Kafka, Dönüşüm ve Böcekli Kapaklar

Sizin yazınızdan sonra baktım ne demiş Can Öz diye. Yazılı olarak değil ama bir youtube videosunda bahsetmiş bu konudan.
Kısaca Kafka’yı sallamıyoruz demiş. biraz daha geniş söyleyecek olursak;
“Eğer Kafka’yı dinleseydik hiçbir eserini yayınlamamamız, sizin de okumamanız gerekirdi. Çünkü kendisi imha edilmesini istemişti.” diyor.
İlgili video burada; (DAKİKA 7:42)

Ayrıca Kafka’nın mektubu da bu;

“Son mektubunuzda bana, Ottomar Starke’nın Dönüşüm için bir kapak resmi hazırlayacağını yazmışsınız. Bunu okuyunca küçük ama sanatçıyı Napoleon’dan tanıdığım kadarıyla, herhalde çok gereksiz bir korku uyandı içimde. Yani, Starke gerçekten bir kitap resimleyicisi olduğundan, doğrudan böceğin resmini yapmaya kalkışabilir gibi geldi bana. Sakın yapmasın böyle bir şey, lütfen! Niyetim, böylece onun yetki alanını kısıtlamak değil, öyküyü doğal olarak daha iyi bildiğim için, kendisinden yalnızca bir ricada bulunuyorum. Böceğin resmi yapılamaz. Dahası, uzaktan bile gösterilemez. Böyle bir niyet yoksa eğer ve dolayısıyla isteğim de gülünç kaçıyorsa, daha iyi. Ricamı iletir ve desteklerseniz, size çok müteşekkir kalırım. Resimleme için benim önerilerde bulunmama izin verilseydi eğer, o zaman anneyi, babayı ve Müdür Bey’i kapalı kapının önünde gösteren veya daha da iyisi, anneyi babayı ve kız kardeşi aydınlık odada, yandaki karanlık odada açılan kapıyı da açık dururken gösteren sahneleri seçerdim.”

4 Beğeni