Bu çok doğru bir tespit. Benim dikkatimi çeken ve özellikle rahatsız olduğum konulardan biri de bu. Kitap fiyatlarındaki yükselişten artık şikayetçi olmaktan hepimiz yorulduk. Hangi yayınevlerinin bu dönemde fahiş fiyat artırımları yaptığını da biliyoruz. Ama bu artışı gerçekleştiren tek taraf da yayınevleri değil maalesef.
Ayrıntı Yayınları üzerinden gideceğim. Son zamanlarda en çok fiyat artışı yapan birkaç yayınevinden biridir Ayrıntı. Artık kitaplarını yeni almak için ciddi miktarda paralara kıymak gerekiyor. Tam bu noktada kitabı ikinci el alayım diyorsunuz ve sahaflara bakıyorsunuz ki, sahaflar da Ayrıntı Yayınları’nın politikasına uymuş ve kitabı yeni fiyat civarından satıyorlar. Beni tiksindiren nokta tam da burası. Kitabın yenisi pahalı diye ikinci el fiyatını da şişirmek. Oysa bir sahaf bir kitaba maksimum 5 TL civarı verir alırken. Bu kadar ucuza alıp neden fiyatları yeni kitap fiyatına yükseltip şark kurnazlığı yapıyorlar anlayamıyorum. Bunu gören diğer sahaflar da buna göre fiyatlandırma yapıyorlar ve elimizde koca bir hiç kalıyor.
Bu durumu yeni kitapları pahalı olan bütün yayınevlerinde gözlemleyebilirsiniz. Açın Metis Yayınları’na bakın. Yeni kitapları ortalama üstünde diye sahaflar da her zaman yeni kitap parasına satıyorlar ellerindeki kitapları. Kitap nadir olsun veya olmasın. Bu noktada ben de o sahafları doğal olarak kara listeye alıyorum zevkle.
YKY Ciltli Nutuk için fiyat araştırması yapıyordum, D&R’ın sitesinde 60 TL, Amazontr’ de 55 TL olan kitaba birde NadirKitap’dan bakayım dedim, sıfırı 250 TL (evet ikiyüzelli), ikinci el (kutusu ve kendisi nem almış) fiyatı 140 TL (kargoyu da ödemiyorlarmış ). Özel baskı, imzalı vs. gibi bir durum da yok kitaplarda.
Yahu bu sahaflar, ikinci el satıcılar (işini hakkı ile yapanları tenzih ederim) nasıl bir ruh halindeler. Bu ne fırsatçılık. Bir kitap ciltli ya da baskısı güzel/özel olmaya görsünler hemen x2, x3 fiyat. Kitabın baskısı olmasına rağmen bu fiyat ne. Hele bir de baskısı zor bulunan bir kitap olsa kaç katı fiyata koyarlar. Tamam baskısı olmayan sınırlı sayıdaki kitaplarda fiyatın yüksek olmasını anlarım da bu ne yahu!
Sırf bu fırsatçılar yüzünden ileride almayı planladığım İBKY’nın ciltli kitaplarını bütçemi zorlayarak almaya çalışıyorum.
O sahafların çoğu aslında “hurdacı” bir zamanlar topladıkları ve çuvalla sattıkları kitapları 5-10 senedir İnternet ve nadir gibi yerleri keşfederek kitap olarak satmaya başladılar. Türkiye de sahaf diyebileceğimiz bir elin parmağını geçmez. İkinci el kitap satıcısı bunlar İnternet satış kanallarında olanların çoğu da “hurdacı”.
Kitabın değerini bilmezler, baskı var mı yok diye bakarlar. Ezkaza birisi baskı yok iken kitabı yüksek fiyata satışa koymuşsa artık onlar için taban fiyat odur.
Gerçek sahaf kaldığını hiç sanmıyorum. Belki tek tük kalmıştır. Araştırdığım kadarıyla eskiden sahaflar çıraklıktan yetişirlermiş, çok kitap okurlar ve her türlü kitap hakkında bilgileri olurmuş.
Bir de benim anlamadığım, bu satıcılar, baskısı olan çoğu kitabı, sitelerde satılan fiyatın daha fazlasına satıyorlar. Örneğin fiyatı 30 TL (kodları falan hiç söylemiyorum bile) olan kitabı, kondisyonu da oldukça kötü olmasına rağmen 35-40 TL’ye satabiliyor. İlginç.
Mutlaka bir gün biter baskısı anlayışıyla siteye yüksek fiyat giriyorlar. Baskı bitince de kondisyonu kötü kitabın taban fiyatı o oluyor. Zamanla baskı gelmezse fiyatlar artmaya başlıyor.
Yüzklerin Efendisi’nin tek cilt hali. En üstteki ilk baskı olduğu için 10 katından fazla değerli. Alttaki de bu kitabın 3 nüshasından biri sanırım. Bu fırsatçılara “sahaf” demeye gönlüm el vermiyor.
Tüm seriyi koleksiyon olsun diye toplayan varsa o fiyata da acımaz. Pullarda falan öle fiyatlar var araba alırsın o fiyata. Okuyacak için illa elimde olsun, orjinal olsun kitap demiyorsan çok para. Hoş geçen sene sahafa 50 tl vermek garip geliyorken şimdi yayınevine veriyoruz aynı parayı.
Kesinlikle almayın arkadaşlar bu aç gözlü kan emicilelere bir kuruş bile para kazandırmayın.Dijital çağdayız her kitabın pdfsi bulunur internette .Baskısı tükenen her kitabı bir yayınevi beş yıl içinde yine basar .Bu aç gözlü satıcıların fırsatçı araba satıcılarından yada emlakçılardan bir farkı yok.bu kitleye asla para kazandırmayın.
Ben bu kitabı (Yüzyılın BK Öyküleri) Dost Kitabevinde incelemiştim. Rafta 2-3 tane vardı. Az indirimli olsun diye internetten alırım dedim bıraktım. Eve gidince tükendiğini duyup hemen 1 gün sonra almaya gittim hiç kalmamıştı. Danışmaya sordum raftaki kitapları, benden yarım saat önce Karanfil Pasajından bir sahaf hepsini almış. Gittim adamı buldum. 250 lira fiyat çekmişti ve almamıştım. Şimdi ahh çekiyorum.