Japon Kültürü ve Tarihi Üzerine Kitaplar ve Kaynaklar Arıyorum

I go, you go, we go…

2 Beğeni

Her ne kadar güncelliğini kaybetmiş olsa da; Bozkurt Güvenç’in, Japon Kültürü isimli eseri işinize yarayabilir. İnkılap’ın bastığı Japonya Tarihi kitapları var. Birini aldım ama daha okumaya fırsatım olmadı. YAkın zamanda okursam fikrimi söylerim. Birde şu kitap benim ilgimi çekmişti ama daha satın almadım :

2 Beğeni

Bi’ ara Japoncaya heveslenmiştim. Dilbilgisi hususunda yararlanmaya çalıştığım ilk Türkçe kaynak, Ayşe Nur Tekmen ve Akiko Takano’nun kaleme aldığı Japonca Dilbilgisi kitabıydı. Dilin temel yapısı örnekleye örnekleye anlatıyor.

Bir de araştırırken buldum, ilk, orta ve ileri seviyeler için Nusret Sancaklı’nın Japonca Dilbilgisi kitaplarını (üç cilt) da öneriyorlar. Biraz karışıkmış, ama faydasını da görmüşler.

2 Beğeni

Japonca kursuna gitmiştim kitap olarak Minna no Nihongo’yu kullanıyorduk güzel bir kitap, ayrıca Meguro Language Center’ın sitesinden ders kağıdı dağıtıyordu hoca dil bilgisi açısından. Kanji PDF’i de vardı. Ayrıca Japonca ilk 1000 sözcük kitabında ki kelimelerden de hikaye yazıyorduk. Tabi hikaye yazma ve kanji ikinci kurdaydı.

3 Beğeni

Kesinlikle Krizantem ve Kılıç-Ruth Benedith’i okumalısınız. Bu kitaptan sonra Japonya’ya atom bombası atıldı. Japon kültürü hakkında oldukça zengin bir kaynaktır.

1 Beğeni

Japonca öğretmenliği bölümü mezunu olarak hocalarımın tavsiye ettiği kaynakları hatırladığım kadarıyla yazmaya çalışacağım.

Yukarıda da bahsedilmiş, Krizantem ve Kılıç’ı tavsiye ederim. Kitap, ABD’nin Japonları çözme çabasını anlatıyor diyebilirim.

Tarihi bilgiler açısından Selçuk Esenbel’in Japon Modernleşmesi ve Osmanlı kitabını şiddetle tavsiye ederim. Başlarda ağır gelebilir fakat Osmanlı’yla Japonya’nın çok az bilinen ortak noktalarını -ortak nokta oluşturma çabalarını- da anlatıyor.

Okan Haluk Akbay’ın Japonya’yla ilgili tüm kitaplarını tavsiye edebilirim. Bunlardan bence en önemlisi Kojiki’nin Türkçe çevirisidir. (Kojiki, Japoncanın bilinen ilk yazılı eseridir. Bizim bugün “Japon mitolojisi” olarak bildiğimiz unsurların doğduğu eserdir.) Aynı zamanda kendisi Japon edebiyatından kısa çeviriler de yapmıştır. Japon Halk Hikayeleri ve Japon Öykü Seçkisi’nde ilginç ve güzel öyküler bulabilirsin. (Japon Öykü Seçkisi’nin eski baskısının kapağı gerçekten çok hoş. Bulabilirsen onu tavsiye ederim.)

Japonya’yı sosyolojik açıdan ele alan eserler de istersen bölüm hocalarımdan Tolga Özşen’in Japon Modernleşmesine Kırsaldan Bakış kitabını tavsiye ederim.

Japonca için güzel bir Türkçe kaynak olarak "Tae Kim’in Japonca Grameri Sitesi"ni öneririm. Açıklamalar gayet anlaşılır ve Japoncayla ilgili aradığın konuların çoğunu orada bulabilirsin. Linkini şuraya bırakayım:

http://www.guidetojapanese.org/turkish/

Yine yukarıda bahsedildiği üzere, Minna no Nihongo güzel bir kitap. Biz de hazırlıkta onu kullanıyorduk fakat tamamen Japonca olduğu için yanında sana açıklamaları yapacak biri yoksa karmaşık gelebilir. Yine de istersen göz at.

6 Beğeni

Araştırdığım kadarıyla kültür için en iyi kitaplar şu ikisi:

-Krizantem ve Kılıç - Ruth Benedict
-Japon Kültürü - Masakazu Yamazaki

Mitoloji

-Japon Mitolojisi - Michael Ashkenazi (Şintoizmi ve Budizmi de anlatan oldukça ayrıntılı bir kitap, hikaye anlatımı da var ama fazla değil bu açıdan herkesin ilgisini çekebilecek bir kitap değil bu yüzden Kojiki daha ilgi çekici olabilir.)
-Kojiki

Kitapları e-kitaphavuzu’ndan ve turuz’dan indirdim, nadir kitapların bulunabileceği güzel siteler, z-lib’de olmayan birçok kitap var bu iki sitede.

Belgesellerden ve TV programlarından bahsetmek gerekirse:

-The Art of Japanese Life (çevirisi yok ama şurada potplayer google çeviri yöntemini anlattım lazım olursa.)
-Japanese Style Originator (Netflix’de var sadece)
-James May: Our Man in Japan (Amazon’da ve torrent sitelerinde)
-Japan: Between Earth and Sky (Youtube’da Türkçe dublaj vardı)
-Age of Samurai: Battle for Japan (Netflix’de ve torrent sitelerinde)

1 Beğeni