İthaki Yayınları Soru Hattı

Herşeyin bir usul erkanı var. Edepsizce soru soran birkaç tane bebenin yüzünden yayinevinin forumla ilişiğini kesmesi çok üzücü. Allah ıslah etsin buna sebep olanlari. Yolun açık olsun İthaki. Diyecek pek birsey yok.

10 Beğeni

Bazıları eleştiri, görüş ya da farklı fikir altında düpedüz hakaret ediyor, bence buna imkan vermemek ve yapanları da barındırmamak gerekiyor. Bunu ekşi’de, Twitter’da yapmaya devam etsinler ama buradan uzak dursunlar.

Yaklaşık 2 yıldır buradayım ve sosyal medya vb şöyle bir bakıp kişisel iş dışı günlük İnternet’te en uzun vakit geçirdiğim, çok iyi arkadaşlıklar, dostluklar edindiğim bir yer burası, umarım böyle kalmaya devam eder.

22 Beğeni

Bu işler böyledir. Askerde 2 kişi vukuat çıkartır, tüm bataryanın çarşısı kilitlenir.

4 Beğeni

Herkes instagramdan aldığı cevapları buradan paylaşırsa bilgi paylaşımı devam eder en azından.

20 Beğeni

Açıkçası yazılanları şaşırarak okudum, herkes hakaret eden terbiyesizlerden, onlar yüzünden tüm forumun başının yandığından falan bahsetmiş. Ben bu konudaki her mesajı okuyan biri olarak yukarıda yazılan hödüklük yapan hödükler gitsin cümlesinden başka hiçbir hakarete rastlamamıştım. O mesaj da hala yerinde duruyor. Birileri cidden hakaret ettiyse, forum ahalisi neden bu hakaretler edildiği zaman lütfen hakaret etmeyin demedi de bir anda Emre bey forumdaki soruları artık cevaplamayacaklarını açıklayınca herkes hakaret eden kişilere cephe alan mesajlar yazmaya başladı? Kim bu hakaret eden kişiler ve Aslı hanıma hangi mesajda ne denilerek hakaret edilmiş lütfen biri bana gösterebilir mi?
Her mesajı okuduğumu söylüyorum ama tabi bazı mesajlar okuduğumda yazarı tarafından geri alınmış olabiliyor, ya da belki de ben okuyana kadar forum yöneticileri tarafından hakaret içerikli mesajlar silinmiş olabilir ben ondan görmemişimdir. Eğer durum buysa ya da Aslı hanıma özel mesajla hakaret edildiyse ben bu durumu bilmiyordum, yapanlar da büyük terbiyesizlik etmiş demektir.
Ancak böyle bir durum yoksa ve hakaret denilen şey, çevirmen tartışmalarındaki Aslı hanıma yönelik eleştiri içerikli mesajlarsa lütfen eleştiriye yönelik tahammülünüzü geliştirin. Zira bence çevirmene yönelik her eleştiriye Aslı hanım “siz ne anlarsınız, bunun doğrusu budur zaten gidin öğrenin” anlamına gelen bir üslupla cevap verdi. Üstünü çizerek söylüyorum eğer Aslı hanıma yönelik hakaret mevzuu bu tartışmalardan ibaretse İthaki’nin kararını en hafif tabirle komik buluyorum.

Onun dışında soru cevap hattının artık amacından çıktığı konusunda hemfikirim. Burası forumun en aktif başlığı, Emre beye soru sormak amacını aşıp İthaki hakkında düşüncelerin de her yönüyle konuşulduğu bir başlık haline geldi. Evet, bir Yokyer çevirisi için sayfalarca tartışıldı ve bu konunun yeri bu değildi. Ancak bu tartışmalarda, eleştirilen noktayı haksız, gereksiz veya abartı bulsanız bile hakaret amaçlı, salt karalama amaçlı hareket edildiğini düşünmüyorum.
Bu tartışmalara yönelik eleştirilebilecek tek nokta yanlış başlık altında yapılmasıydı, burada da forum yöneticisine iş düşüyordu. Eğer yoksa, İthaki kitaplarındaki çeviri - editör hataları şeklinde bir başlık açıp bu mesajları o başlığa taşısaydı sorun kalmazdı ortada.
Belki bir süre ara verilmesi iyi olur, zira ortada eski soruların tekrarı ve eleştiriler/önerilerden başka bir şey kalmamıştı. Sanırım sorulacak soru kalmayınca millet başka konulara sardı.

11 Beğeni

Hödük hakaret değildir, durum, davranış ya da kimse için kullanılan bir tanımlamadır, mevcut bir tutum, davranış ya da kimseyi ifade etmek için kullanılır. Hödük : bkz Google

Forumun tadı kaçıyorsa elbette ki hödükler gitsin, foruma katkı sunan, iştirak edenler gitmesin.

Okumadığınız ya da bilmediğiniz bir konuda sonuca varabiliyor hatta o sonuç üzerinden yorumlayabiliyorsunuz.

Birileri mesnetsiz bir şekilde “hırsız” gibi cümleler kuruyorsa, birileri eleştiri adı altında hor görmek gibi bir davranış sergiliyorsa bir başka birileri de buna doğal olarak tavır alacaklardır.

9 Beğeni

Aldığı Kitapların Temini ve Gönderimi Sırasında Bunalanlar Platformu ile burası arasında garip bir bağlantı var. O başlığı da buradan sonra fark etmiştim. Soru hattının kısmen de olsa kitaplarla ilgili sorulardan ziyade daha öncede bahsedildiği gibi sorun hattına dönüştüğü konusunda haklılık payı var. İnsan yine de düşünmeden edemiyor; internet siteleri sürekli eksik ve hatalı ürün gönderiyor, site ile hiçbir şekilde iletişimde bulunulamıyor, başlıkta 4000 küsur satıra kadar hiç hakaret olmamışken birdenbire hakaret oldu denilip forumdan uzaklaşılıyor. (Böyle bir durum varsa forum yöneticileriyle konuşun ve gerekirse hakaret eden kimse forum üyeliği iptal edilsin.) bunların hepsi mi tesadüf? Bilemedim ama eğer iflas edeceklerse, kapatacaklarsa dükkânı bari benim gibi kitap alıp sıkıntı yaşayan birçok kişinin sıkıntısını çözüp de kepenk indirsinler.

3 Beğeni

Mesajımı doğru düzgün okumamışsınız herhalde; bildiğim kadarıyla durumu yorumladım ve özellikle metni kalınlaştırarak eğer durum bu bildiğimden ibaretse yazdıklarım geçerlidir, bilmediğim bir şey varsa terbiyesizlik edilmiştir dedim. Yani yorumum her iki durumu (gördüğüm tartışmada hakaret olduğunun iddia edilmesi ya da benim görmediğim başka bir hakaretin olması durumları) da kapsadığından sonuca varmamda bir sıkıntı yok.

Hödük hakaret değildir, durum, davranış ya da kimse için kullanılan bir tanımlamadır, mevcut bir tutum, davranış ya da kimseyi ifade etmek için kullanılır. Hödük : bkz Google

Hödük, TDK’ya göre görgüsüz, kaba, anlayışı kıt kimse demekmiş. Bunun hakaret olmadığına dair açıklamanız kusura bakmayın ama çocukça geldi. İlkokulda yapılırdı bu, ben sana salak dedim ama küfür etmedim ne olduğunu söyledim seviyesinde bir cevap olmuş.

Tekrar edeyim, hepiniz kitap okuyan insanlarsınız dolayısıyla dediğimi anlayacağınızı umuyorum. Eğer bir hakaret varsa cidden, hakaret eden kişi uzaklaştırılsın, İthaki soru hattına uymayan mesajlar buradan ayrılarak ilgili başlıklara taşınsın ve konu formatı üzerinden devam etsin diyorum. Bunu sağlamak yönetici için çok basit bir işti, pire için yorgan yakmaya gerek yoktu. Yok ama eleştiri içerikli mesajlar hakaret olarak algılanıp böyle bir karar verildiyse kararı komik bulduğumu söylüyorum. Yoksa ortada bir hakaret varsa bunu savunma amacım olmadığının net olduğunu düşünüyorum.

12 Beğeni

Merhaba,

Gayet duz ve sahsen normal buldugum ceviri tartismalarinin ardindan benimle ilgili hakaret iceren basliklar acildi forumda. Baslik ben gorene kadar rapor edildiginden zaten silinmis. Sonrasinda da kullanicinin ip’si tespit edilip banlandi ki sahte bir hesapti. Bu esnada “benzer” lakapli sahte Instagram hesaplarindan hakaret icerikli mesajlar yagdi. Ayni esnada bazi hesaplar hadsizce ama forum kurallari dahilinde hakaret sayilmayan (ki icinde “hakaret” hakikaten yoktu) yorumlar yazip onar, on beser dakika sonra hemen sildiler. Temin edebildigim butun ekran goruntulerini de avukatima ilettim. Ne yapilabilecegine bakacak.

Yukarida yorum yazan pek cok kisi bunlarin olusuna kendi gozleriyle tanik oldu. Siz gormemissiniz. Yanlis bir intiba birakmak istemeyecegimden yazmak istedim.

Kaldi ki Emre yukarida “kisilere ve yayinevlerine karsi artan saldirgan tavirlardan oturu” demis. Bunu okuyunca soru hattinin kapanmasinin nedeninin “yalnizca” bana edilen hakaretler olmadigini anliyorum. Zannimca benim olayim ancak bardagi tasiran son damla olmus olabilir.

Bu forumdaki son yazim olacak. Bunu yazmamin tek nedeni de bazi yanlis anlasilmalari gidermek. Saglicakla kalin.

27 Beğeni

9 Beğeni

İthaki Yayınları’nın kitapları kütüphanemde yok denecek kadar az. Ama forum sayesinde bilim kurgu kitaplarını okumaya yeni başladım. Buna en büyük vesile forum içerisindeki İthaki Yayınları’nın kitapları bolca tanıtılıp paylaşılması; eski yeni kitaplar hakkında fikir sahibi olan arkadaşların fazlalığı ve en önemlisi soru hattı gibi bir mecranın olmasıydı. Umarım tekrar aramıza katılırlar. Yoğunlukları arasında bizlere faydalı bilgiler verdikleri için şahsım adına Emre Beye teşekkür ediyorum.
Paylaşmadan geçemeyeceğim İthaki Yayınları’nın kapaklarına gerçekten bayılıyorum. Çizimler kendilerinin mi bilmiyorum ama kendilerinin ise çok güzel kapak tasarımlar yapıyorlar. Karanlık Kitaplık serisinin kapakları favorilerimin arasında.

11 Beğeni

Yeni kitap hazırlanıyor

9 Beğeni

giphy

27 Beğeni

Böyle derseniz çok haksızlık olur. Birçok soruya tatmin edici cevaplar verildi, heyecanlandıran paylaşımlar yapıldı. Benim ilgiyle takip ettiğim bir başlıktı. Bir gün yine eski hareketli günlerine döneceğini umut ediyorum.

8 Beğeni

Geçen yılın mayısından beri harika bir yerdi. Son dönemde artan yeni ve hadsiz üyelerle çığrından çıkmış haline denk gelmişsinizdir. Neyse ki ülkenin iklimi bu zaten. Fazla göze batmadan bu rüyadan da uyanıldı.

9 Beğeni

Şu 4 mesaj yukarıda yazılana bakınca bile haklı olduklarını düşünüyorum. İnsanlar haddini bilmiyor maalesef. Şahsen uzun süredir forumda olmama rağmen son 1-1.5 aydır neredeyse hiç girmedim. Foruma o kadar can sıkıcı insanlar doluştu ki mutlaka günde 4-5 defa geldiğim forumdan zevk alamaz oldum. Birileri haddini bilmeyince, saçma sapan yorumlar yapınca gayet sakin bir dille uyardım ancak “duyar kasmayı bırak” denilerek tepki gösterildi ki bence bu da bir terbiyesizlik, haddini bilmeme örneğidir. Uzun lafın kısası Emre bey ve Aslı abla kesinlikle haklı. Çok özleyeceğim kendilerini.

11 Beğeni

‘‘Hurin’in Çocukları’’ sorunuza cevap verilmediği için sanırım bu hedef gösteren gönderiniz (nickiniz nedense aklımda kalmış). Görüşlerinize katılmıyorum, aksine forumun en aktif soru hattı olabilir(di) bu konu. Özellikle Emre Bey gerek forumda gerekse kitap fuarlarında yardımcı olmaya özen gösteriyordu.

7 Beğeni

Yüzyılın en iyi bk öyküleri meselesinden itibaren konu linç girişimine, ayar vermeye döndü maalesef. Forumun da tadı madı kalmadı. Her forumun hazin sonuna doğru giderken olduğu gibi, belli profildeki kişiler doluşuyor, diğer üsturuplu yorum yapan üyeler uzaklaşıyor. Üzücü.

5 Beğeni

Zaten piyasadaki Necronomicon kitapta alıntıları yapılan Necronomicon’dan farklı bir şey.

1 Beğeni

Arkadaşlar iyi günler, İthaki Soru Hattı bunun için doğru yer mi bilmiyorum (Açıkçası artık bu başlığın bir işe yarayacağından da emin değilim), son çıkan BKK kitabı olan Phlebas’ı Hatırla’nın 49 liralık etiket fiyatından çıkması bir tek bana mı yüksek geldi? Anlıyorum dolar şu bu diyoruz ama 600 sayfalık kitabın 50 lira olması bana garip geliyor.

2 Beğeni