Bu ne biçim bir rezillik ya? Suç değil mi? Bizim boykot dışında yapabileceğimiz bir şey var mı?
İthaki çok ayıp ediyor. İnsanları işten çıkarabilirsiniz veya kendileri de ayrılabilir. Ama insanların emeğini yok saymak doğru bir davranış değil.
Yani bu noktada ne konuşulabilir bilmiyorum.
Öncelikle evet olay zam muhabbetinden çıktı. Temmuz ayında devletin yaptığı %35 zamdan sonra birçok çalışanın maaşı asgari ücret altında kaldı ve biz de zam beklemeye başladık. Bizim çalıştığımız dönemdeki İthaki Yayın Grubu her hafta 15’e yayın kitap basıyor ve bu kitapların birçoğu ay bitmeden ikinci baskıyı görüyordu. Diğer yayınevlerinin gıptayla baktığı bir durumdaydık ve adet olarak olmasa da gelir olarak en büyük satış rakamlarına ulaşan ilk beş hatta belki de yayınevi arasındaydık. Biz de bu yüzden emeklerimizin karşılığını almayı bekliyorduk.
Fakat müdürümüz ve patronumuz bize %35 zammı layık gördü. Biz bunu kabul edemeyeceğimizi ve en az %45 oranında zam yapılmasını istediğimizde ise yıldırma politikaları başladı. Önce genel yayın yönetmenimiz işten ayrıldı sonra da en yenilerinden başlayarak çalışma arkadaşlarımız teker teker işten çıkarıldı.
Daha iyi anlamanız için size şöyle ifade edeyim 2023 Temmuz ayında benim maaşım 11.000 TL’ydi. İthaki bana 35 zam yapıp sonra da buna 150 TL ekleyerek 15.000’e düzledi. Benim istediğim zam oranı ise %45 yani 15.950 TL’ydi. Ve genel olarak yayınevindeki herkesin üç aşağı beş yukarı durumu benim gibiydi. İthaki’nin patronu bize 1000’er TL daha zam yapmamak için üç ayda toplam 34 kişiyi işten çıkardı.
Yıldırma politikalarına geçecek olursak önce yazın uyguladığımız hibrit sistemine son verdi ve “Perşembe günü herkesin ofiste olmasını talep ediyoruz. Ofiste olmayanlar hakkında işlem başlatılacaktır” şeklinde bir mail atıldı. O zamana kadar kimse işten çıkarılmamıştı ve tüm çalışma arkadaşlarımız “Okey” deyip iş yerimize döndük. Sonra Kadıköy Caferağa’da bulunan ofisimiz Penguen Kitabevi İçerenköy’ün üst katına taşınacağı söylenen bir mail aldık. Ve yine “okey. Gider orada çalışırız” dedik. Fakat daha sonra ikişer ikişer işten çıkarmalar başladı. Ve işin tadı kaçtı bu noktadan sonra. İthaki Yayınları bilerek ve isteyerek çalışanlarının çalışmak istemeyeceği bir ortama dönüştürüldü. Bundan kasıtları tabii ki kendi isteğimizle istifamızı vermek ve tazminatlarımızı yakmaktı. Ama biz söke söke tüm haklarımızı aldık. Bunu da sonradan bir lütufmuş gibi sosyal medyada kendi argümanlarını desteklemek için kullandılar.
Tüm bunlar olurken ortada kim yoktu biliyor musunuz? Patron ve müdür. İkisi de bizim yüzümüze bakacak yüzleri olmadığı için fellik fellik kaçtılar. Müdür herkesin işten çıkarıldığı hafta izin yapmayı tercih etti. Patron da sadece içerenköyde kitap düzeltmekle meşguldü. Bu sırada tüm arkadaşlarımı işten çıkarttıktan sonra bana “Halit sosyal medyada bir tek sen mi kaldın şimdi?” diyecek kadar da utanmadan yoksun insanlardı bunlar.
İşten çıktıktan sonra bittiğini düşünebilirsiniz fakat bitmedi ne yazık ki. Bu kısımda hukuksal süreçler devam ettiği için çok ayrıntıya girmeyeceğim ama patron denen varlığın işten çıkan insanlar hakkında kötü referanslar vermesi, diğer yayınevlerinde işe giren insanları kovdurmaya çalışması hatta bir sırf eski bir ithaki çalışanı bir yayınevinde işe başladı diye o yayınevinin kitaplarının Penguen’den kaldırtılması gibi rezilliklerine devam etti.
Bugün geldiğimiz nokta ise bu. Son zamanlarda dedikodu olarak kulağımıza geliyordu künyelerden isimlerin çıkartılacağı fakat bugün somut bir adım atılarak kötülüğün vücut bulmuş halleri olduğunu kanıtladılar.
“Yani bu noktada ne konuşulabilir bilmiyorum.” böyle deyip destan yazmam.
Hepinize geçmiş olsun. Kötü şeyler yaşamışsınız ama en azından böyle rezil bir kişinin çalışanı olmaktan kurtulmuşsunuz. Dilerim her ayrılan dilediği işe, maaşa ve finansal özgürlüğe kavuşabilir.
Boykot İthaki S03E07
3 gün sonra forum üyeleri: “35 yıldır beklediğim bir seriydi o yüzden İthaki boykotumu iptal ediyorum arkadaşlar yapacak bir şey yok. Bir başka İthaki rezilliğinde tü kaka İthaki deriz tekrar başlarız boykota.
”
Yapılan işin önemsenmemesi ve şirketlerin çalışanları işe alarak onlara bir lütuf sunduklarını sanmaları… Bir de yaşanan olaylardan, gelen tepkilerden, kaybedilen prestijden ve hatta kendileri için en önemli şey olan kaybedilen paradan zerre bir şeyler öğrenmiyorlar. Aynı tas aynı hamam devam…
Her şey dilediğiniz, dilediğimiz gibi olsun.
Bu olaylar olmadan önce de İthaki’den kitap almıyordum, illa almam gerekiyorsa 2. el alıp okuyup elimden çıkarıyorum. Benzer bir yöntem uygulayabilirsiniz. Yıllardır İthaki dahil olmak üzere kitaplarını almadığım yayınevleri var, hayatımdan da bir şey eksilmedi doğrusu ![]()
Yaşananlar çok üzücü. Büyük bir haksızlık var ortada, hep vardı. Ağustos’tan beri yaklaşık üç dört ay boykot ettim fakat bıraktım sonra. Doğrusu forum üyelerinin aldıkları kitapların geneli İthaki olunca ben de daha fazla karşı koyamadım. Tabii bu benim hatam. Boykota dahil olur muyum şu an onu da bilmiyorum. Çünkü o zaman da söylediğim gibi, sosyal medya hesaplarımızda İthaki’yı kınarken, haksızlığa uğrayan arkadaşları savunurken kimsenin sesi çıkmadı. İşten çıkarılan çoğu insan sustu, bir zaman sonra insanlar da sustu. Unuttu millet. Keşke bu konu hiç unutulmadan diri tutulsaydı, yani İthaki şu an yaptığı şeyin yüzsüzlüğünü nereden buluyor?
Kısacık hayatımıza kitapları sığdırdık, okumayı seven bir avuç insanız ve okumak istediğimiz kitaplardan mahrum kalıyoruz. Mesele boykot değil, çok daha farklı bir şey var ortada.
Onu ele, onu alma, bunu okuma derken elimizde üç beş kitap mı kalsın bu gidişle anlamadım ben? Halbuki insanların hakkı ödense, bizde tatliş tatliş kitaplarımızı okusak, yok olmuyor, ülkenin edebiyatı, yayınevi bile sıkıntılı. Öyle saçma bir yerde yaşıyoruz!
Bu arada boykot etmeyen insanlara kimsenin laf sokmaya hakkı da yok; hiç kimse okumak istediği, çıldırdığı, delirdiği kitaplardan mahrum kalmamalı… Patronlara, müdürlere, böyle sisteme, böyle bir yozlaşmaya sövün bence eğer sövmeyi düşünüyorsanız. Kitap alanların taklidini yapmayın burada ![]()
@Bunn-Y Umarım yeni çalışma hayatın çok daha iyi olur. Dilerim hak ettiğiniz saygıya, diyaloğa, ücrete ve mertebeye tüm emektar çalışanlar olarak ulaşırsınız. Seviliyorsun tavşan kardeşim. ![]()
Son zamanlarda okuduğum en boş yorumlardan biri de bu sanırım. Hayatta bazı şeylere karşı da bir zahmet nefsinizi tutabilin yahu. Bunu da bir zıkkımı kutsallaştırmadan yapın. Malını aldığın, zengin ettiğin adam zaten senin ya da insanların böyle yapacağına güvenerek bu rezilliklerin yanına kâr kalacağını düşünüyor. Kitap kutsal bir şey değil. Satıyorsun ve para kazanıyorsun. Bazen de satıyorsun ve ÇOK para kazanıyorsun. İthaki gibi.
Kolay ve doğru olan arasında seçimde bir kere de kolay olanı seçmesek keşke. Zaten bu bahsettiğin “sistemi” devam ettiren de sürekli yeniden üreten de bu patronlar ve bu müdürler. Bu insanlar bir bedel ödemediği müddetçe -yani sen kitaplarını almayarak ona para kazandırmayı bırakmadıkça- zaten herkes sisteme oturduğu yerden söver. Ama sen tatlış tatlış oku kitabını. Ona ne hacet.
Pes yahu.
Ortaya çıkan durumlarda bunu söylemek kolay ama ortaya çıkmayan ve işçilerini sömüren, onlara baskı uygulayan ve hakkını tastamam vermeyen yerlerin çokluğunu akıllı her insan biliyordur. Bu durumda da siz de biz de kime para kazandırıp kazandırmadığımızı nasıl biliyoruz?
E ortaya çıkmış işte neyin tasdiği bekleniyor hâlâ? İthaki elbette tek değil son da olmayacak. Ama şerefsizliği tasdiklenmiş bir yere de nasıl olsa çoğu böyle deyip göz mü yumacağız? Hayatta bu kadar karaktersiz mi olacağız? Zaten sürekli hak yiyen, rezil patronlar tam da bu tutuma güvenmiyor mu? İnanılmaz.
Ortaya çıkmış olmasıyla çıkmamış olması arasındaki tek fark birisinin göz önünde olması diğerinin de olmaması. Eleştirebilirsiniz ama bu şekilde değil. Bilmeden! bu tür müdürlere ve patronlara para kazandırmayı kendinize yedirebiliyorsunuz ama sevdiği kitapları okumaktan mahrum kalmak istemeyenleri para kazandırıyorsun diye eleştiriyorsunuz. Gerçekten de inanılmaz.
Bu kadar kitap okuyor gibi görünüp nasıl bu kadar apolitik kalabiliyorsunuz yahu aklım almıyor. Siz devam tatlış tatlış kitap okumaya.
Siz de kitap okuyor gibi görünüp kitap almamaya, bildiğiniz halde de patronlara ve müdürlere tıpkı bizim gibi para kazandırmaya tatlış tatlış devam edin. ![]()
Foruma en son dört yıl önce yazmışsınız, demek ki zıkkımsal yorumunuzu yapmak için bu anı seçmişsiniz. Katkılarınız için çok teşekkür ederiz.
Çok iyi ya, tebrik ederim. ![]()
Ara ara bu tür her boku bildiğini zanneden tiplemeler gelip üst perdeden akıl verir. En güzeli görmezden gelmek. Sonra azalarak kayboluyorlar zaten.
İnsanların kitap okuduğu bir platformda okumayı kutsal bulmaya vb zıkkım denilirse karşılığı da bu olur, teşekkürler.