İngilizce Çizgi Roman Sorunsalı

Ülkemizde İngilizce çizgi roman bulamama sorunsalı hakkında konuşmak istiyorum. Almak istediğim neredeyse bütün İngilizce çizgi romanların ya stoğu yok ya da satışı yok. Mesela Deadpool Kills the Marvel Universe çizgi romanının ilk sayısını buldum oda nadir kitapta serinin gerisi yok zaten. One Punch Man’e bakayım diyorum. 1. sayısı yok. Dune çizgi romanına bakayım diyorum sadece amazonda var o da fahiş fiyata satılıyor. Ya stok yok ya da çok pahalıya satılıyor. Can sıkıcı.

2 Beğeni

İngilizce çizgi roman aradığınıza göre çok büyük ihtimalle bakmışsınızdır ama belki atladığınız vardır diye şu başlıkta @Yuso4656 nun değerlendirdiği dükkanlara bakabilirsiniz.

Bunun dışında Türkiye’de İngilizce çizgi roman bulmak gerçekten çok sıkıntılı bir durum, yurtdışı sitelerinden -instocktrades vs.- almaya da hiç cesaret edemedim açıkçası gümrükte yüklü vergi kesilir ya da kargolama ücreti çizgi romanların fiyatını aşar diye :smile:. Umarım bir gün ülkemiz iyi bir hale gelir de (ya da yurtdışında yaşarız ki bu daha muhtemel bir olay) bu başlığın altına “Vay be eskiden neler çekiyorduk şimdi bol bol İngilizce çizgi romanımız var” diyebiliriz.

2 Beğeni

Bookdepository’den bakabilirsiniz Türk çizgi roman dükkanlarında yoksa. Bir arkadaşım manga almıştı gümrük vergisi falan olmadı kargo da ücretsiz sadece 2-3 haftada geliyor ama kendim tecrübe etmedim bazı çizgi romanlar da pek ucuz değil orada.

13gezegen çok bilindik bir site olmasa da stokları bayağı bir geniş bakmadıysanız oraya bir bakın derim. Ayrıca çizgi roman dükkanlanlarıyla iletişme geçerseniz aradığınız çizgi romanlar konusunda yardımcı olurlar.

3 Beğeni

Bence bu açıdan ülkede bir sorun yok açıkçası. Döviz pahalı olmasına rağmen gerçekten çok çizgi roman geliyor ülkeye ve çeşit de çok. Yani herkes Spider-man okuyor sadece Spider-man çizgi romanı geliyor gibi bir durum da yok. Çok büyük çizgi roman dükkanları hariç Amerika’da bile çizgi roman dükkanlarında cilt konusunda aşırı çeşitlilik olduğunu sanmıyorum. Marvel’ın Sırf Epic ve Masterworks serileri toplamda 550-600 cilt. Buna her karakterin serisinin ciltlerini, omnibusları one-shotları ve diğer yayıncıları da ekleyince şu an baskısı olan belki de 20 bin çizgi roman cildi vardır.

Bir de şunu ekleyeyim, bir çizgi roman dükkanına rica ederseniz ve global dağıtıcının(sanırım DC kendi dağıtıyor, onun dışındaki yayıncılar için Diamond) sipariş listesinde varsa size getirirler o cildi. Ben Previews’ten(https://www.previewsworld.com) bakıyorum bazen neler var diye. Eğer orada baskısı var diyorsa genelde sipariş edilebiliyor. Türkiye’de en büyük hacimli sipariş çeken dükkan Paralelevren galiba, mesela onlara sorsanız belki 2-3 ay beklersiniz belki ama etiket fiyatından alırsınız istediğinizi. Zaman açısından sıkıntı derseniz de biraz kargo ödeyip Amazon kullanacaksınız. Bir de Amazon Türkiye’den Amazon Germany satıcılı çok fazla çizgi roman var ve bazıları etiket fiyatından ucuz, ona bakılabilir. Mesela velvet deluxe edition 50 dolar normalde, Amazon Germany fiyatı 330 tl şu an: https://www.amazon.com.tr/Velvet-Deluxe-Ed-Brubaker/dp/1632159155/

Bookdepository konumunuza göre fiyatları değiştiriyor bu arada, sipariş vermeyi denemedim ama VPN ile İngiltere’ye bağlanırsanız muhtemelen daha ucuz fiyatlarla karşılaşırsınız. :grinning:

Fasikülde iş biraz daha farklı, ön sipariş/abonelik sistemi ve fasiküllerin çok popüler çizgi romanlar dışında sadece bir kere(fasikülün çıkacağı ay için) basılması getirtme işini biraz zorlaştırıyor.

Amazon harici Amerikan sitelerinden çizgi roman almayı önermem çünkü çizgi roman ağır bir ürün ve kargo ücreti ağırlıkla orantılı çıkar genelde. Çizgi roman kitap gibi vergisiz gelen bir ürün bu arada. Yanılmıyorsam kargo hariç 150 Euro’yu geçmezseniz vergi ödemezsiniz.

Bu arada İngilizce One Punch Man 1-8 seti Goril Çizgi Roman’da vardı en son satılmamışsa. Fiyatı da 200 liraydı galiba çok uygundu.

1 Beğeni