Kitaplarından sadece Körlük’ü okudum ve çok iyi bulmuştum. Görmek , Yitik Adamın Öyküsü ve Ölümlü Nesneler’i de okumayı düşünüyorum. Bunların dışında tavsiye ettiğiniz var mı?
Kopyalanmış Adam ve Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş favorilerim arasında. Ayrıca okuduktan sonra Kopyalanmış Adam’ın “Enemy” adı ile çevrilen filmini de izleyebilirsiniz.
Yazdıklarım bir iki kitabı hakkında spoiler içeriyor olabilir. Okurken bir daha düşünün.
Jose Saramago okumayı çok sevdim. Üslubu, zekâsı beni büyüledi. Şu ana dek üç kitabını okudum. “Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş”, “Körlük” ve “Bilinmeyen Adanın Öyküsü”. Mükemmel başlayıp öyle devam ediyorlar. Saramago beni tam anlamıyla esir ediyordu okurken. İlk kez okuduğumda bir şey fark ettim. “Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş” kitabıydı. Kurgu çok zekice işlenmişken, olayın içinde devlet, halk, sinsi çete, ölemeyeler ve ölümün kendisi varken birden tüm örgü iki kişiye indi. Kitabın sonu ile başlardaki kurgu uyumsuz gelmişti. Daha sonra diğer iki kitabını da okuduğumda kendi kurgusundan sapmanın onun yazı hayatındaki bir huyu olduğunu düşündüm. Yollar aniden başka yönlere sapıyor Saramago kitaplarında.
Okur olarak rahatsız ediyor mu? Eh. Aklımda birçok soru işaretiyle kitabı kapatıyorum. Okumaya devam edecek miyim? Evet.
Jose Saramago yeni kitabıyla geliyor. Belki de Neşe - Toplu Şiirler kitabı Kırmızı Kedi etiketi ile çıkacak. Kitabın çıkış tarihi net değil. Çıktığı zaman buradan duyuracağız.
Yayınevi son olarak yazarın “Körlük” ve “Görmek” kült eserlerini kutulu ve çok kaliteli bez cilt olarak takım halinde satışa çıkardı. Açıkcası cilt kalitesi diğer yayınevlerinin örnek alması gereken cinsten.
Böyle kapakları keşke ilk baskıda yapsalar İş Kültür Yayınları gibi. Bu kitap nerdeyse 4-5 senedir Kırmızı Kedi yayınevinde. Ciltli baskısı olsa ben baştan ciltli alırdım. Şimdi sırf ciltli diye almam ama üzülüyor insan.
Kırmızı Kedi Körlük kitabını geçen senenin ikinci yarısında, Görmek kitabını da bu sene içinde bastı ama dediğiniz gibi ciltli olanlar karton kapaklarla eş zamanlı çıksa okuyucu için çok daha iyi olur.
Her izmir kitap fuarında yayınevinin standında görevliyim. Çok yakından takip ederim yayınevinin kitaplarını. Ayrıca yayın hakları 2015 den çok önce alındı. İlk basılanlar ise İsaya Göre İncil ve Bütün İsimler di. Bu kitapların ilk basım tarihleri 2012. Daha sonra yavaş yavaş diğer kitaplar basıldı. Son şiir kitabını saymazsak en son çıkanlar Körlük ve Görmek tir. Hatta 2017 kitap fuarında neredeyse standa Körlük daha basılmadı diye yazı asacaktık.