İthaki Yayınları Soru Hattı

Aslında boş vakti olan birisi tüketici mahkemesine verebilir bariz hatalı örneklerden birini… Emsal karar çıkarttırıp yayıncıları düşünmeye itebilir…

4 Beğeni

İthakide de ara ara rastlıyorum ben . Kral Katili Güncesi 2. Gün Bilge Adamın Korkusu adlı kitapta karakterin adı sürekli Kvothe . Seriyi okuyanlar bilir ki Kvothe ara verdiğinde , bar ile ilgilendiğinde ona Kote derler .

Gelin görün ki kitapta hep Kvothe olarak geçilmiş … Bu bence bir hata değil umursamamazlık bu . Ha Kote ha Kvothe ben böyle yazıyorum demiş .

7 Beğeni

Aynen bunu bende fark ettim de bende tek var sanıyordum

1 Beğeni

Soru hattının kaptılması neye çözüm bulacak anlayamamıştım, Aslı Hanım’a birisi hakaret etti diye soru hattını kapatmanın mantığını bir türlü çözemedim. Aklımda farklı sebepler vardı ve şimdi görüyorum ki böyle düşünen sadece ben değilmişim.

Bakalım soru hattında en çok sorulan sorular nelermiş?

Hepimiz biliyoruz ki Zaman Çarkı her zaman popüler sorulardan birisi. Eskiden 6 kitap şimdi 4 ve 13. Yılda 1 kere baskı yapıyorlar ve neredeyse her zaman serinin 1-2 kitabının baskısı bulunmuyor.

Uzun Dünya en çok sorulan sorulardan biriydi. İlk önce 2018 içerisinde uzun dünya ve devam kitaplarının basılacağı söylendi sonra 2019 içerisinde. Şimdi görüyoruz ki muhtemelen kitaplar basılmayacak.

Dune serisi devam kitabı. Devam kitabı bir türlü çıkmıyor ve devamlı ne zaman diye soruluyordu.

Neil Gaiman kitapları. Genelde “Neden basılmasın? Elbette basılacak” şeklinde cevaplar geliyordu ama henüz sadece 3 kitap basıldı hatta ilk kapak tanıtımı yapılan “yıldız tozu” halen basılmış değil.

Arthur C. Clarke 2010 kitabı Sık sık olsa da düzenli olarak sorulan bir soruydu. İlk önce 2018’de basmak istiyoruz dediler, 2019 bitiyor kitap ortada yok.

Enginlik Serisi En popüler sorulardandı. Serinin hem baskısı bulunmayan kitabı var hem de uzun bir seri olmasına rağmen devam kitapları bir türlü basılmıyor. (Şubat 2018’de 2-3 aya devam kitabı çıkacak denmiş hatta)

Gedik Savaşları Serisi düzenli olarak sorulan sorulardandı 2 yıldır. Basacağız deniliyordu ama ortada yok tabii.

First Law Serisi Beni en çok üzen konu bu seri oldu açıkcası. 3 kitaplık serinin Kasım ayına kadar tamamlanacağı söylendi ama henüz ortada 2. kitap bile yok. İyiki sözlerine güvenip başlamamışım seriye.

Devam kitapları için bir şey söylendi mi bilmiyorum ama Kara Prizma kitabı basılalı 9 ay Destanlar Çağı basılalı 8 ay olmuş ve devam kitapları henüz çıkmadı elbette. Belirtmek gerekiyor ki Destanlar Çağı yurt dışında şimdiye kadar 4 kitabı çıkmış 6 kitap olması planlanan bir serinin ilk kitabı, Kara Prizma’nın ise 5 kitaplık bir serinin ilk kitabı. Yani daha çıkacak bir seri için 5 diğeri için 4 kitap var. Bu serilere başlamayı düşünenlere duyurulur.

Bana öyle geliyor ki soru hattının kapatılmasının sebebi forum kaynaklı değil yayınevi kaynaklı. Tek temennim başladıkları serileri tamamlamaları. Kendilerine çekidüzen vermezlerse hızlı bir şekilde okuyucu kaybedeceklerine eminim.

46 Beğeni

Okuyucu kaybetmek gibi korkuları da yok sanırım, kitapların telif hakları onlarda sonuçta. Yıllarca korsana şuna buna karşı olduğumuz halde buna devam ediyorsa yayınevleri en sonunda insanlar internette buldukları e-kitaplara yönelecek. Show TV’de başlarlar ‘Korsan’a hayır’ haberlerine.

5 Beğeni

Yayınevini savunmak gibi bir derdim yok ama bence istemeden veya isteyerek kötü niyetli davranıyorsunuz.

4 Beğeni

Bu seri için basmayacağız şeklinde açıklamaları mevcut. Kalanlara tamamen katılıyorum.
Kara Prizma ve Destanlar Çağı serilerinin devamları için bir kaç aylık periyotlar halinde denmişti diye hatırlıyorum. DnR’da 9.90 ve 12.90 fiyatlarla satıldıklarına göre istenen satış grafiği yakalanamamış. Devam kitapları için pek ümitli değili o yüzden. Umarım beni yanıltırlar.

Neden böyle düşündüğünüzü merak ettim. İthaki hakkında olumsuz bir imaj çizildiğini mi düşündürdü acaba?

3 Beğeni

Ben bu mesajında kötü niyetli, hatalı, yanlış hiçbir şey göremedim. Burada gün gün yaşadıklarımızın ufak bir özeti olmuş bence.

15 Beğeni

Kara Prizma hakkında Ihsan Bey’in açıklamaları olmuştu. Annesinin rahatsızlıği sebebiyle devam edememişti. Bu da belli bir süre aksamaya sebep verdi. Yeni çevirmenle devam edeceklerdi. Aşağıdaki başlıktan bilgi edinebilirsiniz.

4 Beğeni

Zaman Çarkı ve Dune serilerini e-bup olarak okuyacağım. Şu sıralar İthaki Yayınları’ndan tek isteğim First Law adlı seriyi çıkarmaları. Acilen bir toparlanmaları lazım, habire yeni bir projeye başlayıp yarım bırakmaya başladılar.

Bence Türkiye’de en kaliteli fantastik ve bilimkurgu kitaplarını basan yayınevi oluşu, iyi olduğundan değil; rakibinin olmayışından.

12 Beğeni

Ne yazık ki durum aynen böyle.

8 Beğeni

Madem ki İthaki bu kadar sıkıntılı öyleyse neden İthaki’yi eleştirenler yeni kitap çıkınca koşa koşa alıyor? Tepki gösterin, kitaplarını almayın. Sadece buraya bir şeyler yazarak sonuca ulaşamazsınız, bir karşılığı olmalı. Ben çoğu konuda haklı olduklarını düşünüyorum. Okuyucuyu düşündüğü kadar yayınevi kendini de düşünmeli. Fantastik edebiyata ağırlık verip batsınlar mı? Yıllarca 1 baskı bile tüketememiş serinin devamını basıp zarar mı etsinler? Arkadaşın bahsettiği çoğu konu zaten forumda konuşuldu ve Emre bey çoğuna mantıklı cevaplar verdi. Yayınevi bu işi para kazanmak için yapıyor ve bunun gerekleri de ortada. Biraz empati yapınız lütfen. Dediğim gibi bu kadar şikâyetçi bir güruh varsa da buraya yazmakla kalmayıp alışveriş yapmayarak da protesto etsin ki sözlerin altı dolsun.

2 Beğeni

İthaki’nin dönem sonu raporlarına sahip değiliz elbette ama bahsettiğiniz fantastik edebiyat kaleminin, cirolarının büyük kısmını oluşturduğunu düşünüyorum. Para verip hizmet aldığımız firmaya geniş çaplı boykot düzenlemek yerine burada belki okurlar kaygısıyla yazıyor insanlar. Eleştiri kültürüne ne yazık ki aşina değiliz toplumca.

9 Beğeni

Aynen, değiliz maalesef. :slight_smile:

1 Beğeni

E zaten forumdakiler bitmemiş seriye başlamayı düşünmüyor. Bu da bir tepki değil mi?

3 Beğeni

Aklımdan çıkmıştı, hatırlatma için teşekkür ederim. Kara Prizma için tahminimi geri alıyorum.

Çünkü batmalarını değil yaptıkları işleri daha düzgün yapmalarını, en azından daha özenli çalışmalarını istiyorum.Her ne kadar bitmemiş serilere başlamam dediysem de Emre Bey’in satmazsa devamı basılmaz şeklindeki mantıklı açıklamasından sonra onlar da haklı diyerek bir şans/destek verdim. Vurguladığınız noktalarda doğruluk payı olsa da şahsen tanıtım/pazarlama/yayınlama süreçlerini iyi yönetemediklerini düşünüyorum.

5 Beğeni

Koşa koşa kitap almamızın nedeni devam kitaplarının basılacağını düşünmemiz olabilir mi? Kitap çıkar çıkmaz ‘bu serinin devamı basılmaz’ diye bir tahminde bulunmak mümkün müdür? Tabi ki her okuyucu, serinin devamı basılır diye o kitapları alıyor.
Neyse bu konu bir tarafa, yorumunuzdaki bir kelime hiç hoş olmamış, güruh kelimesini kullanmışsınız. Ya bu kelimenin anlamını bilmeden kullanmışsınız, ya da burada (ağır veya hafif farketmez) eleştiri yapan herkesi aşağı görüyorsunuz. Bazen insan farkında olmadan kullanabiliyor.
Ben kullandığınız bu kelimeyi düzeltmenizi rica edeceğim.

12 Beğeni

İhsan beyin mazereti çok geçerli bir mazerettir bence. Hiçbir şey annenin yerini tutmaz. O sürecin ne kadar sıkıntılı olduğunu ben de iyi bilirim. Buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

3 Beğeni

Peki buna ne demeli :smiley: şaka gibi…

5 Beğeni

İlk bakışta okuduğuma inanamadım bu cümleyi. Bu tabirin Türkçeye yerleşmiş olsa bile, çevirmenlerin özel isimleri bile türkçeleştirmeye çabaladığı bir ortamda ben bu tercihi küçük çaplı bir rezalet olarak gördüm. Tabii ki yayinevi ve çevirmenin cevabı olmalıdır buna karşı.

3 Beğeni