Kapattım

Hak etmedinizzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Üzgünüm ancak böyle bir kitabı ciddiye almak oldukça zor. Kitap kapağı YouTube’dan fırlamış bir tık tuzağı resim gibi. İngilizce bozuk ve yer yer anlaşılmıyor, şakalar ChatGPT’ye yazdırılmış sanırım. Amazon’dan sample talep ederek biraz okudum.

4 Beğeni

Hocam ciddiye ne kadar alsam, bir şey desem mi, ne desem bir süre pek emin olamadım ama anladığım kadarıyla hevesli bir arkadaşsınız; sadece Dünya nasıl bir yer ve ne kadar büyük bir yer pek bir tecrübeniz yok. Hüsnüzanla yaklaşayım, heves kırmayayım dedim.

Aslında tam bir “nerem doğru ki” durumu var ortada, nerden başlayacağımı bilemedim. Eleştirilecek tonla şey var. Herşeye değinecek vaktim ve motivasyonum pek yok açıkçası.

Ama birini seçip değineyim hocam: saygı. “Yazdığınız” ve yayımladığımız eseri bizimle paylaşıyorsunuz. Bizden geribildirim istiyorsunuz. Ama bunun için kitabı satın almamız gerekiyor. Yani ben hem paramı hem zamanımı vereceğim. Tam olarak neden? :thinking:

Örneklerde gramer hataları var. Kapak özensiz. Konu dağınık. Fizik üzerine yazılan şeyler var, herhangi bir yetkinliğiniz olmadığı belli. Siz kendi eserinize gramere dikkat edecek kadar saygı duymamışsınız, ben niye duyayım?

İletişime geçtiğiniz insanların vakitleri değerli, kaynakları kısıtlı (“önemli adamlarız biz” edebiyatı değil bu; 12 yaşın falan üstündeki hemen herkes için durum böyle). Önce buna biraz saygı duymak lazım diye düşünüyorum.

Ayrıca hocam siz nasıl yaptınız bilmiyorum ama atıyorum 3-4 karakter tanımlayıp bunları birer sistem promptu olarak verirseniz, bir başlangıç durumuyla context başlatıp döngü halinde her karakterin söylediklerini contexte dahil edip diğer karakterlere beslerseniz alet (OpenAI APIsi) 2-3 dolara falan roman uzunluğunda bir şeyler yazıyor. Azıcık güçlü bilgisayarınız varsa llama bedavaya da yazar. Ama bunun ne anlamı var ben göremiyorum şahsen.

Bir zanaat olarak ele alıp kendinizi geliştirmek isterseniz forumda yazdıklarınızı paylaşabileceğiniz ve geribildirim isteyebileceğiniz yerler var. Onun dışında son bir öneri olarak; vaktini istediğiniz insanlar da sizden ciddiyet ve saygı bekleyecektir.

11 Beğeni

Sonuna kadar okudum ama termodinamik göremedim. O yüzden incelemeye dair yorumum üzgünüm ama 7.42 / 10.

6 Beğeni

Fikir verebilir belki, öncelikle kitabın ismini güzel buldum. Okuduğum kadarıyla belki amerikalı için eğlenceli olabilir ama biz türkler kitaba ve metne biraz daha fazla önem veririz, eğlenceli metinleri de severiz ama içerikten beklentimiz yüksektir. Mesela bu yazdığınız metni şiir formatonda düzenleseniz, mesela hawking’i değil de homeros’u örnek aşsaydınız ve dünyanın bu kısa ve eğlenceli tarihini yaşlı bir tanrının alaycı bilgeliğinin dilinden anlatmayı deneseniz, zamanımızın bilim ve tarih anlatım klişelerinden farklı, birr destansı, masalsı bir üslup kullansanız, ve biraz da çok şey bildiğini zanneden modern insan tipiyle daşga geçen görmüş geçirmiş kadim bilgeliği abartılı bir şekilde kullanarak bunu yapsanız güzel bir şey olabilir. Mesela atomlardan, elektronlatdan bahsederken biraz mitolojik mücadele ve siyasal zeka unsurlarıı kullansanız ilgi çekici olabilir. Nesir olarak değil nazım tarzında güzel olır ama tabi genel bir çerçeve ve onu doldıran iyi bir kırgu ve tabi ki ölçülü nir alaycılığı olan bilgece bir dil olmalı. Kolay değil ama yazmak zaten zpr bir şeydir.

Ben yüzeysel bir yorumda bulunacağım: Giresun yerine İstanbul’da yaşamak istemeniz şu dönemde üzücü ve trajik. Afrika’nın sinek ilacı girmemiş ormanlarını tercih etmeniz beklenir 21. yy. insanı olarak. İstanbul seneler önce bitmiştir, daha da düzelmez.

Arkadaşlar öncelikle eleştirileriniz için teşekkür ederim. Ama kilit nokta şu ki: Kitap Amerikan mizahına göre ve Deepl adlı programla çevrilerek yazılmıştır. Yani, baştan sağma ve hatalı olduğunu kabul ediyorum. Çünkü zaten İngilizce bilmiyorum. Ve kitaba Türk mentalitesinden bakmanın yanlışlığını vurgulamak isterim. Ek olarak sizlerden ricam, bir batılı bir Amerikalı gözünden eserin nerelerinde gramer hataları ve anlamsızlıklar olduğunu belirtirseniz, ben de düzenler ve revize ederek tekrar yayınlayabilirim. Zaten henüz tek bir satış yapmadım.

Ayrıca, bu kitabı inceleyecek türk yazarlar varsa onlara gönderebilmem için bana iletişim adreslerini verebilirseniz, eseri daha da iyi hale getirmek isterim. Ve ben cidden absürd ve karamizah içeren espriler yapmaya çalıştım.

Kapak bir mizah kitabına uygun bir renkte ve formatta diye düşünüyorum. Sizin önerdiğiniz bir kapak örneği varsa görmek isterim.

Ve kitabın devamını okumadan önyargılı yaklaşmışsınız. Üstelik İngilizce bilmeyen birinin, tamamen kendi zihninden ürettiği, hatalar yapabilen dil programıyla çevirdiği, taa Giresun adlı ufacık bir kasabadan ve hiç hakim olmadığı bir kültürün espri anlayışına uygun şekilde yazmış birinin eserini, bence tamamını okuduktan sonra yazın.

Ayrıca 3 tane daha kitabım var. Belki onlar daha ham ve orijinal bilgiler içerdiğinden hoşunuza gidebilir.

‘Nerem doğru ki’ gibi fahiş bir hatayı kitabı tamamen okumadan nasıl anladınız?! Bu çok ağır bir eleştiri gibi geldi.

Satın almanız gerekiyor. Çünkü amazon kdp adlı program, amatör yazarların ücretsiz kitap yayınlamasını sağlayan bir format. Ve kitaplar sadece kindle ile okunabiliyor. Ayrıca sadece majör ülkelerden satın alınabiliyor. Yani Türkiye’den satın alamazsınız. Size word halini de buradan atamayacağıma göre, bu eleştirinizi çürütmüş oldum.

Mantıklı bir karşı eleştiriniz varsa memnuniyetle bekliyorum.

Teşekkür ederim. Elbette güncelleme yaparak bahsettiğiniz konuda da bir espri üreteceğim.

Çok teşekkür ederim. İlerleyen süreçlerde önerilerinizi dikkate alacağım.

Dediğiniz gibi baştan savma, programla çevrilen ve hatalı bir şey için nasıl bir eleştiri bekliyordunuz?

Kapak kötü. Çeviri programla. Baştan savma. Hatalarla dolu.

Yorum bekliyorsunuz ama gelen yorumu da kabul etmiyorsunuz. Yok şurdan satın alınabilir yok Türkiye’den alamazsınız gibi şeyler baştan savma ve hatalı çalışmanızı destekleyici şeyler değil.

Emek varsa özen varsa eninde sonunda çalışmanız takdir görür. Ama bu şekilde ilgiden yoksun kalır. Üstüne geri dönüşlere verdiğiniz cevaplar da bu ilgisizliğin sosu olur.

6 Beğeni

Ekmegini yediginiz yeri kucumsemeyin.

Elbette “tamamen” ozgun olacak. Aksi fikir hirsizligidir.

Hâkim olmadiginizi bildiginiz alanda ya top kosturmamali ya da kendinizi bu turde eserlerle besleyerek gelistirmelisiniz. Yoksa, Masum Sanik Roger Rabbit gibi, bu mizah katliami, Alexander Confused muterciminin degil, sizin ustunuze kalir.

5 Beğeni

Beyefendi ne bu şiddet bu celal? Emeğe saygı duymadığınız gibi mizahtan da pek anlamadığınız belli. Ben şu anda şaheser bilimkurgu romanları da yazıyorum. Tolkien olsam siz yine canım cicim bebeğim gibi küçümseyici yaftalarla konuşursunuz eminim. Bence güzel bir fikir ve girişimdi. Çeviri programıyla ve 2.000 liralık kitap kapağı ücretlerini karşılayacak maddi gücüm yoksa bu benim suçum veya kolaycılığım değil, aksine saygıyı hak eden bir durumdur. Sizlerin bu depresif ruh haliniz herkesi yansıtmıyor. Eminim Amerikalıların bir kısmı bu eseri beğenecektir. Beğenmezlerse de İngilizce çeviri uzmanına 100 bin lira ödemem için aranızda para toplarsınız.

Mizahı nerede katlettiğimi söyler misiniz?

Çok depresif ve duygusalsınız. Yaptığım açıklama gayet normal bir durumun tezahürüydü. Zaten bu sitede ne yapsam önyargılar üzerimde. Önceki Yapay zeka muhabbetinin izleri. Sizler yani insan türü bana rakip olamazsınız. Tek rakibim AI. O nedenle kusur bakmayın, ama ben Tolkien gibi J.K.R gibi de yazsam, Hugoyu alsam, bütün dünya tapsa bile burada ciddiye alınmayacağımı düşünmekteyim.

Daha fazla küçültmeyin kendinizi. Kötüyse kötü esprileri yaz düzeltim bu kadar basit!!!

@Arqonquin @Agape @magicalbronze şu Troll arkadaşa gerekeni yaparsanız sevinirim.

1 Beğeni

Dünyanın en iyi bilimkurgu romanını yazacağım. Hugoyu Nebulayı defalarca alacağım. Ve sen beni okuyup pişman olacaksın! Türk gencine verdiğiniz destek bu kadar işte!

aynen-bana-şurdan-bi-touch-blue-alsana-touch-blue

2 Beğeni