Herkese Merhaba,
Artık bildiğiniz üzere ben ve içimdeki benler olarak -bir tanesi hâlâ aynı- sevdiğimiz serilerin incelemelerini yaparak sizleri masrafa sokmayı seviyoruz. Belki diğer iki incelememizde tam olarak başarılı olamamış olabiliriz ama bu incelemeden sonra başarılı olacağımıza inanıyoruz.
Mitolojik yaratıklar elbette hepimizin ilgisini çekiyor. Hem kurgu hem de kurgu olmayan birçok kitapta bu mitlere rastlamışızdır fakat belki de birçoğunun nereden geldiğini, coğrafi özelliklerini, hangi halklarda ortak yanlarının olduklarını pek bilmiyor olabiliriz. Tabii burada mitler derken pek sevgili @mit 'in kopyalarından bahsetmeyeceğiz. (Eğer bulsaydık onları da anlatırdık ama henüz bulamadık tabii) Neyse efendim kahveler, çaylar hazırsa başlıyoruz.
Phoenix Yayınları - Mitoloji Serisi
Gördüğünüz gibi on iki kitaptan oluşan mitler serisi okunuş bakımından oldukça kolay bir seri. Fazla kalın olmamalarına rağmen mitler hakkında oldukça doyurucu bilgiye sahipler. Üstelik dili bakımından sıkmıyor. Biz bu yanını oldukça önemsiyoruz. Eğlenirken öğrenebileceğiz aynı zamanda da şaşıp kalacağınız birçok bilgiye, fotoğrafa sahip incecik kitaplardan oluşan harika bir seri. Bu seriyi kütüphane kütüphane gezerken şans eseri keşfetmiş olup okurken epey eğlenmiştik. Eğer mitolojiye, kültürlere, efsanelere, coğrafyaya, halklara meraklıysanız ve daha fazlasını da öğrenmek istiyorsanız kesinlikle öneriyoruz. Hayal gücünüzü perçinleyecek betimlemeler, sizlere yazılarınızda ilham verecek birçok şeye sahip bu seri. Tabii bu kitapları daha çok mitolojiye giriş olarak düşünebilirsiniz. Seriyi okuduktan sonra veya okurken size araştıracak o kadar çok kişi, toplum, yaratık sunuyor ki okudukça öğrenmek istiyorsunuz. Biz henüz tamamını bitiremedik ama sizler için içerik, fotoğraf ve alıntılar ekleyerek biraz daha detayına gireceğiz.
Kapak Fotoğrafı: “İsveç Gotland’de oyulan bu motif, sekiz bacaklı bir atı göstermekte ve Odin’in en sevdiği bineği olan Sleiper’i temsil ettiği düşünülmektedir.”
İskandinav Mitleri - R. I. Page (Çeviren: İsmail Yılmaz)
“Orada, üzerine kan bulaşmış halde oturuyor Sigurd.
Pişiriyor ateşte, Fafnir’in kalbini.
O yüzük dağıtıcısı (veliaht) bana gözüme daha akıllı görünecekti
Eğer ki kendisi yemiş olsaydı pulları parlayan yılanın kalbini.”
Sanki bir yerlerden tanıdık geldi değil mi? Gelecek efendim. Daha neler neler göreceğiz…
İçindekiler:
İskandinav Mitlerinin Kaynakları
Aesir, Vanir ve Bazı Krallar
Odin ve Thor
Baldr ve Loki
Başlangıçlar, gelişmeler ve sonlar
Tanrılar ve Kahramanlar
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
R. I. Page
Cambridge Üniversitesi’nde Anglo-Sakson profesörü ve aynı zamanda Corpus Cristi Koleji’nde akademi üyesi ve kütüphane müdürüdür. Yayınları , runik yazıların yanı sıra, erken İngiliz ve İskandinav dili ile toplumun diğer yönlerini de konu edinen kitap ve makalelerden oluşmaktadır.
Evet bu genel bilgileri verdikten sonra yavaş yavaş İskandinav mitlerinin içinde yapacağımız gezintiye başlayabiliriz.
Öncelikle her kitabın ilk sayfalarında hangi coğrafyadaki mitlerden bahsedilecekse o bölgenin bir haritası bulunuyor. Daha sonra sizleri bir giriş bölümü karşılıyor burada “mit” sözcüğünün İskandinav toplumlarında ne anlama geldiğinden bahsediyor. Bundan sonra yavaş yavaş size Odin, Frigg, Thor, Sif, Nyord, Freiya, Bragi, Hod ve daha fazlasından bahsetmeye başlıyor. Hangisi hangi halktan gelmiştir, kökenleri neresidir, nasıl tasvir edilmişlerdir, neden böyle tasvir edilmişlerdir gibi bilgileri vererek yavaş yavaş bu Tanrıların efsanelerine değinerek devam ediyor. Ayrıca bölgede yapılan araştırmalarda bulunan heykellerin, çizimlerin vb. buluntuların resimlerini de aralara serpiştirerek görsel bir şölen sunuyor.
İlk kitabı bitirdikten sonra kalan on bir kitabı düşününce içimdeki benlerden bir kısmı beni terk ederek kayıplara karıştı. Bir tanesinin hımpları artık duyulur hale geldi…
“İhtiyar devi aradım ve buldum.İşte geri döndüm.
Hiç de sessiz sedasız olmadı gelişim.
Kendi şanımdan söz ettim esip gürleyerek,
Suttung’un salonlarında.”
Sona doğru yaklaştığımızda yazar, aslında bu kitabın İskandinav mitlerine giriş kitabı olmasından ve sadeleştirilmiş bilgiler içerdiğinden bahsediyor. İskandinav mitlerini daha fazla araştırmak ve öğrenmek istiyorsanız size okumanız için birkaç yazar ve kitaptan bahsediyor. Bu aslında çok güzel bir ayrıntı. Eğer merakınız devam ediyorsa ve daha detaylı bir şeyler öğrenmek istiyorsanız tavsiyelerini düşünebilirsiniz.
Yunan Mitleri - Lucilla Burn (Çeviren: Nagehan Tokdoğan)
“Altın sarısı çiğdemlerin ve nergislerin açtığı,
Gri yapraklı zeytin ağaçlarının arasında parıldayan
suyun güzelliğiyle sarhoş ettiği,
Bir çiçek koparıp,
kaybettiği kızı için ağıtlar yakan yüze anayı,
Ve çoşkun Kephisos’u görerek
bu yerden geçen ve geçmiş olanlar
En muhteşem manzarayı görmüş olurlar.”
İçindekiler:
Giriş
Herakles’in Görevleri
Atinalı Thesus
Truva Savaşı
Odysseus’un Öyküsü
Iason, Medeia ve Altın Post
Perseus ve Medusa
Oidipus ile Thebai Halkı
Yaratıcı Miras
İlave okumalar için Öneriler
Dizin
Lucilla Burn
Bristish Museum’daki Yunan ve Roma koleksiyonları departmanında asistanlık yapmış olan Lucilla Burn, şu anda Cambridge’teki Fitzwilliam Museum’da İlk Çağ kalıntılarından sorumlu olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda Klasik Arkeoloji’yle ilgili pek çok konferans vermekte; kitapları, makaleleri ve eleştirileri yayınlanmaktadır.
Odysseus, Diomedes ve Dolon: Yunan kahramanlar Odysseus ve Diomedes gece karanlıkta Turuvalı casusun karşısına çıkıyorlar. Sanatçı üçünün de yüz hatlarıyla, gülünç bir biçimde karikatürize edilmiş ağaçlar arasındaki kaçamak hareketlerini resmederek olayı bir komedi olarak yansıtmış. Kırmızı Figürlü Luciania Kalyx-Krateri (Şarap Kasesi), MÖ 410-400 dolayları.
Herakles’in kaç görevi var? Truva Savaşı gerçekten yaşandı mı? Tehesus kimdi? Neden tüm kahramanların en mükemmeliydi? Rakipleri kimlerdi? Kahramanlıkları neydi? Odysseus’un öyküsü nasıl? Kykloplar, Aiolia, Kirke, İthaka, Sirenler, Skylla, Kharybdis, Kalypso, Phaiakia hakkında bildikleriniz ve bilmedikleriniz… Hepsi Yunan Mitleri kitabında yer alıyor. Elbette daha fazlası ve en sonda yine ilave okumalar önerileriyle size kocaman bir derya sunuyor.
Pelesus ile Thetis: Pelesus Thetis’i bir güreş hamlesiyle yakalıyor. Pelesus’un sırtındaki panter ve sağda Thetis’in başının arkasındaki kurt kafası, onun Pelesus’tan kurtulmak için pek çok hayvana dönüşmesini simgeliyor. Atina’dan Siyah Figürlü Amfora, MÖ 500 dolayları.
İnka Mitleri - Gary Urton (Çeviren: İsmail Yılmaz)
“Sekiz ata fetih planı konusunda aralarında bir anlaşmaya vardılar. Önce dağın o yamacında yaşayan yerlileri kışkırttılar. İnkaların ataları onlara, eğer saflarına katılırlarsa ihya olacaklarını, fethettikleri topraklarda ele geçirilecek malları ödül olarak alacaklarını söylediler. Bu öneriyi cazip bulanlar, kendi aralarında on topluluk veya yerli barbarlar arasında aşiret ya da hizip demeye gelen ayllu oluşturdular.”
İçindekiler:
İnka Mitlerinin Doğduğu Yer ve Zaman
İnka Mitlerinin Kaynakları
Kozmik Köken Mitleri
İnka Devletinin Kuruluş Mitleri
Kıyı Bölgelerinde ve Kırsal Kesimlerde Anlatılan Mitler
İnka Tarihinin Günümüz Andlarındaki Yankıları
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Gary Urton:
1978-2001 arasında New York Hamilton’daki Colgate Üniversitesi’nde antropoloji profesörlüğü yapan Gary Urton, şu anda Harvard Üniversitesi’nde Kolomb öncesi dönem üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Önde gelen And Uygarlıkları bilginlerinden olan Urton, At the Crossroads of the Earth and the Sky: An Andean Cosmology, The History of a Myth: Pacariqtambo and the Origin of the Inkas ve The Social Life of Numbers: A Quechua Ontology of Numbers and Philosophy of Arithmetic adlı eserlerin yazarıdır.
Bizim aralarında en yaratıcı ve merak uyandırıcı bulduğumuz İnka Mitleri oldu. Gerek isimlerinin fonetiği gerek çizimleriyle gerçekten çok keyifliydi. Basit bir şeyi anlatmak için kullandıkları kelimeler çok hoştu. Mitlerinin betimlemeleri gerçekten çok güzeldi. Eğer hepsini bir anda almayacaksanız ilk olarak bu kitaptan başlayabilirsiniz.
Üçüncü kitabı da geride bırakırken içimdekilerden birisi tutturdu: “Her yerde mit var, yerlerde mitler, kimin bu mitler? Bilemiyorum…” Bu vesileyle Kalben’in saçlar şarkısını “mitler” olarak evirmiş bulunuyoruz. Hakkımızda hayırlısı…
Dünyanın ilk dört çağının Guaman Poma de Ayala tarafından yapılmış tasvirlerinin son ikisi. (Merak edenler için ilk ikisi de bulunmakta.)
Rus Mitleri - Elizabeth Warner (Çeviren: Mert Kireççi)
“Gümüş kafası ve altın bıyıklarıyla tahtadan bir Perun idolü vardı. Ve sonra Khors, Dazhbog, Stribog, Simargl ve Mokosha vardı. İnsanlar onlara kurbanlar sunarlardı, onlara tanrı derler ve oğulları ile kızlarını onlara götürürlerdi. Ancak bu kurbanlar şeytanlara gitmekteydi ve yeryüzü onlar tarafından kirletilmişti.”
İçindekiler:
Giriş
Pagan Tanrıları
Dört Element: Su, Ateş, Hava ve Toprak
Cinler ve Mekan Ruhları
Ölüler ve Öbür Dünya
Büyücüler
Ejderhalar ve Baba-Yaga
Sonuç
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Elizabeth Warner:
Rus folkloru ve etnografyası konusunda önde gelen yazarlardan olan Elizabeth Warner halen Durham Üniversitesi’nde emekli profesör olarak ders vermekte ve St. Petersburg Üniversitesi’nden bir ekiple Kuzey Rusya’da alan çalışmalarına katılmaktadır.
Bu 19. yüzyıl bakır oyması, günahlarının ağırlığı altında ezilen bir adama binen bir şeytanı gösterir. Özellikle intihar edenlere ‘Şeytan için bir binek’ denirdi. The Lubok: Russian Folk Pictures 17th-19th Century(Leningrad,1984)
Birileri büyücüler, cinler, şeytanlar, ejderhalar mı dedi? İşte Rus mitleri kitabında bunların kökenine doğru yolculuk yapabilirsiniz. (Evet, bunu kısa keseceğiz. )
Mısır Mitleri - George Hart (Çeviren: Mehmet Sait Türk)
“Ey kalplere korku salan; ortaya çık ve yolu aç! Buraya (Batı’ya) Osiris’in ihtiyaçlarını karşılamak için ve onun düşmanlarını cellâda teslim edebilmek için geldim.
Ey mağarasında uyuyan, harap şehrin ruhlarının teslim olduğu korkutucu yüz…
Ay Duat’ın yöneticisi adına Roseau’yu kuşatan…”
İçindekiler:
Giriş
Yaratılış Destanları
Krallık Miti
“Büyü Ustası” İsis
Tufan Miti
Güneş Tanrısı’nın Yeraltı Dünyasına Yolculuğu
Tarihten Efsaneye
Fantastik Hikayeler
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
George Hart:
British Museum’um eğitim departmanında görev yapmış olan George Hart, serbest yazarlık yapmakta ve Mısır üzerine dersler vermektedir.
Helipolisli Güneş Tanrısı’nın tezahürü, Benu ya da Anka Kuşu. Deyr ül-Medine’deki Arinefer mezarı, Batı Teb, MÖ 1300 dolayları.
Kimler piramitleri sevmez? Biz seviyoruz. Hiyeroglifleri okumaya çabaladığımız hatta bir dönemler epey kafa taktığımız doğrudur. Bir süre baya kafa patlatıp sonra da kafamız bulanınca ara vermiştik. İçinde oldukça güzel tasvirlerin, eserlerin ve hikayelerin olduğu bir kitap bu da. (Hepsi güzel işte. Hangi birisine ayrı ayrı övgü bulalım canım?)
Etrüsk Mitleri - Larissa Bonfante, Judith Swadding (Çeviren: Birgül Açıkyıldız)
“Bütün Etruria’nın en soyluları
Gözü pek Üçlünün yolunda
Kanlı cesetleri toprakta gördüklerinde
Yüreklerinin yandığını hissettiler…”
İçindekiler:
Etrüsk Mitleri Hakkında Neler Biliyoruz?
Truva Savaşı
Thebai Döngüsü
Yeraltı Dünyası
Hercle, Thesus ve Diğer Kahramanlar
Kehanet ve Kem Göz
Kana Kan
Akıbet
Etrüsk Panteonu
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Larissa Bonfante:
Barnard Koleji’nde gördüğü güzel sanatlar ve klasikler öğrenimini 1954 yılında tamamlamış, 1957’de Cincinati Üniversitesi’nde Master derecesini klasikler üzerine almış ve 1966’da Columbia Üniversitesi’nde güzel sanatlar ve arkeoloji alanında doktorasını tamamlamıştır. Halen New York Üniversitesi’nde profesör olan Bonfante, başarıları dolayısıyla 2007’de Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından altın madalyaya layık görülmüştür.
Judirh Swadding:
British Museum’da Etrüskler başta olmak üzere Roma İmparatorluğu öncesi İtalya uygarlıkları departmanından sorumludur.
Michelangelo tarafından Sistine Şapeli’nde resmedilmiş olan "Son Yargı"dan ölülerin korkunç feribotçusu (1535-1541). Saçının garip topuzu ve sivri uçlu hayvan kulakları Tarquinia’daki Anina mezarından Charu figürünü anımsatmaktadır.
Dizideki belki de -bir yönüyle- en çok ilgi çeken kitaplardan birisi bize göre. Yaşadıkları dönem Yunan ve Roma ile olan benzerlikleri, ayrılıkları gerçekten çok güzel anlatılmış. Rönesans dönemine dek uzanan İtalya’daki mitlerin kökeni hakkında birçok bilgi var. Şimdi favorilerimizden birisi geliyor…
Mezopotamya Mitleri - Henriatta McCall (Çeviren: Bircan Baykara)
“Enkidu, kız evinin kapısında yolu kesti,
Gılgamış’ın girmesine izin vermeyecekti.
Kız evinin kapısında dövüşe tutuştular,
Sokakta, meydanda güreştiler,
Kapılar sallandı, duvarlar titredi.”
İçindekiler:
Giriş
Keşif ve Deşifre
Tanımlar ve Yazınsal Gelenekler
Tanrılar ve Ölümler, Yazarlar ve Dinleyiciler
Gılgamış ve Tufan
Yaratılış Destanı
Daha Kısa Mitler
Mit ve Anlamı
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Jane F. Gardner:
Oxford Üniversitesi’nde Ejiptoloji çalıştı. Eski Mısır üzerine pek çok kitap derlemiştir. Aynı zamanda British Museum Dernek Konseyi üyesidir.
Marduk ve onun Tiamat’ın canavarlarından boyun eğdirdiği mushussu ejderini tasvir eden silindir bir mühürden alınmış resim. Burada Marduk, sol elinde güç simgesi olan asasını ve krallık halkasını tutmaktadır. Kaftanı madalyonlarla donatılmıştır ve gösterişli bir taç takmaktadır.
Dizinin aslında ne kadar doğruluğa önem verdiği ve yazarlarının da yetkinliği çok dikkat çekiyor. Çeviremedikleri kelimeleri olduğu gibi bırakmaları, destanlarına tam olarak olmasa da yer vermeleri ve sizi araştırma yapmaya itmesi. Fotoğraflarla destekleyerek tüm bu coğrafyalara sizi yolculuğa çıkartması çok hoş. Bir yerlerde Roma demiştik değil mi? Evet, dedik. O zaman gelsin Roma Mitleri…
Roma Mitleri - Jane F. Gardner (Çeviren: Salim Korkmaz)
“Sana bir kelime söyleyebilirim ya da bir harf,
Asla daha iyi olamayacak olsam da,
Çünkü senin gemini sürükleyen o rüzgar,
Senin inancını da alıp götürdü.”
İçindekiler:
Giriş
Aenas ve Roma’nın Kaderi
Kurucular: Romulus ve Roma Kralları
Kahraman ve Devlet
Efsane Kadınlar
Bazı Eski ve Yeni Tanrılar
Kültler ve Festivaller
Kapanış
Okuma Önerileri
Sabin kadınların hikayeye dahil oluşu, Jacques Louis David tarafından 1799’da resmedilmiştir.
Aslında bu mitolojileri okuduğunuzda zamanımızdaki toplumların düzenlerini de düşündüğünüzde benzerlikler görebiliyorsunuz. Belki de en güzel yanlarından birisi de budur. Mitlerin zaman içinde oluşumlarını okudukça hâlâ benzer şeyler bulmak, bunca zaman sonra bile değişen çok az şeyin olduğunu görmek insanı daha çok düşünmeye itiyor. Neyse efendim, enerjimizin artık sonlarına doğru gelirken ve içimdeki neredeyse tüm benlerin kaçmış olduğunu da düşünürsek çok az yolumuzun kalması bize güç veriyor.
Aztek ve Maya Mitleri - Karl Taube (Çeviren: İsmail Yılmaz)
“Sadece öttüler, sadece böğürdüler, sadece uludular. Hangi dili konuştukları belli değildi, her biri başka bir ses çıkartıyordu.”
İçindekiler:
Giriş
Araştırmanın Başlıca Kaynakları ve Tarihi
Aztek Mitleri
Maya Mitolojisi
Mezoamerikana’nın Mitolojisi
Ayrıntılı Okumalar için Öneriler
Dizin
Katil yarasa Camazotz. Klasik Maya Çömleği üzerinde yer alan ve Chama üslubunu yansıtan bir süsleme.
Eğer bu noktaya kadar gelebildiyseniz sizleri tebrik etmek isteriz. (Daha doğrusu isterim. İyiden iyiye tek başıma kaldım ben.) Görüldüğü üzere kitapların içeriklerindeki resimler, içerik başlıkları bile ne kadar büyük bir kaynak olduklarını ayrıca hayal dünyamız için ne kadar perçinleyici yaratımlara sahip olduğunu gösteriyor. Pek tabii İskandinav olsun, Rus veya Yunan mitolojileri olsun ister istemez aşina olduğumuz şeyler barındırıyor ama bir noktada bu ayrılıyor. Siz de eğer kurgulamayı, kocaman fantastik bir dünya yaratmayı seviyorsanız bu seriyi okuyarak harika ırklar, tanrılar yaratabilirsiniz. Sonuçta yazarlar eski mitlerden yola çıkarak neler yarattı değil mi? Bu açıdan baktığımda bu seri her zaman bana pahabiçilemez bir mücevher gibi gelmiştir. Üstelik okurken bulacağınız bazı bilgiler, bugüne dek okuduğunuz eserlerdeki bazı toplumları hatırlattığında yine alıyor bir düşünce: Acaba filanca yazar bu toplumu yaratırken bu mitlerden mi esinlendi? Elbette bildikleriniz var ama ya bilmedikleriniz? Bunları keşfedince inanılmaz bir keyif alıyorsunuz. Bizden (Benden) söylemesi…
Bu arada bazı yazarların öz geçmişlerine değinmediğimi fark etmişsinizdir. Maalesef bu bilgiler kitaplarda yoktu. Bu yüzden de atlamak zorunda kaldım. Ayrıca yine fark ettiğiniz üzere resimlerin altındaki açıklamaları da resimden okuma yapamayanlar için yeniden yazdım. Yine bir küçük bilgilendirme daha ilk kitabın kapağındaki resmin detayı kitabın içinde vardı bu yüzden ekledim fakat diğerlerini bulamadığımdan ekleyemedim.
Hint Mitleri - A. L. Dallapiccola (Çeviren: Bilgesu Savcı)
İçindekiler:
Giriş
Daima Yenilenen Başlangıç
Koruma
Yok Etme
Saklayan ve Ortaya Çıkaran: Aldatmanın Tanrısal Gücü
Erdem Bahşetmek, Anugraha
Yaşayan Efsane
Dizin
Kral Harishchandra’nın hikayesini anlatan bir masal kitabından alınmış bir sayfadır. Bir çoban, ülkeyi istila eden Vishvamitra tarafından yaratılmış vahşi bir canavarDan kaçmaktadır.
En cafcaflı isimlere sahip tanrıların olduğu bir kitaptı. Bunları kafada tutmak bir dert, anlamak ise ayrı dert. Üstelik bu tanrılar ölüp ölüp dirilmeyi de pek seviyorlar. Bir noktadan sonra siz de ölüp ölüp diriliyorsunuz ama okuduğum en karışık isimlere sahip mitoloji kitabının bu olduğunu sanıyorsanız yanılırsınız. Bir de Japon Mitolojisi var ki akıllara durgunluk verir. Fakat o başka bir kitap başka bir zaman anlatılmalı. (Aslında ekleme olarak iki tane daha bonus kitabım vardı ama halim şöyle: mit mit mit idik, otuz iki mit idik, ezildik büzüldük… )
İran Mitleri - Vesta Sarkosh Curtis (eviren: Fatma Esra Aslan)
“…ejderhanın boğazında takıldı
Kılıç uçları ve kan bir deniz gibi dışarı aktı.”
İçindekiler:
Giriş
Tanrılar ve Kadim İran Dünyasının Yaratılışı
Demonlar, Masalsı Yaratıklar ve Kahramanlar
Krallar Kitabı: Firdevsi’nin Şehname’si
Şehname’nin Masalsı Mitolojik Yaratıkları
Zerdüşt, Kiros ve İskender’in Hikayeleri
Kadim Bir Geleneğin İdamesi
Peri Masalları ve Çile Temsilleri
Sonuç
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Vesta Sarkosh Curtis:
British Museum’da eski İran sikkeleri Küratörü ve Britanya İran Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı İran dergisinin editörüdür.
18. yüzyıla ait bir Şehname’den resim. Tüm silahlarını ve Leopar desenli kalkanını kuşanmış Rüstem, uzun kuyruğu Rahş’a dolanmış olan devasa bir ejderhaya saldırıyor. Ağaçlar ve dağlar Mazenderan’ın ağaçlık manzarasının işaretidir.
Çin Mitleri - Anne Birrell (Çeviren: Melisa Pancar)
İçindekiler:
Giriş
Kökenler
Tanrıların Evreni
Doğal Felaket Mitleri
Mitolojik Kahramanlar
Mitolojide Toplumsal Cinsiyet
Metamorfoz
Efsanevi Bitkiler ve Hayvanlar Dünyası
Tuhaf Ülkeler ve Halklar
Mitolojik Gelenekteki Süreklilik
İlave Okumalar için Öneriler
Dizin
Dev Antik Sarmal (Pan Gu)
Ve böylelikle dizinin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Buraya kadar gelebildiniz mi, bilemiyorum. Belki parça parça veya zamana bölerek okudunuz. Yine de bu noktaya bir şekilde geldiyseniz size teşekkür ederim. Güldük, eğlendik, yorulduk ama bonus kitapları da vermekten geri durmamaya karar verdik. (Benimkiler bittiğini anlayınca bir bir çıkıp geldiler ama bonusları duyunca biraz mırın kırın ettiler. ) Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir. Mitoloji sevenler için bulunmaz bir set olacağını düşünmekteyim hâlâ. Tekrardan size teşekkür ederek bonuslara geçiyorum.
Bonus 1:
İçinde onlarca efsanenin bulunduğu bir toplama diyebilirim bunun için. Gerçekten okuması çok keyifli. Zamana yayarak veya başucu kitabı yaparak okuma yapabilirsiniz. Oldukça zengin bir kaynak fakat bu kitap yukarıdakiler gibi kökenlerine değinmek yerine doğrudan efsaneleri vermiş. Kısa olanları da var uzun olanları da var. İçindekiler kısmını yazacağım ama içindekilerin bile içindekileri var desem yeridir.
İçindekiler:
Önsöz
Hudson ve Tepeleri
Manhattoes Adası ve Civarı
Dalaware ve Çevresi
Puritan Ülkenin Masalları
Güneyin Işıkları ve Gölgeleri
Orta Eyaletler ve Büyük Göller
Kayalık Dağlar Bölgesinde
Pasifik Kıyısında
Gömülü Servetler Hakkında
Öykülü Sular, Kayalıklar ve Dağlar
Bonus 2:
https://cdn.1000kitap.com/resimler/kitaplar/376810_0a75f_1547452018.jpg
Bu kitap gerçekten eski bir kitap. Bir tanıdığın evinde çürümeye yüz tutmuş olarak buldum ve hemen el koydum. İşte size yukarıda bir yerde bahsettiğim kitap buydu. Japon Mitolojisi hakkında oldukça geniş bir anlatım sunuyor ama okurken de sizi kıvrandırıyor. İsimler birbirine giriyor. Sıkı bir anime takipçisiyseniz pek zorlanmazsınız. Sadece isimlerin olduğu bölümlerin böyle zorlayıcı olduğunu belirtmekte fayda. Kitabın geri kalanının yukarıdaki on iki kitaptan bir farkı yok aslında. Kökeni, dini inanışları, efsaneleri, gelenekler, görenekler hakkında epey detaylı bilgiler içeriyor. Bulmak yine de zor olabilir ama bulursanız da kaçırmamanızı tavsiye ederim.
İçindekiler kısmını şimdi ekleyemiyorum. Açıkçası oldukça da uzun ve teferruatlı bir içerik var. Bunu ancak resim olarak ilerleyen günlerde ekleyebilirim. Oldukça uzun bir inceleme olduğu için şimdi telefondan koymak zor olacaktır.
Son not: İnceleme oldukça uzun sürdüğü için bazı noktalarda epey gözlerim yoruldu. Bu sebepten hatalarım olduysa şimdiden sizlerden özür dilerim. Hatalarımı gördükçe düzelteceğim. Umarım fazla bir hata yapmamış ve sizleri de bu hatalarla yormamışımdır.
Ben ve içimdeki benler olarak müsadenizle bir köşeye yığılıp kalacağız. Hoşça kalın, esen kalın…