Isaac Asimov veya asıl ismiyle Isaak Yudovich Ozimov
Boston üniversitesinde Biyo-Kimya profesörüydü. Efsanevi kariyeri boyunca, bilim kitaplarından
Shakespeare’e ve tarih kitaplarına kadar çeşitli konularda 500’e yakın bilim kitabı yazdı, bilimkurgunun Arthur Clarke ve Robert Henlein le birlikte “büyük üçlüsü” olarak alınır.
Isaac Asimov Vakıf serisine yirmi bir yaşında, bu kitapların bilimkurgunun dönüm noktalarından biri olacağının farkına varmadan başladı.Yine de okurların favorileri Robot, İmparatorluk ve Vakıf adındaki bilimkurgu serileri oldu. The Science Fiction Writers of America tarafından bir Bilimkurgu Üstadı onuru bahşedilen Asimov, yaklaşık 50 yıl boyunca her yaştan okuru eğlendirip eğitti. Nisan 1992’de yetmiş iki yaşında vefat etti.
Yazar hakkında yayınlanmış nadir türkçe röportajlardan biri olan şu videoyu da izlemelisiniz
Kitap isimlerinde; Eğer kitap türkçeye 1 kez çevrilmişse bu ismi, birden fazla çevrilmişse en son hangi yayınevinden çıkmışsa o yayınevinin verdiği ismi kullandım. Tüm kitaplarından ziyade Türkçe’ye çevirisi yapılmış kitaplarını listeledim.Bunun sebebi yazarın 467~ eserinin bulunuyor olması. Türkçeye çevrilmemiş eserler için konunun uzamasını istemedim. Diğer eserlerini en alttaki tüm kitapları linkinden bulabilirsiniz.
Robot Serisi
Robot Serisi
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
I, Robot
Ben, Robot
İthaki
Var
1950
The Caves of Steel
Ölü Gezegen, Çelik Mağaralar
İthaki
Var
1954
The Naked Sun
Güneşin Tanrıları
Altın
Yok
1957
The Rest of the Robots
Robot Öyküleri Antolojisi
Us
Yok
1964
The Robots of Dawn
Şafağın Robotları
Altın
Yok
1983
Robots and Empire
Kurtarıcı
Altın
Yok
1985
Galaktik İmparatorluk Serisi
Galaktik İmparatorluk Serisi
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Pebble in the Sky
Gökteki Çakıl Taşı
İthaki
Var
1950
The Stars, Like Dust
Toz Gibi Yıldızlar
İthaki
Var
1951
The Current of Space
Uzay Akımları
İthaki
Var
1952
Orijinal Vakıf Üçlemesi
Orijinal Vakıf Üçlemesi
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Foundation
Vakıf
İthaki
Var
1951
Foundation and Empire
Vakıf ve İmparatorluk
Altın,İthaki
Var
1952
Second Foundation
İkinci Vakıf
İthaki
Var
1953
Genişletilmiş Vakıf serisi
Genişletilmiş Vakıf serisi
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Foundation’s Edge
Vakıf’ın Sınırı
İthaki
Var
1982
Foundation and Earth
Vakıf ve Dünya
İthaki
Var
1986
Prelude to Foundation
Vakıf Kurulurken
İthaki
Var
1988
Forward the Foundation
Vakıf İleri
İthaki
Var
1993
Asimovun kendisi tarafından önerilen okuma sırası
|Sırlama|İsim|Türkçe İsim|
| — | — | — | — |
|1|The Complete Robot (1982) I, Robot|Ben Robot|
|2|Caves of Steel|Çelik Mağaralar|
|3|The Naked Sun|Güneşin Tanrıları|
|4|The Robots of Dawn|Şafağın Robotları|
|5|Robots and Empire|Kurtarıcı|
|6|The Currents of Space|Uzay Akımları|
|7|The Stars, Like Dust|Toz Gibi Yıldızlar|
|8|Pebble in the Sky|Gökteki Çakıl Taşı|
|9|Prelude to Foundation|Vakıf Kurulurken|
|10|Forward the Foundation|Vakıf İleri|
|11|Foundation|Vakıf|
|12|Foundation and Empire|Vakıf ve İmparatorluk|
|13|Second Foundation|İkinci Vakıf|
|14|Foundation’s Edge|Vakıfın Sınırı|
|15|Foundation and Earth|Vakıf ve Dünya|
Bağımsız Kitapları
Bağımsız Kitapları
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
The End of Eternity
Sonsuzluğun Sonu
MonoKL
Var
1955
The Death Dealers
1958
Fantastic Voyage
Kan Damarlarında Yolculuk
Okat
Yok
1966
The Gods Themselves
İşte Tanrılar
İthaki
Var
1972
Buy Jupiter and Other Stories
Jüpiteri Satıyorum
Altın
Yok
1975
Murder at the ABA
1976
Fantastic Voyage II: Destination Brain
Hedef Beyin
Altın
Yok
1987
Nemesis
İntikam Tanrıçası
Altın
Yok
1989
Nightfall
1990
The Ugly Little Boy
1992
The Positronic Man
1993
Kısa Hikaye Derlemeleri
Kısa Hikaye Derlemeleri
Half-Breeds on Venus
Melezler Venüste
AltınKitaplar
Yok
1940
The Martian Way and Other Stories
Marslılılar, Uzayın Bekçileri
CepKitapları, AltınKitaplar
Yok
1955
Earth is Room Enough
Dünya Hepimize Yeter
CepKitapları
Yok
1957
Nightfall One
Galaksi Şeytanları
AltınKitaplar
Yok
1969
Buy Jupiter and Other Stories
Jüpiteri Satıyorum
AltınKitaplar
Yok
1975
Gold: Sci-fi Stories Collection 1
Güle Güle Dünya
SarmalYayınevi
Yok
?
Türkçe'de çıkmış diğer kitaplar
Türkçe’de çıkmış diğer kitaplar
Türkçe İsim
Yayınevi
Baskı
Yıl
Nine Tomorrows: Tales of the Near Future
İnsanlığın Geleceği
Cep Kitapları
Yok
1959
Asimov’s New Guide to Science
Bilim Rehberi
E Yayınları
Yok
1960
Today and Tomorrow and…
Dün Bugün Yarın
Güncel Yayıncılık
Yok
1973
Extraterrestrial Civilizations
Dünya Dışı Uygarlıklar
Cep Kitapları
Yok
1979
The Science Fictional Solar System
Güneş Sistemi Öyküleri
Maya
Yok
1979
X Stands for Unknown
Bilinmeyen Tehlike
İnkılap
Yok
1983
Asimov’s Chronology of Science and Discovery
Bilim ve Buluşlar Tarihi
İmge
Var
1989
It’s Been a Good Life
Dolu Dolu Yaşadım
Cep Kitapları
Yok
2002
Lucky Starr ve Norby Kitapları
Lucky Starr Serisi Paul French ismiyle Yazılmıştır
Konuyla ilgili en önemli önerim Asimov kitaplarını Altın Kitaplar çevirisi ile ebook üzerinden okumamanız. İthakinin çıkarmasını beklerken buradan devam edeyim diye denedim ancak, konuyu kırptıkları yerler dahi mevcut. İthaki dediysem, ithakinin eski kitaplarından da okumayın. Bunlarda da çeşitli sorunlar mevcut, zaten bu sebeple ithaki eski çevirileri güncelleyerek yeni baskı yaptı. Galaktik İmparatorluk serisini rıhtım yazarlarından @mit çevirdi örneğin. İyi bir çeviriyle okumak istiyorsanız, İhhaki yeni kitabı çıkarana kadar beklemelisiniz, yok ben gözümü kararttım okuyacağım diyorsanız Bunlara ek olarak yazarın bilim konulu kitaplarından türkçe basılanları araştırmam devam etmekte. Kısa zamanda onları da konuya ekleyeceğim.
Yazarın tüm kitaplarını A List of Isaac Asimov's Books linkinden görebilirsiniz. Ne kadar istesem de mesaja karakter sınırı sebebiyle tablolu olarak ekleyemiyorum.
Bir yerlerde okumuştum ne nerede okuduğumu hatırlıyorum ne de yazının tamamını. Hatırladığım şu; Asimov çocukken Britanica ansiklopedi serisi bir defa baştan sona okumuş yıllar sonra bir kere daha okumuş. Sizce doğru olabilir mi?
Ben de öyle bir şey duydum gibi sanki ama Dolu Dolu Yaşadım adlı otobiyografi kitabında bundan söz ettiğini duymadım.
@Ozgur Kısa Hikaye Derlemeleri kısmına 4 yeni kitap ekledim. Bunları kontrol ettim ama görmedim. Varsa silebilirsiniz. Bunlar; Jüpiteri Satıyorum, Güle Güle Dünya, Melezler Venüste ve Galaksi Şeytanları. Özellikle Güle Güle Dünya kitabı yazarın Gold adlı kısa hikaye serisinin ilk cildi olarak biliniyor.
Bu arada basım tarihlerini hangi kritere göre yazıyorsunuz? Yabancılara göre mi bize göre mi?
Melezler Venüste daha önce ekledim diye hatırlıyorum ama atlamışım demekki. Özellikle nadirde bile bulamadığım kitaplarını ekleyemedim. Ve gercekten çok fazla kitabı var.
Eline sağlık.
Basım tarihlerini kitabın orijinal dilinde ilk basıldığı tarih olarak yazıyorum. Bunun amacı kitabı yazıldığı ve yayınlandığı yılı görebilmek. Turkceye çok gec geldiği icin (çoğu yazarda durum bu) ana tarih daha mantıklı geldi. Hem de bibliyografayı başka kaynaklarla karşılaştırırken bu tarihler daha kolay karşılaştırma sağlıyor.
O zaman benim eklediklerimin basım yılını değiştirmek gerek. Ben bizim ülkedeki basık yılını esas aldım. Bu arada kısa öyküleri olarak da bir küçük başlık açılabilir konuya. Başka derlemelerde öyküleri de var Asimov.'un.
Sonuncu hariç düzenledim. Sonuncunun “Güle Güle dünya” nın orijinal ismi ne biliyor musun ? Oradaki isimden bulamadım çünkü.
Başka yazarların kitaplarındaki öykülerini derlemek çok zor. Onları tek tek bulup eklemek imkansıza yakın. Tabi bulurum dersen sen bilirsin 500’e yakın kitabı var zaten. Ben onlara giremedim bile
Özgür Hocam, “askerden yeni gelmiş gibi…” diye başlayan onlarca cümle vardır. Sanırım bibliyografya başlıklarınız için aynı cümle kullanılabilir. Elinize sağlık.
Normalde Vakıf serisinden önce okunması öneriliyor ama ben daha Galaktik serisini okumadığım için bir şey diyemiyorum. Yalnız bu serideki karakterler Vakıf serisinde yokmuş.
Güncelleme: İstersen bir iki hafta bekle. Seriyi bitirince daha net bir şey söyleyebilirim.
Doktora falan o kadar da değil. Ben basit bir Asimov hayranıyım o kadar. Açıkçası Asimov’u hiç okumak istemiyorum. Çünkü okuyacak kitabı kalmayınca ne yaparım diye kara kara düşünmek istemiyorum. Ama yine de böyle sorular gelince hiç değilse yardımcı olacak kadar okumuş olmak istiyorum.
Bir süredir kitap okuyamıyorum ama bu durumu yarın Galaktik İmparatorluk Serisi’nin ilk kitabı ile değiştireyim. Hem Asimov’un anlatımı ilaç gibi gelir. İlk kitap bitince ufaktan da olsa bir fikir edinirim.