İnsan sevdiğini eleştirip daha iyisini yapsın ister. Güzel serileri basmakta biraz seri olsunlar bu kadar bekletmesinler istiyorum sadece. Dediğinize katılıyorum seri geç başlasın ama kitaplar hızlı çıksın daha iyi olur. Elimizde adam akıllı fantastik kurgu yayımlayan yayınevi kalmadı sonuçta.
Seriler konusunda ben artık inancımı kaybettim valla ne yazıkki. Ingilizcesine bakıyorum okuyabilirmiyim diye önce. Sonra alıyorum alırsam. Keşke hepimiz 2.hatta 3. dil bilsek de ihtiyacımız kalmasa çevirilere.
Son olaylarda ben kendi üzerime alınmıştım biraz soru hattının kapanmasını. Ama yazılanları okuyunca benim tartışma cok daha nasit kalıyor yanında. Enginlik serisini sordum gecenlerde mesela 2020 basında diyorlar, burda da 2019 başı icin aynı seyler söylenmiş.
Zaman çarkının yeni baskısı rezalet gerçekten kapak da sayfalar da kopya kağıdı gibi. Tamamlanmamış serilere baslamaktan vazgeçtim ben bu yüzden. Adalet Kudret Merhamet serisi var mesela. Ben beğenmiştim seriyi, arkadaşım istedi seriyi alıp hediye edeyim dedim. Ilk kitabın baskısı yok ikinci ve üçüncü kitap var sadece Allah’tan cok begenilmis bir seri degil de ikinci elini uygun fiyata bulabiliyoruz. john scalzi, asimov, gaiman serilerine falan hiç girmiyorum zaten. Benim anlamadığım yabancı da bu adamların alt yayınevi tutacak kitapların hepsini ciltli bile basıp baya da güzel baskı kalitesi sağlıyorlar. Ithakide neden böyle anlamıyorum gerçekten. Sorsan kriz var. Kirke baska yayinevinde olsaydı 3. Baskı yapılırken ciltli halini baskıya almış olurlardı kesin.
Demek ki forumdan çıkmalarının sebebi eleştirinin dozu değil haklılığı imiş… Biliyorlar başlarına gelecekleri. Birde instagram da sorduğum ;
"Zaman Çarkı Karton Kapaklar Satmasa da Seriyi Bitene Kadar Basacak mısınız?
şeklindeki soruma cevaben;
“20 yıldır basıyor olmamız bu soruya cevap olmalı zannedersem” diye bir cevap veriyorlar…
Hayaller ve Gerçekler…
Aynı kitap birden fazla yayınevi tarafından basılıyorsa İthaki ilk tercihim oluyor ancak serilerdeki eksiklikler ve diğer kitaplardaki baskı kaliteSİZliği can sıkıcı olmaya başladı. Tamam kriz var ama fiyatlar yükseldi, sayfa kalitesi gözle görülür derecede düştü satışlarda ekstrem bir düşüş olduğunu düşünmüyorum buna karşın. Kriz nedeniyle ya da istedikleri satış rakamlarına ulaşılmadığı için seriler basılmıyorsa (kesinse bu olay) ‘ithaki çocuk’ macerasına ne gerek vardı çok merak ediyorum. Elindeki kitapları temin edemezken yeni diyarlara yelken açmak, hem de bahane edilen kriz döneminde…
Ankira ve Laika’yı özlem ve saygıyla anmak istiyorum. Koskoca(!) yayınevlerinin yapamadıklarını amatör ruhlarıyla başarmışlardı.
Buradan sonrası size değil konuya ithafendir.
Yayınevleri madem ticarethane mantığı ile çalışıyorlar - kâr etmedikleri kitapları basamayacaklarını, kâr amaçlı kuruluşlar olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar çünkü - öyleyse ben müşteri olarak neden yarım yamalak ürünler ile yetinmek zorundayım?
Kaçımız internet satış sitelerinden aldığı bir kitap hasarlı gelince “firmanın elinden gelen bu kadar,bugün poşetleyen eleman rahatsızmış yada patron sıkıştırıyor diye aceleye getirmiş vs. vs.,sağlık olsun” diyor?
Peki neden tepki veriyoruz? Çünkü hayrına bedavaya dağıtmıyorlar. O kitabı almak için para ödüyoruz. Ve o paranın çoğu da kitabı basan yayınevinin cebine giriyor. Bir kitap yayınlamanın ne kadar karmaşık yada zahmetli olduğu / olabileceği beni ilgilendiren bir şey değil, kimseyi ilgilendirmemeli de bence. Bir çok İthaki kitabında az yada çok gerek çeviri gerek editöryel hatalar mevcut. Peki neden var bu hatalar? Bazı hatalar öyle bariz ki hiç kimse mi okumamış bunu basılmadan önce diye soruyorum kendime. Bir de defalarca baskı yapıp hataları düzeltilmeyenler var. 10. baskısı hala satışta olan, İthaki’nin “yeniden gözden geçirip bu defa sorunsuz basıyoruz” dediği Biz kitabı mesela. Bu hareket okurla dalga geçmek bence.
Kitaplar da tıpkı para vererek satın aldığımız diğer şeyler gibi birer üründür arkadaşlar. Ürünü sağlayan üretici ürünün söylenildiği gibi olduğu konusunda bir taahhüt vermektedir. Ben herhangi bir yayınevinin bir kitabı satışa açmadan “sevgili müşterilerimiz,aceleye geldiği için bazı baskı,dizgi,çeviri,editöryel sorunları var kitabımızın,bilginize sunarız” dediğini hatırlamıyorum.
Madem bu bir ticarettir, o zaman hatalı ürün iade edilebilmeli, değiştirilebilmeli ve hatta hesap sorulabilmelidir. Tüketici hakem heyetine bile gidebilmeli insan “neden bu kitabın çevirisi/editörlüğü kötü” diyerek.
Dolmuşum biraz, sürçülisan varsa affola.
Aslında boş vakti olan birisi tüketici mahkemesine verebilir bariz hatalı örneklerden birini… Emsal karar çıkarttırıp yayıncıları düşünmeye itebilir…
İthakide de ara ara rastlıyorum ben . Kral Katili Güncesi 2. Gün Bilge Adamın Korkusu adlı kitapta karakterin adı sürekli Kvothe . Seriyi okuyanlar bilir ki Kvothe ara verdiğinde , bar ile ilgilendiğinde ona Kote derler .
Gelin görün ki kitapta hep Kvothe olarak geçilmiş … Bu bence bir hata değil umursamamazlık bu . Ha Kote ha Kvothe ben böyle yazıyorum demiş .
Aynen bunu bende fark ettim de bende tek var sanıyordum
Soru hattının kaptılması neye çözüm bulacak anlayamamıştım, Aslı Hanım’a birisi hakaret etti diye soru hattını kapatmanın mantığını bir türlü çözemedim. Aklımda farklı sebepler vardı ve şimdi görüyorum ki böyle düşünen sadece ben değilmişim.
Bakalım soru hattında en çok sorulan sorular nelermiş?
Hepimiz biliyoruz ki Zaman Çarkı her zaman popüler sorulardan birisi. Eskiden 6 kitap şimdi 4 ve 13. Yılda 1 kere baskı yapıyorlar ve neredeyse her zaman serinin 1-2 kitabının baskısı bulunmuyor.
Uzun Dünya en çok sorulan sorulardan biriydi. İlk önce 2018 içerisinde uzun dünya ve devam kitaplarının basılacağı söylendi sonra 2019 içerisinde. Şimdi görüyoruz ki muhtemelen kitaplar basılmayacak.
Dune serisi devam kitabı. Devam kitabı bir türlü çıkmıyor ve devamlı ne zaman diye soruluyordu.
Neil Gaiman kitapları. Genelde “Neden basılmasın? Elbette basılacak” şeklinde cevaplar geliyordu ama henüz sadece 3 kitap basıldı hatta ilk kapak tanıtımı yapılan “yıldız tozu” halen basılmış değil.
Arthur C. Clarke 2010 kitabı Sık sık olsa da düzenli olarak sorulan bir soruydu. İlk önce 2018’de basmak istiyoruz dediler, 2019 bitiyor kitap ortada yok.
Enginlik Serisi En popüler sorulardandı. Serinin hem baskısı bulunmayan kitabı var hem de uzun bir seri olmasına rağmen devam kitapları bir türlü basılmıyor. (Şubat 2018’de 2-3 aya devam kitabı çıkacak denmiş hatta)
Gedik Savaşları Serisi düzenli olarak sorulan sorulardandı 2 yıldır. Basacağız deniliyordu ama ortada yok tabii.
First Law Serisi Beni en çok üzen konu bu seri oldu açıkcası. 3 kitaplık serinin Kasım ayına kadar tamamlanacağı söylendi ama henüz ortada 2. kitap bile yok. İyiki sözlerine güvenip başlamamışım seriye.
Devam kitapları için bir şey söylendi mi bilmiyorum ama Kara Prizma kitabı basılalı 9 ay Destanlar Çağı basılalı 8 ay olmuş ve devam kitapları henüz çıkmadı elbette. Belirtmek gerekiyor ki Destanlar Çağı yurt dışında şimdiye kadar 4 kitabı çıkmış 6 kitap olması planlanan bir serinin ilk kitabı, Kara Prizma’nın ise 5 kitaplık bir serinin ilk kitabı. Yani daha çıkacak bir seri için 5 diğeri için 4 kitap var. Bu serilere başlamayı düşünenlere duyurulur.
Bana öyle geliyor ki soru hattının kapatılmasının sebebi forum kaynaklı değil yayınevi kaynaklı. Tek temennim başladıkları serileri tamamlamaları. Kendilerine çekidüzen vermezlerse hızlı bir şekilde okuyucu kaybedeceklerine eminim.
Okuyucu kaybetmek gibi korkuları da yok sanırım, kitapların telif hakları onlarda sonuçta. Yıllarca korsana şuna buna karşı olduğumuz halde buna devam ediyorsa yayınevleri en sonunda insanlar internette buldukları e-kitaplara yönelecek. Show TV’de başlarlar ‘Korsan’a hayır’ haberlerine.
Yayınevini savunmak gibi bir derdim yok ama bence istemeden veya isteyerek kötü niyetli davranıyorsunuz.
Bu seri için basmayacağız şeklinde açıklamaları mevcut. Kalanlara tamamen katılıyorum.
Kara Prizma ve Destanlar Çağı serilerinin devamları için bir kaç aylık periyotlar halinde denmişti diye hatırlıyorum. DnR’da 9.90 ve 12.90 fiyatlarla satıldıklarına göre istenen satış grafiği yakalanamamış. Devam kitapları için pek ümitli değili o yüzden. Umarım beni yanıltırlar.
Neden böyle düşündüğünüzü merak ettim. İthaki hakkında olumsuz bir imaj çizildiğini mi düşündürdü acaba?
Ben bu mesajında kötü niyetli, hatalı, yanlış hiçbir şey göremedim. Burada gün gün yaşadıklarımızın ufak bir özeti olmuş bence.
Kara Prizma hakkında Ihsan Bey’in açıklamaları olmuştu. Annesinin rahatsızlıği sebebiyle devam edememişti. Bu da belli bir süre aksamaya sebep verdi. Yeni çevirmenle devam edeceklerdi. Aşağıdaki başlıktan bilgi edinebilirsiniz.
Zaman Çarkı ve Dune serilerini e-bup olarak okuyacağım. Şu sıralar İthaki Yayınları’ndan tek isteğim First Law adlı seriyi çıkarmaları. Acilen bir toparlanmaları lazım, habire yeni bir projeye başlayıp yarım bırakmaya başladılar.
Bence Türkiye’de en kaliteli fantastik ve bilimkurgu kitaplarını basan yayınevi oluşu, iyi olduğundan değil; rakibinin olmayışından.
Ne yazık ki durum aynen böyle.
Madem ki İthaki bu kadar sıkıntılı öyleyse neden İthaki’yi eleştirenler yeni kitap çıkınca koşa koşa alıyor? Tepki gösterin, kitaplarını almayın. Sadece buraya bir şeyler yazarak sonuca ulaşamazsınız, bir karşılığı olmalı. Ben çoğu konuda haklı olduklarını düşünüyorum. Okuyucuyu düşündüğü kadar yayınevi kendini de düşünmeli. Fantastik edebiyata ağırlık verip batsınlar mı? Yıllarca 1 baskı bile tüketememiş serinin devamını basıp zarar mı etsinler? Arkadaşın bahsettiği çoğu konu zaten forumda konuşuldu ve Emre bey çoğuna mantıklı cevaplar verdi. Yayınevi bu işi para kazanmak için yapıyor ve bunun gerekleri de ortada. Biraz empati yapınız lütfen. Dediğim gibi bu kadar şikâyetçi bir güruh varsa da buraya yazmakla kalmayıp alışveriş yapmayarak da protesto etsin ki sözlerin altı dolsun.
İthaki’nin dönem sonu raporlarına sahip değiliz elbette ama bahsettiğiniz fantastik edebiyat kaleminin, cirolarının büyük kısmını oluşturduğunu düşünüyorum. Para verip hizmet aldığımız firmaya geniş çaplı boykot düzenlemek yerine burada belki okurlar kaygısıyla yazıyor insanlar. Eleştiri kültürüne ne yazık ki aşina değiliz toplumca.
Aynen, değiliz maalesef.
E zaten forumdakiler bitmemiş seriye başlamayı düşünmüyor. Bu da bir tepki değil mi?