=0000000649063 keşke ciltlisi de olsaymış.
Alfa Kitap soru hattı açıldığında ilk 2 sorum şuydu:
1-Ciltli ve toplu bir şekilde Lovecraft basmayı düşünüyor musunuz?
2-Aynı şekilde ve Hasan Fehmi Nemli çevirisyle Poe basmayı düşünüyor musunuz?
Biri bastılar. 2. için ise Lovecraft kadar yakın olmasa da böyle bir niyetlerinin olduğunu ve mümkünse Hasan Fehmi çevirisiyle basmak istediklerini söylediler. Yani İletişim’deki Hasan Fehmi’nin çevirisinin telif süresi ne kadar erken biterse ciltli baskıyı da o kadar yakın görürüz gibi.
Ren kitap editörlük ve çeviri olarak vasat segmentindeki yayınevlerinden. Ama Maviçatı klasmanında da değil onun üstünde kesinlikle. Bir kere çevirileri çalıntılar ve intihallerden oluşmuyor en azından tecrübesiz kişiler de olsalar birilerine çevirttiriyorlar. Eğer çevirmenlik kumaşı olan birine denk gelirlerse kaliteli çeviri bile çıkabilir incelemek lazım. Yalnız editörlüğü her türlü kötü. Bana kalırsa Ren kitap klasmanı İndigo kitap, Zeplin Kitap seviyesinde yani vasat. Çevirmenin adının bile geçmediği intihal yayıncılığının üstünde. Fiyat politikası %50 indirimli genelde. Kitap fiyatlarını takip edenler bilir zaten bunu bunda bir problem yok ki.
Bu politikayı uygulayan yayınevlerine bakarsanız, kalite anlamında benzer vasatlığı görebilirsiniz.
Bu yayınevlerini pek bilmiyorum. Zaten bu tarz vasat yayınevlerinde en çok öne çıkan Maviçatı ve Ren. Birinin bir adım yukarıda olması pek bir şey değiştirmiyor, ikisi de dipte sonuçta.